Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Citroenkruid

Kruidentuin Actueel
23.03.2019  
Citroenkruid

Vandaag konden we weer; de eerste tuinochtend van in het totaal 16 geplande zaterdagochtenden tot eind oktober. Tegen die tijd zal de herfst alweer volop zijn intrede gedaan hebben. Maar zover is het nog lang niet, het voorjaar moet eerst nog echt beginnen. We hebben nog een heel tuinseizoen voor de boeg.

Vandaag zijn we begonnen met het verwijderen van het vele mos en het snoeien van de rozen en een aantal half heesters zoals de Wijnruit (Ruta graveolens) en het Citroenkruid (Artemisia abrotanum). De soortnaam van het Citroenkruid is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse woord abrotos, dat goddelijk of onsterfelijk betekent.

Insecten weren De belangrijkste toepassing van dit kruid was vooral het weren van insecten. Zo werd het gedroogde kruid tussen de kleding gelegd om motten te weren en werd het Citroenkruid bij kippenhokken geplant om luizen te voorkomen. Door het blad van het kruid tussen de rijen van wortelen en kool te strooien wordt de wortel- en koolvlieg bestreden.

Colakruid De scheuten van het citroenkruid ruiken niet zo zeer naar citroen maar eerder naar cola, waardoor het ook wel Colakruid genoemd wordt.

Pest en scheurbuik Vroeger werd dit kruid gebruikt als medicijn tegen de pest en scheurbuik en ook zou het worm-afdrijvend zijn, de menstruatie bevorderen en een antiseptische werking hebben. Verder zou het maagversterkend zijn en de spijsvertering bevorderen. Tegenwoordig wordt de plant voornamelijk nog gebruikt voor culinaire of cosmetische doeleinden.

Andere toepassingen Maar dit kruid kende vroeger ook nog enkele andere toepassingen. In de zeventiende eeuw schreef de Engelse kruidenarts Nicholas Culpeper Citroenkruid voor als middel tegen kaalhoofdigheid. As van citroenkruid moest daartoe in oude slaolie worden gemengd waarna het smeersel op het kale hoofd moest worden gesmeerd, waarna het hoofdhaar of de baard weer zouden gaan groeien.

Volgens de 16e-eeuwse theoloog en botanicus Otto Brunfels veroorzaakt citroenkruid een 'verlangen naar onzuiverheid' en hij classificeerde het kruid als afrodisiacum. De Romeinen geloofden al dat het beschermde tegen impotentie. Het werd in liefdesdranken gedaan en door mannen gebruikt om viriel te worden.

De Engelse bijnamen boy’s love, lad’s love of maid’s love komt van hetzelfde idee. Ze deden een takje ervan in een boeket die ze aan hun geliefde gaven om die te verleiden. Mogelijk heet het daarom ook kiss-me-quick-and-go. Een andere Engelse benaming; maid’s ruin, geeft ook te denken.

Dodonaeus noemt het Citroenkruid Averoone en schijft met betrekking tot dit laatste hierover in zijn Cruyde boeck uit 1554:

"Van die Averoone schrijft Plinius dat zij
onder bedde oft cussen gheleyt,
lust tot den vrouwen verweckt,
ende alderhande tooveryen verdrijft ende verwint,
die alsulcken werck en lust souden moghen beletten."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl