Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Hulst

Kruidentuin Actueel
18.03.2023  
Hulst

Vandaag hebben we het tuinseizoen eindelijk weer kunnen aftrappen. En dat nog wel met een hele grote groep vrijwilligers. We waren vandaag maar liefst met z'n negenen, en dat dat geen overbodige luxe is bleek wel. Er was veel te wieden. Ondanks dat we allemaal onze uiterste best hebben gedaan is het niet gelukt om vandaag alle vakken onkruid- en mosvrij te krijgen. Maar niet getreurd de volgende keer zullen we, bij leven en welzijn, de resterende vakken aanpakken.

Hardnekkig onkruid Vorige week lag er nog sneeuw en vandaag bloeit gewoon alweer de Kleine veldkers (Cardamine hirsuta). Dit is het meest voorkomende onkruid in de tuin en volgens mij ook het meest hardnekkige van alle in de tuin aanwezige onkruiden. In een bijzonder korte tijd bloeit het met kleine witte bloemen en vormt het razendsnel peulen met zaden (hauwen) die bij de minste aanraking openspringen en de zaden in het rond laat vliegen. Zeer frustrerend kan ik wel zeggen.

Ilex aquifolium Een plant die ook bijzonder hardnekkig is, is de Hulst (Ilex aquifolium). Maar deze struik is hardnekkig omdat het vrijwel niet aangetast wordt door ziekten of insecten. De leerachtige bladeren van deze struik glimmen altijd en lijken althans in onze tuin geen natuurlijke vijanden te hebben. Hulst is tweehuizig; dat wil zeggen dat er vrouwelijke en mannelijke planten zijn. De planten waar geen bessen aan komen zijn dus mannelijk.

Blad Het blad smaakt bitter en slijmig en bevat de licht giftige stof ilicine, dit werd vroeger in de artsenij gebruikt. Als zweetdrijvend middel werd een afkooksel van de jonge bladeren gebruikt. 10 gram blad op een kwart liter water in een afkooksel werd gebruikt bij diarree, maagpijnen en koorts. Het tot poeder gemaakte blad werd gebruikt als een koortswerend middel.

Hout Hulsthout is vrij hard en het kernhout is zwart van kleur. Het wordt daarom ook wel als vervanger van ebbenhout toegepast. Vooral voor de handvatten van stalen theepotten, draaiwerk, mes- en vorkheften, schaakstukken en ander fijn werk en verder voor meubilair en inlegwerk. En wist je dat de toverstaf van Harry Potter bestaat uit Hulsthout! Een ander bekend stuk Hulsthout is de wandelstok van Johann Wolfgang von Goethe die nog steeds in het Goethehaus in Weimar bewaard wordt.

Afweerkruiden Hulst is een van de zogenaamde afweerkruiden. Volgens oud bijgeloof zou Hulst bescherming bieden tegen blikseminslag en tegen vijandige machten zoals demonen en heksen. Afweerkruiden werden op verschillende wijze gebruikt. In bepaalde gevallen droeg de gebruiker de plant bij zich. In andere gevallen werd de plant naast de voordeur gehangen, in schoenen gedragen of boven het bed gehangen. Nog altijd worden deze gebruiken min of meer toegepast; zo wordt Hulst oorspronkelijk om die reden gebruikt in kerstversiering.

Nico Rookmaker

Bronnen:
Volkomen.nl
Wikipedia

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl