Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

20.10.2018   Taxus

Vandaag was het voor de tuingroep de laatste tuindag van 2018 in de kruidentuin. De kruiden en gelukkig ook het onkruid gaan de winterrust in. Een aantal planten hebben we dit jaar moeten vervangen omdat ze de uitzonderlijk strenge vorstperiode in februari en maart niet hebben overleefd. Ook de Taxus (Taxus baccata) is vervangen.

Lees meer...

06.10.2018   Braakwortelspirea

Er heerst een herfst­achtige sfeer in de tuin en sommige planten bereiden zich voor op de winter door hun boven­grondse delen af te laten sterven. Sommigen doen dit snel en onopvallend binnen enkele dagen, anderen maken er meer een show van.

Lees meer...

22.09.2018   Hop

Een plant die het nu op z'n mooist is is de Hop (Humulus lupulus). De hop is 2-huizig, dat wil zeggen dat de soort planten heeft die alleen maar vrouwelijke bloemen hebben en planten heeft die alleen maar mannelijke bloemen hebben. De vrouwelijke planten van de Hop vormen de karakteristieke hopbellen.

Lees meer...

08.09.2018   Wilde marjolein

Na het drukbezochte evenement 'Middeleeuws Ter Apel' dat vorige week in en rond het Klooster plaats vond, is de rust hier weer teruggekeerd. Veel bezoekers van het evenement kwamen ook een kijkje nemen in de tuin. Zij zagen daar veel kruiden die in de Middeleeuwen ook al gebruikt werden. Bijvoorbeeld de wilde Majoraan (Origanum vulgare) ook wel oregano genoemd.

Lees meer...

18.08.2018   Groene munt

Op jacht naar het laatste onkruid kropen we tussen de planten door waardoor er de meest heerlijke geuren vrijkwamen. Bijvoorbeeld in vak 10 waar 4 verschillende muntsoorten staan: Poleimunt (Mentha pulegium), Pepermunt (Mentha x piperita), Kruizemunt (Mentha spicata crispa) en Groene munt (Mentha spicata). Op de foto staan de bloeiwijzen van de Groene munt die worden bezocht door een vlinder die de mooie naam ‘Landkaartje’ heeft.

Lees meer...

04.08.2018   Tabak

Sommige planten doen het juist uitstekend bij dit mediterrane klimaat. Aan de vijgenboom hangen nu al rijpe vruchten die heel lekker zijn hebben we vastgesteld. En ook de tabaksplanten (Nicotiana tabacum) groeien als kool en bloeien nu volop. De botanische naam van Tabak is afgeleid van Jean Nicot, de Franse ambassadeur in Portugal. Hij stuurde in 1560 het pas ontdekte geneeskrachtige wondermiddel Tabak naar de koningin Catharina de' Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.

Lees meer...

21.07.2018   Papaver

Een prachtige kwetsbare bloem, die nu de aandacht trekt, is die van de klaproos (Papaver somniverum), ook wel slaapbol genoemd. Dit is een plant met een hele lange maar ook bloederige geschiedenis. Het gedroogde melksap dat uit de doosvruchten gewonnen wordt is pure opium. Halverwege de negentiende eeuw werden er twee oorlogen tussen Groot-Brittannië en China uitgevochten over de vrije handel van opium in China.

Lees meer...

07.07.2018   Gomplant

Een plant die voor het eerst bloeiend in de tuin is te bewonderen is de Gomplant (Grindelia robusta). Grindelia komt van de naam van de degene die dit kruid ooit benoemde: David Grindel (1766-1836). In het Engels wordt het ook wel Sticky gumweed genoemd, dit is omdat er zich op de bloemknoppen een wit kleverige hars bevindt.

Lees meer...

23.06.2018   Kruidvlier

Er bloeit op dit moment heel veel in de tuin en het is daarom lastig om een plant te kiezen voor deze bijdrage. Het is de Kruidvlier (Sambucus ebulus) geworden. De Kruidvlier is geen struik zoals de welbekende gewone Vlier (Sambucus nigra) maar een kruidachtige plant die in de winter tot op de bodem afsterft, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

Lees meer...

09.06.2018   Acanthus

Er bloeit in deze periode van het jaar heel veel. Zo ook de Acanthus (Acanthus spinosus). Het wordt ook wel Stekelige- of Doornige Berenklauw genoemd. Dat is overigens wel wat vreemd, want de echte Berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie.

Lees meer...

26.05.2018   Damastroos

Bij de toegang tot de tuin staat een geurende klimroos 'Goldfassade'. Dit is een verre nazaat van de wilde Damastroos (Rosa damascena), die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Daar werd de roos al gebruikt voor medicinale doeleinden en werd het toegepast in de voeding en als geurstof.

Lees meer...

12.05.2018   Smeerwortel

Een bijzonder mooie tuindag vandaag, die een bijzondere verrassing opleverde: Hessel kwam, herstellende van zijn nog maar onlangs opgelopen gebroken heup, even in de tuin kijken. Na een val van de fiets is zijn heup weer met pennen aan elkaar gezet. Inmiddels loopt hij alweer bijna als een kievit. Vroeger had men geen pennen maar wel de Smeerwortel (Symphytum officinale) tot zijn beschikking.

Lees meer...

28.04.2018   Keizerskaars

De meivakantie is begonnen en dat is vermoedelijk de oorzaak dat er vandaag weliswaar veel bezoekers, maar weinig tuinders in de tuin aanwezig waren. Desondanks zijn alle vakken weer onkruidvrij en is het vanaf nu een kwestie van goed bijhouden. De Toorts heeft inmiddels alweer een bijzonder mooi bladrozet gevormd.

Lees meer...

14.04.2018   Bonenkruid

Langzaam wordt duidelijk welke planten de afgelopen koude winter niet hebben overleefd. Voor het eerst moesten we het Bonenkruid (Satureja montana), ook wel Bergbonenkruid genoemd, herplanten. Normaal is dit een vrij wintervast kruid, dit keer kon het niet tegen de schrale vrieskou van de afgelopen winter.

Lees meer...

31.03.2018   Speenkruid

Nadat het eerder deze maand nog te koud was en we de eerste tuindag hebben moeten afblazen konden we vandaag dan eindelijk weer de wei in. Een aantal koukleumen in de tuin lijken de vrieskou helaas niet te hebben overleefd, anderen staan nu alweer vrolijk te bloeien alsof het geen winter geweest is. Neem nou het Speenkruid (Ficaria verna). Met mooie kwetsbare glanzend gele kroonbladeren staat het alweer in het voorjaarszonnetje te schitteren.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2018 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl