Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Wondklaver

Kruidentuin Actueel
11.06.2022  
Wondklaver

De Nederlandse naam van de kruiden in onze tuin verraden meestal niet waarvoor ze aangewend kunnen worden. Je zou niet zeggen dat de Rode zonnehoed, Malrove of Acanthus een geneeskrachtige werking zouden hebben. Stinkend nieskruid, Braakwortel spirea en Wondklaver daarentegen zijn namen die wel direct duidelijkheid geven over de toepassing die zij hadden in de volksgeneeskunde.

Anthyllis vulneraria De Wondklaver (Anthyllis vulneraria) bloeit op dit moment heel mooi met gele bloemen. Het is een vaste plant en is in Nederland van nature vrij zeldzaam. Het groeit bij voorkeur op droge, kalkrijke zandgronden in duingebieden en in Zuid-Limburg.

Wondhelende werking De onderkant van de bladeren en de bloemhoofdjes zijn bedekt met viltige, zilverkleurige haartjes. Anthyllis is afgeleid van het Griekse anthos en ioulos wat respectievelijk bloem en dons betekent; een donzige bloem dus. Vulneraria betekent 'wondhelend'. En zoals de Nederlandse en Latijnse naam dus al aangeven wordt dit kruid van oudsher al toegepast vanwege zijn bloedstelpende werking. Kleine wondjes, schaafwonden, kneuzingen, verstuikingen, ontvellingen en zonnebrand werden behandeld door er gekneusde bladeren of een kompres van een aftreksel van de plant op te leggen.

De plant bevat veel Tannine, ook wel looistof genoemd, dat verantwoordelijk is voor de samentrekkende (wondhelende) werking. Een thee getrokken van de bladeren zou een bloedreinigende en laxerende werking hebben. Een thee van de gedroogde of verse bloemen zou helpen bij darmproblemen en hoest. Gorgelen van deze thee zou helpen bij hals-, mond-, en keelaandoeningen.

Andere talen In het Engels heet het ook wel kidney vetch omdat het gewas nierproblemen zou verhelpen en in het Duits heeft het vele volksnamen: Apothekerklee, Bärenklee, Frauenkäppeln, Gichtbleaml, Katzenbratzerl, Muttergottes-Schühlein, Schafszähn, Schreiklee, Sommerklee, Tannenklee, Traubenkröpferl, Watteblume, Wollklee, Wundklee of Wundkraut.

Verfstof Van de bloem wordt ook wel een gele verfstof gewonnen. Wondklaver bevat namelijk veel flavonoïden. Dit zijn pigmentstoffen (kleurstoffen) die verantwoordelijk zijn voor de felle gele en soms oranje/rode kleur van de bloemen van Wondklaver. De naam flavonoïde is afkomstig van het Latijnse woord "flavus" (geel) en verwijst naar het gebruik van plantenstoffen voor het geel verven van wol, zijde of katoen (bron: Wikipedia).

Andere talen Rembertus Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck over Wondklaver:

"Dit cruyt, een loot swaer ghedroncken es seer goet voor die couwpisse ende voor die droppelpisse, ende teghen pijne en weedom der lendenen. Met melck ende olie van roosen ghemenghelt en op den buyck gheleyt, eest goet voor die moeder als zy met couwe vochticheyt verladen es. Anthyllis es oock goet voor die wonden daer op gheleyt oft in die salven oft olie ghemenghelt."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl