Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

12.10.2019   Doornappel

Indrukwekkend in de tuin zijn op dit moment de zaaddozen van de Doornappel (Datura stramonium), een plant uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Het is een eenjarige plant die ongeveer een meter hoog wordt. De Doornappel bloeit van juli tot en met oktober met lange witte bloemen die sterk ruiken en pas 's avonds opengaan.

Lees meer...

28.09.2019   Huislook

Het is herfst en het valt daarom niet mee om nog een bloeiende plant in de tuin te vinden. Dat maakt sommigen echter niet minder mooi. Bijvoorbeeld de Huislook (Sempervivum tectorum) ziet er met zijn bladrozetten prachtig uit.

Lees meer...

14.09.2019   Moerasandoorn

Er waren weer veel bezoekers vandaag in de tuin op deze mooie zonnige dag. En ook vorige week, tijdens 'Middeleeuws Ter Apel' waren er heel veel mensen die gebruik maakten van de mogelijkheid om het klooster en de tuin gratis te bezoeken. Veel planten zijn nu al uitgebloeid, een enkeling bloeit echter nog. Zoals de Moerasandoorn (Stachys palustris).

Lees meer...

25.08.2019   Valeriaan

Vandaag werd er in het Klooster door Ben Westerink, biochemicus en oud-hoogleraar farmacie bij de Universiteit Groningen, een lezing gehouden over de medicinale toepassing van kruiden. Hij vertelde over de zin, maar ook over de onzin van de kruidengeneeskunde en liet daarbij een aantal voorbeelden zien van kruiden die voor de mens werkzame stoffen bevatten en hij gaf ook voorbeelden van kruiden die veel toegepast worden maar waar in meerdere studies geen medicinale werking kon worden aangetoond.

Lees meer...

10.08.2019   Allie Eenjes

Op 31 juli is Allie Eenjes overleden. Allie woonde tussen 1974 en 1993 met zijn gezin in het Klooster en was in die tijd beheerder van het gebouw. Op initiatief van Allie is de kruidentuin binnen de muren van het Klooster opnieuw aangelegd en dankzij hem kunnen bezoekers nu nog steeds genieten van deze prachtige tuin.

Lees meer...

27.07.2019   Zwarte Stokroos

Na het temperatuurrecord van 40°C van enkele dagen geleden zou het vandaag bij ‘slechts’ 30°C in de tuin werken aangenaam moeten aanvoelen maar dat is helaas niet het geval en ik vrees dat deze hoge temperaturen nooit zullen wennen. Dit geldt ook voor de planten in de tuin. Sommigen laten het ondanks regelmatig beregenen afweten, anderen daarentegen doen het juist beter dan ooit. De Stokroos (Alcea rosea) bijvoorbeeld gedijt prima bij deze warmte.

Lees meer...

13.07.2019   Echte Kamille

Vandaag was het weer een hele mooie tuindag. Het was erg mooi weer en de tuin staat er nog steeds erg mooi bij. Eindelijk heeft het de afgelopen dagen weer eens goed geregend. Na de lange periode van droogte was dit dringend nodig. Er bloeit nu heel erg veel en tijdens het wieden ruikt het ene kruid nog heerlijker dan het ander. Bijvoorbeeld de echte Kamille (Matricaria chamomilla) heeft een geur die aan hooi doet denken.

Lees meer...

26.06.2019   Borago

Het Komkommerkruid (Borago officinalis), ook wel Bernagie of Borago genoemd, heeft dikke holle stengels en licht grijsgroene bladeren die opvallend ruw behaard zijn. Het bloeit tot ver in augustus met hele mooie blauw/paarse bloemen die eetbaar zijn en het is een uitstekende bijenplant. Het is een eenjarig maar zaait gelukkig zelf vrij gemakkelijk uit. De zaden zijn voorzien van een z.g.n. mierenbroodje.

Lees meer...

16.06.2019   Gele Gentiaan

Vandaag was het een beetje bijzondere dag. Want na vele jaren van vertroetelen, bewateren en bemesten bloeide de Gele Gentiaan eindelijk! Het moeizaam uit stoffijn zaad opkweken en daarna de priegelkleine plantjes verspenen, gevolgd door jarenlang in spanning afwachten en de teleurstelling dat er weer geen bloemstengel te zien was zijn we op slag vergeten.

Lees meer...

01.06.2019   Karwij

In juni is de tuin op z'n mooist is. Ook vandaag, al op de 1e dag van deze maand bloeit er heel veel en ook heel mooi. Bijvoorbeeld de Paarse morgenster (tragopogon porrifolius), de Schorseneer (Scorzonera hispanica), de Pioenroos (Paeonia officinalis) en ook de Karwij (Carum carvi).

Lees meer...

18.05.2019   Alruin

Gisteren was de opening van de expositie over de kruidentuin. Als openingshandeling hebben we de Alruin (Mandragora officinarum) geplant. Vanaf de oudheid gelooft men dat het oogsten van Alruin levensgevaarlijk is en daarom durfden we de Alruin ook niet zomaar even uit de pot halen en vervolgens weer in de grond zetten! Volgens de overlevering zal de wortel bij ondeskundig handelen namelijk zo hard gaan krijsen dat je er doof of gek van wordt of zelfs dood neervalt. Dat vraagt dus om de juiste voorzorgsmaatregelen en werden er voor de zekerheid watten aan alle aanwezigen uitgedeeld.

Lees meer...

04.05.2019   Tongvaren

Ondanks een aantal hagelbuitjes was het weer een zeer geslaagde tuinochtend in de kruidentuin van het Klooster Ter Apel. Er komen nu overal zaailingen op uit de grond die, als ze niet op de juiste plek in de tuin staan, worden weggehaald omdat het anders te rommelig en onoverzichtelijk wordt. Voor sommige planten maken we af en toe een uitzondering. Bijvoorbeeld voor de Tongvaren. Zijn frisse appelgroene bladeren krullen hier en daar uit de grond en zijn te mooi om weg te halen.

Lees meer...

20.04.2019   Berendruif

Het is 20 april en het lijkt nu alweer zomer. Het is te warm en het is te droog voor de tijd van het jaar. Gelukkig wordt er voor de komende week regen voorspeld. Voor de zekerheid hebben we vandaag de beregeningsinstallatie geïnstalleerd. Niet eerder moest de tuin al zo vroeg in het jaar beregend worden. Desondanks bloeit er toch nog het een en ander in de tuin. Zoals bijvoorbeeld de Berendruif (Arctostaphylos uva-ursi).

Lees meer...

06.04.2019   Groot Hoefblad

Vrouwelijke bloem van Groot Hoefblad

Vandaag was het prachtig tuinweer. Met z’n zessen hebben we veel kunnen doen. Bijna alle vakken zijn nu zo goed als mos- en onkruidvrij. Hoewel er nu meer dan 200 soorten in de tuin staan en daarmee eigenlijk genoeg, kon ik het toch niet laten om er nog 2 aan toe te voegen. Bergvenkel (Meum athamanticum) en Groot Hoefblad (Petasites hybridus).

Lees meer...

23.03.2019   Citroenkruid

Vandaag zijn we begonnen met het verwijderen van het vele mos en het snoeien van de rozen en een aantal half heesters zoals de Wijnruit (Ruta graveolens) en het Citroenkruid (Artemisia abrotanum). De soortnaam van het Citroenkruid is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord abrotos, dat goddelijk of onsterfelijk betekent.

Lees meer...

20.10.2018   Taxus

Vandaag was het voor de tuingroep de laatste tuindag van 2018 in de kruidentuin. De kruiden en gelukkig ook het onkruid gaan de winterrust in. Een aantal planten hebben we dit jaar moeten vervangen omdat ze de uitzonderlijk strenge vorstperiode in februari en maart niet hebben overleefd. Ook de Taxus (Taxus baccata) is vervangen.

Lees meer...

06.10.2018   Braakwortelspirea

Er heerst een herfst­achtige sfeer in de tuin en sommige planten bereiden zich voor op de winter door hun boven­grondse delen af te laten sterven. Sommigen doen dit snel en onopvallend binnen enkele dagen, anderen maken er meer een show van.

Lees meer...

22.09.2018   Hop

Een plant die het nu op z'n mooist is is de Hop (Humulus lupulus). De hop is 2-huizig, dat wil zeggen dat de soort planten heeft die alleen maar vrouwelijke bloemen hebben en planten heeft die alleen maar mannelijke bloemen hebben. De vrouwelijke planten van de Hop vormen de karakteristieke hopbellen.

Lees meer...

08.09.2018   Wilde marjolein

Na het drukbezochte evenement 'Middeleeuws Ter Apel' dat vorige week in en rond het Klooster plaats vond, is de rust hier weer teruggekeerd. Veel bezoekers van het evenement kwamen ook een kijkje nemen in de tuin. Zij zagen daar veel kruiden die in de Middeleeuwen ook al gebruikt werden. Bijvoorbeeld de wilde Majoraan (Origanum vulgare) ook wel oregano genoemd.

Lees meer...

18.08.2018   Groene munt

Op jacht naar het laatste onkruid kropen we tussen de planten door waardoor er de meest heerlijke geuren vrijkwamen. Bijvoorbeeld in vak 10 waar 4 verschillende muntsoorten staan: Poleimunt (Mentha pulegium), Pepermunt (Mentha x piperita), Kruizemunt (Mentha spicata crispa) en Groene munt (Mentha spicata). Op de foto staan de bloeiwijzen van de Groene munt die worden bezocht door een vlinder die de mooie naam ‘Landkaartje’ heeft.

Lees meer...

04.08.2018   Tabak

Sommige planten doen het juist uitstekend bij dit mediterrane klimaat. Aan de vijgenboom hangen nu al rijpe vruchten die heel lekker zijn hebben we vastgesteld. En ook de tabaksplanten (Nicotiana tabacum) groeien als kool en bloeien nu volop. De botanische naam van Tabak is afgeleid van Jean Nicot, de Franse ambassadeur in Portugal. Hij stuurde in 1560 het pas ontdekte geneeskrachtige wondermiddel Tabak naar de koningin Catharina de' Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.

Lees meer...

21.07.2018   Papaver

Een prachtige kwetsbare bloem, die nu de aandacht trekt, is die van de klaproos (Papaver somniverum), ook wel slaapbol genoemd. Dit is een plant met een hele lange maar ook bloederige geschiedenis. Het gedroogde melksap dat uit de doosvruchten gewonnen wordt is pure opium. Halverwege de negentiende eeuw werden er twee oorlogen tussen Groot-Brittannië en China uitgevochten over de vrije handel van opium in China.

Lees meer...

07.07.2018   Gomplant

Een plant die voor het eerst bloeiend in de tuin is te bewonderen is de Gomplant (Grindelia robusta). Grindelia komt van de naam van de degene die dit kruid ooit benoemde: David Grindel (1766-1836). In het Engels wordt het ook wel Sticky gumweed genoemd, dit is omdat er zich op de bloemknoppen een wit kleverige hars bevindt.

Lees meer...

23.06.2018   Kruidvlier

Er bloeit op dit moment heel veel in de tuin en het is daarom lastig om een plant te kiezen voor deze bijdrage. Het is de Kruidvlier (Sambucus ebulus) geworden. De Kruidvlier is geen struik zoals de welbekende gewone Vlier (Sambucus nigra) maar een kruidachtige plant die in de winter tot op de bodem afsterft, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen.

Lees meer...

09.06.2018   Acanthus

Er bloeit in deze periode van het jaar heel veel. Zo ook de Acanthus (Acanthus spinosus). Het wordt ook wel Stekelige- of Doornige Berenklauw genoemd. Dat is overigens wel wat vreemd, want de echte Berenklauw (Heracleum sphondylium) behoort tot de schermbloemenfamilie.

Lees meer...

26.05.2018   Damastroos

Bij de toegang tot de tuin staat een geurende klimroos 'Goldfassade'. Dit is een verre nazaat van de wilde Damastroos (Rosa damascena), die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Daar werd de roos al gebruikt voor medicinale doeleinden en werd het toegepast in de voeding en als geurstof.

Lees meer...

12.05.2018   Smeerwortel

Een bijzonder mooie tuindag vandaag, die een bijzondere verrassing opleverde: Hessel kwam, herstellende van zijn nog maar onlangs opgelopen gebroken heup, even in de tuin kijken. Na een val van de fiets is zijn heup weer met pennen aan elkaar gezet. Inmiddels loopt hij alweer bijna als een kievit. Vroeger had men geen pennen maar wel de Smeerwortel (Symphytum officinale) tot zijn beschikking.

Lees meer...

28.04.2018   Keizerskaars

De meivakantie is begonnen en dat is vermoedelijk de oorzaak dat er vandaag weliswaar veel bezoekers, maar weinig tuinders in de tuin aanwezig waren. Desondanks zijn alle vakken weer onkruidvrij en is het vanaf nu een kwestie van goed bijhouden. De Toorts heeft inmiddels alweer een bijzonder mooi bladrozet gevormd.

Lees meer...

14.04.2018   Bonenkruid

Langzaam wordt duidelijk welke planten de afgelopen koude winter niet hebben overleefd. Voor het eerst moesten we het Bonenkruid (Satureja montana), ook wel Bergbonenkruid genoemd, herplanten. Normaal is dit een vrij wintervast kruid, dit keer kon het niet tegen de schrale vrieskou van de afgelopen winter.

Lees meer...

31.03.2018   Speenkruid

Nadat het eerder deze maand nog te koud was en we de eerste tuindag hebben moeten afblazen konden we vandaag dan eindelijk weer de wei in. Een aantal koukleumen in de tuin lijken de vrieskou helaas niet te hebben overleefd, anderen staan nu alweer vrolijk te bloeien alsof het geen winter geweest is. Neem nou het Speenkruid (Ficaria verna). Met mooie kwetsbare glanzend gele kroonbladeren staat het alweer in het voorjaarszonnetje te schitteren.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2019 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl