Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Echte Kamille

Kruidentuin Actueel
13.07.2019  
Echte Kamille

Vandaag was het weer een hele mooie tuindag. Het was erg mooi weer en de tuin staat er nog steeds erg mooi bij. Eindelijk heeft het de afgelopen dagen weer eens goed geregend. Na de lange periode van droogte was dit dringend nodig. Er bloeit nu heel erg veel en tijdens het wieden ruikt het ene kruid nog heerlijker dan het ander. Bijvoorbeeld de echte Kamille (Matricaria chamomilla) heeft een geur die aan hooi doet denken.

Naam De Latijnse geslachtsnaam van echte Kamille is afgeleid van het Latijnse woord matrix (baarmoeder) of mater (moeder) en caria (zorg), dit omdat de planten werden gebruikt bij baringen en ziekten van het kraambed. Volgens anderen komt de naam echter van mata cara (geliefde moeder), omdat de plant was gewijd aan de heilige Anna, de moeder van de maagd Maria. De soortnaam wordt als volgt verklaard; Camai betekent ‘op de grond’ en millon is appel. Waarschijnlijk is deze naam ontstaan omdat het op de grond groeiende plantje enigszins naar appels ruikt. Dit blijkt ook uit Vlaamse naam ‘Appellijn’.

Kalkminnend Kamille is een kalkminnende eenjarige plant die vooral op verstoorde klei- en zandgronden voorkomt. Het bloeit van juni tot en met augustus met witte bloemetjes met een geel hart. De ruimte onder het gele hart is bij echte Kamille hol.

Hooigeur De stof coumarine is medeverantwoordelijk voor de typerende hooigeur. Vroeger werd courmarine veel toegepast in de voedingsindustrie waar het vooral als smaakstof werd gebruikt. Sinds de jaren '50 van de 20e eeuw is dat niet meer toegestaan, omdat coumarine in grotere doses ongezond bleek en ook allergische reactie kon veroorzaken.

Ontstekingsremmend Sinds de 15de eeuw wordt Kamille al toegepast om zijn wondhelende werking. Onlangs heeft men ontdekt dat de uit Kamille gewonnen etherische oliën relatief veel azuleen bevat. Deze stof heeft een ontstekingsremmende werking. Ook de etherische olie van duizendblad (Achillea millefolium) bevat relatief veel azuleen. En ook Duizendblad wordt al sinds de oudheid toegepast bij de behandeling van verwondingen en ontstekingen. De etherische olie uit Kamille wordt om die reden aan vele huidverzorgingsproducten toegevoegd.

Thee Ook al heel lang wordt van de gedroogde bloemknoppen kamillethee gemaakt. Deze thee heeft een rustgevende werking en zou helpen bij stress, innerlijke verkramping, vermoeidheid, gebrek aan levenskracht, hoofdpijn, slapeloosheid, nachtmerries en heimwee. Verder zou het een gunstige werking hebben op de spijsvertering, maag - en darmkrampen, maagpijn, diarree en constipatie.

Rembertus Dodonaeus schreef in 1554 in zijn Cruyde boeck:

"Olie van deser Camille is seer goet tot alle pijne,
weedom, vermoetheyt, verstijftheyt,
herdicheyt ende verstoptheyt."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl