Met z’n zessen hebben we ondanks het warme broeierige weer de tuin weer netjes op orde gemaakt. De tuin ziet er elke keer als je er komt, weer anders uit. Dit keer vallen vooral de tot 2 meter hoge bloemstengels van de Stalkaars (Verbascum densiflorum) heel erg op. Normaal gesproken moet bij elke plant in de tuin een naambordje staan, maar bij de stalkaars is dat onbegonnen werk; het heeft zich namelijk door de hele tuin verspreid.
Verkeerd bordje Het komt ook wel eens voor dat er een verkeerd bordje bij een plant staat. Zonder het te weten blijken we namelijk ook de Meesterwortel (Peucedanum ostruthium) in onze collectie te hebben. Waarschijnlijk is het met een aantal andere soorten die vorig jaar zijn aangeschaft in de tuin gepoot. In een van die planten stond vermoedelijk een verkeerd etiketje…
Medicinaal De Meesterwortel is door toedoen van de Zwitserse natuurkundige Conrad Gessner (1516-1565) sinds de Middeleeuwen bekend als medicinale plant en werd door zijn brede toepassing ook wel het “kruid der kruiden” genoemd. De Meesterwortel komt van nature voor in de Alpen op kalkrijke, vochtige en beschaduwde plekken. Het is familie van het, bij ons welbekende onkruid, Zevenblad. Uit de aromatische wortelstok werden pillen, poeders en zalfjes bereid die werden toegepast bij een lange reeks van kwalen zoals o.a. Bronchitis, Astma, de behandeling van wonden, bij maagklachten, waterzucht, kiespijn, ja zelfs delirium tremens zou er mee behandeld kunnen worden. Een andere bijnaam was daarom ook: de Europese Ginseng.
Schnaps Van de vlezige wortelstokken wordt tegenwoordig nog steeds een destillaat gemaakt. Hiervoor worden fijngehakte stukken wortel in alcohol ingelegd. Na enkele weken, als alle werkzame stoffen in de alcohol zijn opgelost (maceratie), is er een aromatische tinctuur verkregen die gedestilleerd wordt. Dit levert een ‘Schnaps’ of ‘Geist’ op met een zeer scherpe, aromatisch-kruidig, subtiel aardse smaak. De Meesterwortel is vaak ook bestanddeel van vele verschillende soorten kruidenbitters, die eetlustopwekkend en als aperitief gedronken worden.
Antibacterieel Er wordt veel onderzoek gedaan naar de antibacteriële werking van enkele aromatische inhoudsstoffen (Cumarine) van de Meesterwortel en o.a. hun toepassing bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer1.
Rembertus Dodonaeus beschrijft in zijn ‘Cruyde boeck’ uit 1554 een aantal van de toepassingen van Meesterwortel:
"Die wortel van desen cruyde gheneest die verouderde coude huyverachtighe cortsen, ende doet sweeten met wijn ghedroncken. In der selver manieren die selve wortel ghebruyckt sterckt ende verwermt die maghe, doet die spijse verteeren, maeckt appetijt ende verdrijft die winden ende opblasinghen der sijden ende des buycx."
Nico Rookmaker
1 Peucedanum ostruthium (L.) Koch: Morphological and phytochemical variability of twelve accessions from the Swiss alpine region, Jessica Heather McCardell cs. 2016, pp: 121.
» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond
» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum