Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

12.06.2021   Lelietje-van-dalen

Omdat afgelopen dinsdag het museum, na maanden door corona gedwongen gesloten te zijn geweest, weer openging, was het vandaag voor ons toch ook wel weer even wennen dat er sinds hele lange tijd weer bezoekers in de tuin rondliepen. Er bloeide vandaag overigens weer van alles. O.a. de steenanjer (Dianthus deltoides), de paarse morgenster (Tragopogon porrifolius) en, hoewel het ook wel meibloempje of meiklokje wordt genoemd, bloeide het lelietje-van-dalen (Convallaria majalis) vandaag ook prachtig.

Lees meer...

29.05.2021   Nagelkruid

Het was vandaag een perfecte tuindag. Na het koude en natte voorjaar was het vandaag eindelijk weer eens aangenaam ouderwets voorjaarsweer. Op dit moment bloeit er in de kruidentuin onder andere de Salomonszegel (Polygonatum multiflorum), de wede (Isatis tinctoria) en het nagelkruid (Geum urbanum). Nagelkruid, ook wel gewoon nagelkruid of geel nagelkruid genoemd, komt heel algemeen in Nederland voor en wordt in sommige tuinen zelfs als onkruid gezien.

Lees meer...

15.05.2021   Lievevrouwebedstro

Vandaag zijn we vooral heel druk bezig geweest met het wieden van de vele esdoornzaailingen. Deze zijn afkomstig van de twee grote esdoornbomen die aan weerskanten van de ingang van de kerk staan. De vele duizenden gevleugelde esdoornzaden zijn de afgelopen herfst in de tuin geland en ontkiemen nu massaal. Hoewel het jaar behoorlijk laat op gang kwam door de lange, relatief koude periode in april en begin mei, bloeien nu de planten die normaal gesproken ook in deze tijd van het jaar bloeien. Zoals bijvoorbeeld het lievevrouwebedstro (Galium odoratum, ook wel Asperula odorata genoemd).

Lees meer...

17.04.2021   Bosaardbei

Na de regen van afgelopen donderdag ziet de tuin er weer een stuk frisser uit. Nu alles weer langzaam begint uit te lopen duiken sommige planten op onverwachte plekken op. Zoals bijvoorbeeld de bosaardbei (Fragaria vesca) die ineens bij het lavatorium staat te bloeien. Het is waarschijnlijk door de merel, die al enkele jaren in de klimop nestelt, verspreid.

Lees meer...

17.04.2021   Fenegriek

Hoewel het einde van de Coronatunnel gloort is het helaas nog steeds onzeker wanneer we in het museum en de tuin weer bezoekers mogen ontvangen. Ondanks dat hebben we toch ook vandaag weer onze best gedaan de tuin er op z’n mooist (dat wil vooral zeggen: onkruidvrij) uit te laten zien. Er zijn ook een aantal eenjarige kruiden geplant die eerder dit jaar in een kasje zijn opgekweekt. Zoals b.v. Anijs (Pimpinella anisum), Kervel (Anthriscus cerefoliumen) en Fenegriek (Trigonella foenum-graecum).

Lees meer...

03.04.2021   Roomse Kervel

De meeste planten in de tuin beginnen nu uit hun winterslaap te ontwaken. Sommigen doen dat af en toe op onverwachte plekken. Door hun ondergrondse uitlopers duiken ze tussen de andere planten op, wat eigenlijk niet de bedoeling is. De Wilde Bertram (Achillea ptarmica) doet dat bijvoorbeeld met hele dunne, fragiele uitlopers vlak onder het grondoppervlak. De Roomse Kervel (Myrrhis odorata) daarentegen vormt juist dikke, stugge uitlopers die diep door de grond gaan en slechts met moeite uitgegraven kunnen worden.

Lees meer...

20.03.2021   Sneeuwklokje

Corona of niet, museum gesloten of niet, we gaan gewoon weer in de tuin aan het werk. Tuinieren is immers het beste middel tegen een winterdepressie en coronakilo’s. En hoewel het vannacht behoorlijk heeft gevroren en het vanmorgen daarom nog erg koud was, zijn we er vandaag toch al weer in geslaagd enkele vakken mos- en onkruidvrij te maken. En de eerste voorzichtige bloeiers zijn ook al weer gesignaleerd.

Lees meer...

24.10.2020   Verfbrem en terugblik op 2020

Op deze laatste tuindag van 2020 is de Verfbrem (Genista tinctoria) een van de weinige kruiden die nog bloeien. De verfbrem bloeit in de zomer vanaf juli met goudgele bloemen. Daarna vormt het een soort peulen die 15-20 mm lang zijn en 6-10 zaden bevatten. Het wordt ook wel akkerbrem genoemd. Het komt voor op droge gronden en wordt tot een meter hoog in een dichte en opgaande groeiende vorm. Zoals de naam al aangeeft wordt de Verfbrem vooral gebruikt voor het verven van kledingmateriaal.

Lees meer...

10.10.2020   Wilde bertram

De tuinactiviteiten van vandaag dreigden in het water te vallen, maar de regen hield precies op tijd op en we hebben toch nog het een en ander in de tuin kunnen doen. Al was er eigenlijk niet zo heel veel te doen omdat het onkruid bijna niet meer groeit. Gelukkig zijn er nog een aantal kruiden die, in deze tijd van het jaar de moed er wel in houden, zoals bijvoorbeeld de Wilde bertram (Achillea ptarmica). De Wilde bertram is familie van het bekende Duizendblad (Acillea millefolium) en komt vrij algemeen voor in Nederland, vooral op natte gronden langs slootranden.

Lees meer...

26.09.2020   Saffloer

We waren vandaag met z’n zessen en we hebben alle 12 plantenvakken een ‘behandeling’ kunnen geven van wieden en snoeien. Nu de herfst ook officieel is begonnen wordt het steeds moeilijker om nog uitbundige bloei in de tuin aan te treffen. Maar toch zijn er nog een paar doorzetters, de lichtpuntjes tijdens de korter wordende dagen, zoals bijvoorbeeld de Saffloer (Carthamus tinctorius).

Lees meer...

13.09.2020   Rode spoorbloem

Ook vandaag is er weer hard gewerkt in de tuin. Binnen een mum van tijd waren alle perken bevrijd van het onkruid en hier en daar hebben we nog een slak kunnen arresteren. Het begint in de tuin overigens al herfst te worden; sommige kruiden beginnen alweer af te sterven. Een aantal planten blijven echter nog even doorbloeien, zoals bijvoorbeeld de Rode spoorbloem (Centranthus ruber).

Lees meer...

22.08.2020   Huislook

Vandaag was de opkomst erg groot. Met z’n achten maar liefst, hebben we heerlijk in de tuin gewerkt. Het aantal bloeiende planten neemt in deze tijd van het jaar weer af. Sommige kruiden hoeven echter niet per se te bloeien om toch heel mooi te zijn, zoals bijvoorbeeld de Huislook (Sempervivum tectorum).

Lees meer...

08.08.2020   Heemst

Nico Vermeulen schrijft in zijn ‘Kruiden encyclopedie’ over de Heemst (Althaea officinalis): ‘Dat een levende apotheek niet lelijk hoeft te zijn bewijst Heemst’. De plant kan meer dan 2 meter hoog worden en heeft mooie grijsgroene bladeren die, net als de stengel en de bloemknoppen, zacht fluweelachtig behaard zijn. Heemst bloeit van juli tot september met prachtige bleekroze bloemen. Het is een vaste plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae).

Lees meer...

25.07.2020   Grote Klis

Vandaag verliep de tuinochtend in uiterst gemoedelijke sfeer. In alle rust werd het onkruid, de slakken en andere ongerechtigheden uit de tuin verwijderd. Nog steeds is de tuin een, vooral door de tot wel twee meter hoge Stalkaars, gele bloemenzee. Ook de Zwarte Nieswortel bloeit spectaculair en prachtig. Ook mooi, maar iets bescheidener en een beetje verscholen in een hoek staat de Grote Klis (Arctium lappa) te bloeien. De paarse bloemhoofdjes van deze tweejarige plant, zijn dichtbezet met ruwe weerhaakjes die, als de zaden straks rijp zijn, hardnekkig aan je kleding blijven hangen.

Lees meer...

11.07.2020   Betonie

Vandaag was het na een aantal lange sombere regendagen gelukkig weer mooi tuinweer. De hele tuin staat vol met indrukwekkende bloeiende planten. De Stalkaars bijvoorbeeld is op dit moment een erg opvallende verschijning. Iets minder indrukwekkend maar zeker niet minder mooi is de bloeiwijze van de Betonie (Stachys officinalis). De geslachtsnaam 'Stachys' komt van het Grieks en betekent 'aar', of 'speer'. Het verwijst naar de aarvormige bloeiwijze.

Lees meer...

27.06.2020   Meesterwortel

Met z’n zessen hebben we ondanks het warme broeierige weer de tuin weer netjes op orde gemaakt. De tuin ziet er elke keer als je er komt, weer anders uit. Dit keer vallen vooral de tot 2 meter hoge bloemstengels van de Stalkaars (Verbascum densiflorum) heel erg op. Normaal gesproken moet bij elke plant in de tuin een naambordje staan, maar bij de stalkaars is dat onbegonnen werk; het heeft zich namelijk door de hele tuin verspreid. Het komt ook wel eens voor dat er een verkeerd bordje bij een plant staat. Zonder het te weten blijken we namelijk ook de Meesterwortel (Peucedanum ostruthium) in onze collectie te hebben.

Lees meer...

13.06.2020   Gewone Ossentong

Sommige kruiden zijn heel honkvast en hoewel ze wel zaden vormen verspreiden ze zich nauwelijks door de tuin. Andere kruiden komen echter spontaan op de meest vreemde plekken op. Zo ook bijvoorbeeld de Ossentong (Anchusa officinalis). Dit komt door een eiwitrijk aanhangsel dat aan de zaden zit: het ‘mierenbroodje’. Mieren slepen dit samen met het aanhangende zaadje naar hun nest. Vaak laat het zaadje onderweg al los, maar soms wordt het meegesleept tot in het nest.

Lees meer...

30.05.2020   Gele Monnikskap

Aconitum vulparia Direct bij binnenkomst links staat op dit moment de Gele Monnikskap (Aconitum vulparia) heel mooi te bloeien. Het is een vaste plant die ook als sierplant vaak in borders te zien is. De Nederlandse naam verwijst naar de vorm van de bloem die, heel toepasselijk hier, op een monnikskap lijkt. Aconitum komt van het Griekse akoniton dat ‘giftige plant’ betekent. De soortnaam vulparia komt van het Latijnse vulpus (vos). Dit verwijst naar het dier dat met het gif uit de wortels zou zijn bestreden.

Lees meer...

07.11.2019   Herbarium

26.10.2019   Terugblik

Ook dit tuinjaar is weer omgevlogen. Vandaag is alweer de laatste dag dat we met de groep in de tuin bezig zijn. Terugkijkend kan vastgesteld worden dat er ook dit jaar weer het een en ander in en rond de tuin is gebeurd.

Lees meer...

12.10.2019   Doornappel

Indrukwekkend in de tuin zijn op dit moment de zaaddozen van de Doornappel (Datura stramonium), een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een eenjarige plant die ongeveer een meter hoog wordt. De Doornappel bloeit van juli tot en met oktober met lange witte bloemen die sterk ruiken en pas 's avonds opengaan.

Lees meer...

28.09.2019   Huislook

Het is herfst en het valt daarom niet mee om nog een bloeiende plant in de tuin te vinden. Dat maakt sommigen echter niet minder mooi. Bijvoorbeeld de Huislook (Sempervivum tectorum) ziet er met zijn bladrozetten prachtig uit.

Lees meer...

14.09.2019   Moerasandoorn

Er waren weer veel bezoekers vandaag in de tuin op deze mooie zonnige dag. En ook vorige week, tijdens 'Middeleeuws Ter Apel' waren er heel veel mensen die gebruik maakten van de mogelijkheid om het klooster en de tuin gratis te bezoeken. Veel planten zijn nu al uitgebloeid, een enkeling bloeit echter nog. Zoals de Moerasandoorn (Stachys palustris).

Lees meer...

25.08.2019   Valeriaan

Vandaag werd er in het Klooster door Ben Westerink, biochemicus en oud-hoogleraar farmacie bij de Universiteit Groningen, een lezing gehouden over de medicinale toepassing van kruiden. Hij vertelde over de zin, maar ook over de onzin van de kruidengeneeskunde en liet daarbij een aantal voorbeelden zien van kruiden die voor de mens werkzame stoffen bevatten en hij gaf ook voorbeelden van kruiden die veel toegepast worden maar waar in meerdere studies geen medicinale werking kon worden aangetoond.

Lees meer...

10.08.2019   Allie Eenjes

Op 31 juli is Allie Eenjes overleden. Allie woonde tussen 1974 en 1993 met zijn gezin in het Klooster en was in die tijd beheerder van het gebouw. Op initiatief van Allie is de kruidentuin binnen de muren van het Klooster opnieuw aangelegd en dankzij hem kunnen bezoekers nu nog steeds genieten van deze prachtige tuin.

Lees meer...

27.07.2019   Zwarte Stokroos

Na het temperatuurrecord van 40°C van enkele dagen geleden zou het vandaag bij ‘slechts’ 30°C in de tuin werken aangenaam moeten aanvoelen maar dat is helaas niet het geval en ik vrees dat deze hoge temperaturen nooit zullen wennen. Dit geldt ook voor de planten in de tuin. Sommigen laten het ondanks regelmatig beregenen afweten, anderen daarentegen doen het juist beter dan ooit. De Stokroos (Alcea rosea) bijvoorbeeld gedijt prima bij deze warmte.

Lees meer...

13.07.2019   Echte Kamille

Vandaag was het weer een hele mooie tuindag. Het was erg mooi weer en de tuin staat er nog steeds erg mooi bij. Eindelijk heeft het de afgelopen dagen weer eens goed geregend. Na de lange periode van droogte was dit dringend nodig. Er bloeit nu heel erg veel en tijdens het wieden ruikt het ene kruid nog heerlijker dan het ander. Bijvoorbeeld de echte Kamille (Matricaria chamomilla) heeft een geur die aan hooi doet denken.

Lees meer...

26.06.2019   Borago

Het Komkommerkruid (Borago officinalis), ook wel Bernagie of Borago genoemd, heeft dikke holle stengels en licht grijsgroene bladeren die opvallend ruw behaard zijn. Het bloeit tot ver in augustus met hele mooie blauw/paarse bloemen die eetbaar zijn en het is een uitstekende bijenplant. Het is een eenjarig maar zaait gelukkig zelf vrij gemakkelijk uit. De zaden zijn voorzien van een z.g.n. mierenbroodje.

Lees meer...

16.06.2019   Gele Gentiaan

Vandaag was het een beetje bijzondere dag. Want na vele jaren van vertroetelen, bewateren en bemesten bloeide de Gele Gentiaan eindelijk! Het moeizaam uit stoffijn zaad opkweken en daarna de priegelkleine plantjes verspenen, gevolgd door jarenlang in spanning afwachten en de teleurstelling dat er weer geen bloemstengel te zien was zijn we op slag vergeten.

Lees meer...

01.06.2019   Karwij

In juni is de tuin op z'n mooist is. Ook vandaag, al op de 1e dag van deze maand bloeit er heel veel en ook heel mooi. Bijvoorbeeld de Paarse morgenster (tragopogon porrifolius), de Schorseneer (Scorzonera hispanica), de Pioenroos (Paeonia officinalis) en ook de Karwij (Carum carvi).

Lees meer...

18.05.2019   Alruin

Gisteren was de opening van de expositie over de kruidentuin. Als openingshandeling hebben we de Alruin (Mandragora officinarum) geplant. Vanaf de oudheid gelooft men dat het oogsten van Alruin levensgevaarlijk is en daarom durfden we de Alruin ook niet zomaar even uit de pot halen en vervolgens weer in de grond zetten! Volgens de overlevering zal de wortel bij ondeskundig handelen namelijk zo hard gaan krijsen dat je er doof of gek van wordt of zelfs dood neervalt. Dat vraagt dus om de juiste voorzorgsmaatregelen en werden er voor de zekerheid watten aan alle aanwezigen uitgedeeld.

Lees meer...

04.05.2019   Tongvaren

Ondanks een aantal hagelbuitjes was het weer een zeer geslaagde tuinochtend in de kruidentuin van het Klooster Ter Apel. Er komen nu overal zaailingen op uit de grond die, als ze niet op de juiste plek in de tuin staan, worden weggehaald omdat het anders te rommelig en onoverzichtelijk wordt. Voor sommige planten maken we af en toe een uitzondering. Bijvoorbeeld voor de Tongvaren. Zijn frisse appelgroene bladeren krullen hier en daar uit de grond en zijn te mooi om weg te halen.

Lees meer...

20.04.2019   Berendruif

Het is 20 april en het lijkt nu alweer zomer. Het is te warm en het is te droog voor de tijd van het jaar. Gelukkig wordt er voor de komende week regen voorspeld. Voor de zekerheid hebben we vandaag de beregeningsinstallatie geïnstalleerd. Niet eerder moest de tuin al zo vroeg in het jaar beregend worden. Desondanks bloeit er toch nog het een en ander in de tuin. Zoals bijvoorbeeld de Berendruif (Arctostaphylos uva-ursi).

Lees meer...

06.04.2019   Groot Hoefblad

Vrouwelijke bloem van Groot Hoefblad

Vandaag was het prachtig tuinweer. Met z’n zessen hebben we veel kunnen doen. Bijna alle vakken zijn nu zo goed als mos- en onkruidvrij. Hoewel er nu meer dan 200 soorten in de tuin staan en daarmee eigenlijk genoeg, kon ik het toch niet laten om er nog 2 aan toe te voegen. Bergvenkel (Meum athamanticum) en Groot Hoefblad (Petasites hybridus).

Lees meer...

23.03.2019   Citroenkruid

Vandaag zijn we begonnen met het verwijderen van het vele mos en het snoeien van de rozen en een aantal half heesters zoals de Wijnruit (Ruta graveolens) en het Citroenkruid (Artemisia abrotanum). De soortnaam van het Citroenkruid is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord abrotos, dat goddelijk of onsterfelijk betekent.

Lees meer...

20.10.2018   Taxus

Vandaag was het voor de tuingroep de laatste tuindag van 2018 in de kruidentuin. De kruiden en gelukkig ook het onkruid gaan de winterrust in. Een aantal planten hebben we dit jaar moeten vervangen omdat ze de uitzonderlijk strenge vorstperiode in februari en maart niet hebben overleefd. Ook de Taxus (Taxus baccata) is vervangen.

Lees meer...

06.10.2018   Braakwortelspirea

Er heerst een herfst­achtige sfeer in de tuin en sommige planten bereiden zich voor op de winter door hun boven­grondse delen af te laten sterven. Sommigen doen dit snel en onopvallend binnen enkele dagen, anderen maken er meer een show van.

Lees meer...

22.09.2018   Hop

Een plant die het nu op z'n mooist is is de Hop (Humulus lupulus). De hop is 2-huizig, dat wil zeggen dat de soort planten heeft die alleen maar vrouwelijke bloemen hebben en planten heeft die alleen maar mannelijke bloemen hebben. De vrouwelijke planten van de Hop vormen de karakteristieke hopbellen.

Lees meer...

08.09.2018   Wilde marjolein

Na het drukbezochte evenement 'Middeleeuws Ter Apel' dat vorige week in en rond het Klooster plaats vond, is de rust hier weer teruggekeerd. Veel bezoekers van het evenement kwamen ook een kijkje nemen in de tuin. Zij zagen daar veel kruiden die in de Middeleeuwen ook al gebruikt werden. Bijvoorbeeld de wilde Majoraan (Origanum vulgare) ook wel oregano genoemd.

Lees meer...

18.08.2018   Groene munt

Op jacht naar het laatste onkruid kropen we tussen de planten door waardoor er de meest heerlijke geuren vrijkwamen. Bijvoorbeeld in vak 10 waar 4 verschillende muntsoorten staan: Poleimunt (Mentha pulegium), Pepermunt (Mentha x piperita), Kruizemunt (Mentha spicata crispa) en Groene munt (Mentha spicata). Op de foto staan de bloeiwijzen van de Groene munt die worden bezocht door een vlinder die de mooie naam ‘Landkaartje’ heeft.

Lees meer...

04.08.2018   Tabak

Sommige planten doen het juist uitstekend bij dit mediterrane klimaat. Aan de vijgenboom hangen nu al rijpe vruchten die heel lekker zijn hebben we vastgesteld. En ook de tabaksplanten (Nicotiana tabacum) groeien als kool en bloeien nu volop. De botanische naam van Tabak is afgeleid van Jean Nicot, de Franse ambassadeur in Portugal. Hij stuurde in 1560 het pas ontdekte geneeskrachtige wondermiddel Tabak naar de koningin Catharina de' Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.

Lees meer...

21.07.2018   Papaver

Een prachtige kwetsbare bloem, die nu de aandacht trekt, is die van de klaproos (Papaver somniverum), ook wel slaapbol genoemd. Dit is een plant met een hele lange maar ook bloederige geschiedenis. Het gedroogde melksap dat uit de doosvruchten gewonnen wordt is pure opium. Halverwege de negentiende eeuw werden er twee oorlogen tussen Groot-Brittannië en China uitgevochten over de vrije handel van opium in China.

Lees meer...

07.07.2018   Gomplant

Een plant die voor het eerst bloeiend in de tuin is te bewonderen is de Gomplant (Grindelia robusta). Grindelia komt van de naam van de degene die dit kruid ooit benoemde: David Grindel (1766-1836). In het Engels wordt het ook wel Sticky gumweed genoemd, dit is omdat er zich op de bloemknoppen een wit kleverige hars bevindt.

Lees meer...

23.06.2018   Kruidvlier

Er bloeit op dit moment heel veel in de tuin en het is daarom lastig om een plant te kiezen voor deze bijdrage. Het is de Kruidvlier (Sambucus ebulus) geworden. De Kruidvlier is geen struik zoals de welbekende gewone Vlier (Sambucus nigra) maar een kruidachtige plant die in de winter tot op de bodem afsterft, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

Lees meer...

09.06.2018   Acanthus

Er bloeit in deze periode van het jaar heel veel. Zo ook de Acanthus (Acanthus spinosus). Het wordt ook wel Stekelige- of Doornige Berenklauw genoemd. Dat is overigens wel wat vreemd, want de echte Berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie.

Lees meer...

26.05.2018   Damastroos

Bij de toegang tot de tuin staat een geurende klimroos 'Goldfassade'. Dit is een verre nazaat van de wilde Damastroos (Rosa damascena), die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Daar werd de roos al gebruikt voor medicinale doeleinden en werd het toegepast in de voeding en als geurstof.

Lees meer...

12.05.2018   Smeerwortel

Een bijzonder mooie tuindag vandaag, die een bijzondere verrassing opleverde: Hessel kwam, herstellende van zijn nog maar onlangs opgelopen gebroken heup, even in de tuin kijken. Na een val van de fiets is zijn heup weer met pennen aan elkaar gezet. Inmiddels loopt hij alweer bijna als een kievit. Vroeger had men geen pennen maar wel de Smeerwortel (Symphytum officinale) tot zijn beschikking.

Lees meer...

28.04.2018   Keizerskaars

De meivakantie is begonnen en dat is vermoedelijk de oorzaak dat er vandaag weliswaar veel bezoekers, maar weinig tuinders in de tuin aanwezig waren. Desondanks zijn alle vakken weer onkruidvrij en is het vanaf nu een kwestie van goed bijhouden. De Toorts heeft inmiddels alweer een bijzonder mooi bladrozet gevormd.

Lees meer...

14.04.2018   Bonenkruid

Langzaam wordt duidelijk welke planten de afgelopen koude winter niet hebben overleefd. Voor het eerst moesten we het Bonenkruid (Satureja montana), ook wel Bergbonenkruid genoemd, herplanten. Normaal is dit een vrij wintervast kruid, dit keer kon het niet tegen de schrale vrieskou van de afgelopen winter.

Lees meer...

31.03.2018   Speenkruid

Nadat het eerder deze maand nog te koud was en we de eerste tuindag hebben moeten afblazen konden we vandaag dan eindelijk weer de wei in. Een aantal koukleumen in de tuin lijken de vrieskou helaas niet te hebben overleefd, anderen staan nu alweer vrolijk te bloeien alsof het geen winter geweest is. Neem nou het Speenkruid (Ficaria verna). Met mooie kwetsbare glanzend gele kroonbladeren staat het alweer in het voorjaarszonnetje te schitteren.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl