Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Keizerskaars

Kruidentuin Actueel
28.04.2018  
Keizerskaars

De meivakantie is begonnen en dat is vermoedelijk de oorzaak dat er vandaag weliswaar veel bezoekers, maar weinig tuinders in de tuin aanwezig waren. Desondanks zijn alle vakken weer onkruidvrij en is het vanaf nu een kwestie van goed bijhouden. De Toorts heeft inmiddels alweer een bijzonder mooi bladrozet gevormd.

Ik moet tot mijn spijt erkennen dat ik niet 100% zeker weet welke soort het is; maar volgens mij is het de Verbascum plomoides; de Keizerskaars. Het zou echter ook de Koningskaars (Verbscum thapsus) of de Stalkaars (Verbascum densiflorum) kunnen zijn. De verschillen tussen deze drie soorten zijn erg klein en de toepassing is vrijwel identiek.

Fakkel De plant komt van oorsprong uit het Middellandse zeegebied en wordt dus ook wel kortweg Toorts genoemd. De Oude Grieken gebruikten de Toorts al als fakkel door hem in pek te dompelen en aan te steken. De dicht behaarde bladeren werden in de winter gebruikt om de voeten warm te houden.

Andere toepassingen De bloemen van de toorts werden in oude apothekersrecepten gebruikt in hoestsiroop. Ze bevatten namelijk verzachtende slijmstoffen en saponinen die het vastzittende slijm losmaken. De plant werd ook voorgeschreven bij migraine. Vanwege de bacteriedodende werking van sommige stoffen uit de bloemen werd een thee van de bloesem vaak voorgeschreven bij ontstekingen van de luchtwegen, urinewegen, huid, ogen en oren, maar ook bij astma, heesheid, kinkhoest en griep. Verder zou het door zijn urinedrijvende werking de nieren reinigen van overtollig urinezuur. Ook zou een thee kalmerend werken en helpen bij slapeloosheid. Door de ontstekingsremmende werking van het verse sap van de bladeren werd dit vaak toegepast bij de heling van wonden. Uit de plant kan een olie gewonnen worden die rustgevend werkt en helpt bij aangezichtspijnen, oorpijn en gewrichtsreumatiek1. Tenslotte wordt de plant ook gebruikt als verfstof om textiel een gele of oranje kleur te geven.

Wollekruyt Rembertus Dodonaeus schrijft over 'Wollekruyt':

"Tselve water daer die wortel inne ghesoden es versuet den tantsweer, ende es goet tseghen die swillinghen ende sweeringhen van den amandelen van der keele, alsmen dat werm in die mont hout ende die mont daer mede spoelt. Dat swert Wollecruyt met die schoone geele bloemen in water oft wijn ghesoden ende ghedroncken es goet tseghen die ghebreken van der borsten en longhene en voor den ghenen die hoesten ende die etter spouwen. En Hildegart von Bingen schreef over de toorts: Wie een zwak en treurig hart heeft, zal de plant samen met vlees, vis of koeken koken en eten, dan wordt het hart gesterkt en kan weer rustig worden."

Nico Rookmaker

1: Kruidenencycopedie, Nico Vermeulen

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl