Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

23.10.2021   Christoffelkruid en terugblik

Vandaag was het alweer de laatste tuindag voor 2021. Pas eind maart volgend jaar zullen we weer met wieden en harken beginnen. In deze tijd van het jaar oogsten we de zaden van sommige kruiden om ze in stand te kunnen houden. Hoewel Christoffelkruid (Actaea spicata) een vaste plant is heb ik hiervan voor de zekerheid ook maar wat zaden geoogst.

Lees meer...

09.10.2021   Selderij

In deze tijd van het jaar is er, door de lagere temperaturen en het korter worden van de dagen, niet zo heel veel onkruid meer om te wieden. Een plant die geen last schijnt te hebben van de herfst is de selderij (Apium graveolens var. secalinum). Het heeft nog steeds fris- en heldergroen blad.

Lees meer...

25.09.2021   Echte gamander

De meeste kruiden zijn nu langzamerhand wel uitgebloeid. Maar toch bloeit er hier en daar nog iets. Bijvoorbeeld de Echte gamander (Teucrium chamaedrys) bloeit al sinds juli met kleine roze bloemetjes. Deze halfheester staat het liefst in kalkhoudende grond op een zonnige, warme plek. Het wordt niet hoger dan 20 à 30 centimeter en heeft kleine gegolfde blaadjes die op eikenblaadjes lijken.

Lees meer...

11.09.2021   Karmozijnbes

Soms zit ik wel eens met vragen die maar weinig mensen zal bezighouden. Zo vroeg ik mij ooit af wat het verschil is tussen de westerse- en de oosterse karmozijnbes. Ik weet, er zijn belangrijkere zaken in de wereld, maar als je je af en toe niet eens verliest in dit soort schijnbaar triviale zaken word je volgens mij niet erg oud. De oosterse karmozijnbes hadden we al, en nu hebben we sinds dit jaar ook de westerse karmozijnbes in onze kruidentuin staan. Gelukkig blijkt op internet dat er toch nog meer mensen zijn die zich in deze materie hebben verdiept.

Lees meer...

21.08.2021   Tijm

Veel kruiden geven een heerlijke geur af als we in de tuin bezig zijn. De venkel ruikt bijvoorbeeld heerlijk anijsachtig en de rozemarijn, die enigszins over het pad hangt, ruikt sterk naar een of ander Italiaans gerecht zodra we erlangs lopen. Ook de tijm (Thymus vulgaris) ruikt heerlijk naar de Middellandse zee.

Lees meer...

07.08.2021   Russische dragon

Door de zomerse zon die vandaag de tuin bescheen gaven sommige kruiden vanwege hun glanzende blad een prachtige schittering af. Zoals de Russische dragon (Artemisia dracunculoides). De Russische dragon is een robuuste bijna struikachtig kruid dat ruim een meter hoog kan worden. Het heeft geen bijzondere bloei of andere in het oog springende kenmerken, maar door zijn dichte groeiwijze, waardoor onkruid geen kans heeft, en omdat slakken er totaal niet van houden, is het volgens mij het makkelijkst te onderhouden kruid in onze kruidentuin.

Lees meer...

24.07.2021   Bergthee

De zomervakantie is al een tijdje geleden begonnen maar toch waren we vandaag met z'n zessen. En hoewel het nu nog niet echt de tijd is om je met de kerstdagen bezig te houden moeten we er wel even aan denken als we de Bergthee (Gaultheria procumbens) zien bloeien.

Lees meer...

10.07.2021   Dille

Gelukkig zijn er dit jaar tot nu toe geen extreme weers­omstan­digheden geweest zoals we die de afgelopen drie jaar hebben gehad. Geen lange, droge, hete periodes en geen enorme wolkbreuken. Ook vandaag blonk uit in gewoon, rustig, gemiddeld Hollands zomerweer: geen echte zon, niet te warm en niet te koud. Hopelijk blijft het weer dit jaar zo gewoontjes want er zijn al voldoende andere zaken waar we ons druk over kunnen maken. Bijvoorbeeld 'wat eten we vanavond?!' Wat dacht je van vis! Want het kruid dat daar heel goed bij past staat nu prachtig te bloeien.

Lees meer...

26.06.2021   Kartuizer anjer

In deze tijd van het jaar bloeit er veel in de tuin. Op de resten van het lavatorium bloeien twee anjersoorten prachtig. De dieprode steenanjer (Dianthus deltoides) en de Kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum).

Lees meer...

12.06.2021   Lelietje-van-dalen

Omdat afgelopen dinsdag het museum, na maanden door corona gedwongen gesloten te zijn geweest, weer openging, was het vandaag voor ons toch ook wel weer even wennen dat er sinds hele lange tijd weer bezoekers in de tuin rondliepen. Er bloeide vandaag overigens weer van alles. O.a. de steenanjer (Dianthus deltoides), de paarse morgenster (Tragopogon porrifolius) en, hoewel het ook wel meibloempje of meiklokje wordt genoemd, bloeide het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) vandaag ook prachtig.

Lees meer...

29.05.2021   Nagelkruid

Het was vandaag een perfecte tuindag. Na het koude en natte voorjaar was het vandaag eindelijk weer eens aangenaam ouderwets voorjaarsweer. Op dit moment bloeit er in de kruidentuin onder andere de Salomonszegel (Polygonatum multiflorum), de wede (Isatis tinctoria) en het nagelkruid (Geum urbanum). Nagelkruid, ook wel gewoon nagelkruid of geel nagelkruid genoemd, komt heel algemeen in Nederland voor en wordt in sommige tuinen zelfs als onkruid gezien.

Lees meer...

15.05.2021   Lievevrouwebedstro

Vandaag zijn we vooral heel druk bezig geweest met het wieden van de vele esdoornzaailingen. Deze zijn afkomstig van de twee grote esdoornbomen die aan weerskanten van de ingang van de kerk staan. De vele duizenden gevleugelde esdoornzaden zijn de afgelopen herfst in de tuin geland en ontkiemen nu massaal. Hoewel het jaar behoorlijk laat op gang kwam door de lange, relatief koude periode in april en begin mei, bloeien nu de planten die normaal gesproken ook in deze tijd van het jaar bloeien. Zoals bijvoorbeeld het lievevrouwebedstro (Galium odoratum, ook wel Asperula odorata genoemd).

Lees meer...

17.04.2021   Bosaardbei

Na de regen van afgelopen donderdag ziet de tuin er weer een stuk frisser uit. Nu alles weer langzaam begint uit te lopen duiken sommige planten op onverwachte plekken op. Zoals bijvoorbeeld de bosaardbei (Fragaria vesca) die ineens bij het lavatorium staat te bloeien. Het is waarschijnlijk door de merel, die al enkele jaren in de klimop nestelt, verspreid.

Lees meer...

17.04.2021   Fenegriek

Hoewel het einde van de Coronatunnel gloort is het helaas nog steeds onzeker wanneer we in het museum en de tuin weer bezoekers mogen ontvangen. Ondanks dat hebben we toch ook vandaag weer onze best gedaan de tuin er op z’n mooist (dat wil vooral zeggen: onkruidvrij) uit te laten zien. Er zijn ook een aantal eenjarige kruiden geplant die eerder dit jaar in een kasje zijn opgekweekt. Zoals b.v. Anijs (Pimpinella anisum), Kervel (Anthriscus cerefoliumen) en Fenegriek (Trigonella foenum-graecum).

Lees meer...

03.04.2021   Roomse Kervel

De meeste planten in de tuin beginnen nu uit hun winterslaap te ontwaken. Sommigen doen dat af en toe op onverwachte plekken. Door hun ondergrondse uitlopers duiken ze tussen de andere planten op, wat eigenlijk niet de bedoeling is. De Wilde Bertram (Achillea ptarmica) doet dat bijvoorbeeld met hele dunne, fragiele uitlopers vlak onder het grondoppervlak. De Roomse Kervel (Myrrhis odorata) daarentegen vormt juist dikke, stugge uitlopers die diep door de grond gaan en slechts met moeite uitgegraven kunnen worden.

Lees meer...

20.03.2021   Sneeuwklokje

Corona of niet, museum gesloten of niet, we gaan gewoon weer in de tuin aan het werk. Tuinieren is immers het beste middel tegen een winterdepressie en coronakilo’s. En hoewel het vannacht behoorlijk heeft gevroren en het vanmorgen daarom nog erg koud was, zijn we er vandaag toch al weer in geslaagd enkele vakken mos- en onkruidvrij te maken. En de eerste voorzichtige bloeiers zijn ook al weer gesignaleerd.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl