Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Lievevrouwebedstro

Kruidentuin Actueel
15.05.2021  
Lievevrouwebedstro

Vandaag zijn we vooral heel druk bezig geweest met het wieden van de vele esdoornzaailingen. Deze zijn afkomstig van de twee grote esdoornbomen die aan weerskanten van de ingang van de kerk staan. De vele duizenden gevleugelde esdoornzaden zijn de afgelopen herfst in de tuin geland en ontkiemen nu massaal.

Hoewel het jaar behoorlijk laat op gang kwam door de lange, relatief koude periode in april en begin mei, bloeien nu de planten die normaal gesproken ook in deze tijd van het jaar bloeien. Zoals bijvoorbeeld het lievevrouwebedstro (Galium odoratum, ook wel Asperula odorata genoemd).

Kaasbereiding Lievevrouwebedstro is een laagblijvende, kruipende, vaste plant met witte kleine bloemetjes. Het groeit bij voorkeur op licht beschaduwde kalkrijke gronden. 'Galium' komt van het Griekse 'gala', dat melk betekent. Dit omdat het vroeger gebruikt werd bij de kaasbereiding om de melk te doen stremmen.

Volksgeneeskunde Volgens de volksgeneeskunde zou een thee van het gedroogde blad van lievevrouwebedstro rustgevend en urinedrijvend werken, en zou het hoofdpijn, spanningen, prikkelbaarheid, neerslachtigheid, slapeloosheid en de voorjaarmoeheid bestrijden. Het gedroogde en gekneusd blad ruikt naar vers hooi. Dit komt door de stof cumarine. Cumarine werd vroeger veel als smaakstof toegepast, maar dit is sinds de jaren 1950 niet meer toegestaan, omdat cumarine in grotere doses schadelijk bleek te zijn. Cumarine heeft ook een antistollende werking en kan bij inname onder andere hoofdpijn en lever- en nierschade veroorzaken. Om deze reden wordt ook geadviseerd niet te veel kaneel (dat ook cumarine bevat) te gebruiken. In parfum wordt cumarine nog wel veel toegepast als geurstof.

Tussen het linnengoed Vanwege haar fluorescente eigenschappen wordt cumarine wel gebruikt als optische witmaker. Gedroogd kan lievevrouwebedstro tussen het linnengoed worden gelegd; niet alleen vanwege de aangename geur die jaren behouden blijft, maar ook omdat het de motten en andere insecten verdrijft. Vroeger werd het ook gebruikt als strooikruid om 'ziekmakende' kwalijke geuren te verdrijven.

Maibowle De verse bloemen zijn eetbaar, bevatten nectar en kunnen onder meer worden toegevoegd als eetbare versiering aan salades. Ook kunnen de bloemen worden toegevoegd aan koud water om zo een limonade te maken. Met name in Duitsland wordt lievevrouwebedstro gebruikt bij de bereiding van de zogenaamde Maibowle. Bloeiende stengels, die een dag van tevoren geplukt zijn, worden samen met citroenschijfjes en muntblaadjes een aantal uren in droge witte wijn gedompeld en daarna koel geserveerd. Hier en daar lees ik overigens dat dit alleen op 1 mei gedronken wordt... zonde.

Tot slot Rembertus Dodonaeus die het lievevrouwebedstro Walmeester noemt:

"Walmeester wordt ghehouden voor een goet heylsaem wondecruyt... Sommighe scrijven dat Walmeester in den wijn gheleyt, ende daer af ghedroncken dat herte verblijt, ende die crancke lever sterckt."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl