Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Allie Eenjes

Kruidentuin Actueel
10.08.2019  
Allie Eenjes

Op 31 juli 2019 is Allie Eenjes overleden. Allie woonde tussen 1974 en 1993 met zijn gezin in het Klooster en was in die tijd beheerder van het gebouw. Op initiatief van Allie is de kruidentuin binnen de muren van het Klooster opnieuw aangelegd en dankzij hem kunnen bezoekers nu nog steeds genieten van deze prachtige tuin.

Op 23 april 2003 stond er een advertentie in de Ter Apeler Courant waarin om vrijwilligers werd gevraagd voor het Klooster Ter Apel; men zocht mensen die rondleidingen wilden geven, voor de receptie en ook voor het onderhoud van de kruidentuin. Na enkele dagen bedenktijd besloot ik om ook te reageren. Tijdens de eerste bijeenkomt van de nieuwe vrijwilligers bleek dat de tuingroep gecoördineerd zou gaan worden door Allie Eenjes. Niet eerder had ik hem ontmoet.

Met een kleine groep gingen we in de tuin aan de slag. Naast het regelmatig onderhouden van de tuin was ook het doel opgevat om de plantencollectie van ca. 70 soorten uit te breiden naar ca. 130. Hiervoor gingen Allie en ik enkele malen op stap om bij verschillende kwekerijen in het noorden van het land, kruiden aan te schaffen. Onder andere Knopig helmkruid, Betonie, Zoethout en Hartgespan zijn tijdens deze ‘expedities’ naar Ter Apel gehaald en ze staan er nog steeds. Allie was altijd zeer zakelijk en er werd regelmatig wat van de prijs afgedongen. Ook had hij vaak een heel duidelijke mening. Zodra we de deuren van de auto hadden dichtgetrokken werd elke kwekerij bij vertrek ‘geëvalueerd’. Eén korte kan ik me nog goed herinneren; ‘Wat ’n zoodje nait, komm hier nooit weer!’ .

Met de tuingroep besloten we om elke 2 weken op zaterdagochtend in de tuin aan de slag te gaan. De bezoekers werden door Allie altijd met veel enthousiasme ontvangen en te woord gestaan. Om half 11 was er altijd koffie. En dan begon Allie verhalen te vertellen; in geuren en kleuren kon hij vertellen over de geschiedenis van het Klooster en van Westerwolde en zijn bewoners. Met veel humor en met veel warmte vertelde hij ook vele verhalen over zijn jeugd die hij in en rond Ter Apel doorbracht. Sommige verhalen vertelde hij meerdere keren, maar steeds met een aanstekelijk enthousiasme. Stamboomonderzoek was één van zijn vele liefhebberijen. Zo kon hij mij zaken over mijn voorouders vertellen die ik zelf niet wist.

Een van de uitgangspunten van de Reguliere kanunniken van de Orde van het Heilig Kruis, zo lees ik op de site van het Erfgoedcentrum voor Nederlands Kloosterleven(*), is “Tolerantie en protest tegen onechtheid”. Wat dat betreft was Allie helemaal op zijn plaats in dit voormalig Klooster van de kruisheren. Hij had heel erg weinig op met mensen die zich beter voordeden dan ze waren; ‘Ze binn nait veul meer as doe en ik, as dat moar waist’.

Nico Rookmaker

(*): erfgoedkloosterleven.nl

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl