Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Karwij

Kruidentuin Actueel
01.06.2019  
Karwij

In juni is de tuin op z'n mooist is. Ook vandaag, al op de 1e dag van deze maand bloeit er heel veel en ook heel mooi. Bijvoorbeeld de Paarse morgenster (tragopogon porrifolius), de Schorseneer (Scorzonera hispanica), de Pioenroos (Paeonia officinalis) en ook de Karwij (Carum carvi).

Carum is volgens sommigen genoemd naar de provincie Karië in Klein-Azië, volgens anderen is het afgeleid van het Griekse kara (kop) en zou dan slaan op de bloeiwijzen aan de stengeltoppen. Carvi komt van het Arabische kerawi of kerawia, de naam voor verschillende schermbloemigen met een aromatisch riekende vrucht.

Komijn Karwijzaad (ook wel kummel genoemd, naar het Duitse Kümmel) wordt vaak verward met komijn, deels vanwege de grote overeenkomst in smaak, maar ook doordat de namen in veel talen grote overeenkomst vertonen. Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden als specerij in gerechten als vervanger voor elkaar te gebruiken.

Karwijzaad De "zaadjes" van de Karwij (botanisch gezien gaat het om een tweedelige splitvrucht) zijn 3-4 mm lang en ei- tot halvemaanvormig en bevatten veel vluchtige olie. De smaak is bijtend kruidig. Karwijzaden worden gebruikt voor het aromatiseren van (rogge)brood en komt het voor in kaas en in verschillende soorten likeur en brandewijn. In plaats van het gehele kruid gebruikte men bij likeurbereiding vaak de uit de vruchten gedestilleerde olie. Karwijzaad wordt veel gebruikt in groenteconserven zoals zuurkool, augurken en rode bieten, in Duitstalige streken wordt het in veel maaltijden toegepast. De commerciële teelt in Nederland vindt vooral in het Oldambt in Groningen, in Zeeland en in de Haarlemmermeerpolder plaats. De stof carvon dat uit de zaden wordt gewonnen, wordt als natuurlijk kiemremmingsmiddel gebruikt bij het bewaren van aardappelen.

Geneeskunst In de kruidengeneeskunst werd een mespunt tot poeder vermalen zaden of de olie druppelsgewijze met suiker, voorgeschreven als middel tegen maagklachten, winderigheid, indigestie, een opgeblazen gevoel en maagkrampen. Het schijnt tevens de eetlust - maar ook de menstruatie - te bevorderen. In een onderzoek uit 2017(*) is aangetoond dat stoffen gewonnen uit Karwijzaad een pijnstillende werking hebben.

Rembertus Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck uit 1554 over de 'witten Comijn'

"Tsaet van witten Comijn es der maghen ende den monde seer goet ende bequaem, het doet die spijse verteeren, ende dat water ende urine rijsen, ende het verdrijft alle winden ende opblasinghen van alle inwendighe leden."

Nico Rookmaker

Foto: hortusalkmaar.nl
(*): Swathi V, Kumar SV, Rahaman ASK, Male A, Varalakshmi T (2017) In-vivo Screening of Analgesic and Antiulcer Activity on Carum carvi Seeds. Int J Drug Dev & Res 9: 18-24

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl