Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Damastroos

Kruidentuin Actueel
26.05.2018  
Damastroos

Vandaag beloofde het een zeer zomerse dag te worden, en dat werd het. Ondanks dit terrasweer kozen er toch veel mensen voor om vandaag een bezoek aan de tuin te brengen en werd het druk aan het eind van de ochtend.

Er is ondertussen flink gewied en er zijn een aantal kruiden geplant. Er bloeit nu heel veel. De tuin is rond deze tijd en de komende maand op z'n mooist. Vandaar dat er enkele activiteiten in juni worden georganiseerd.

Goldfassade Bij de toegang tot de tuin staat een geurende klimroos 'Goldfassade'. Dit is een verre nazaat van de wilde Damastroos (Rosa damascena), die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Daar werd de roos al gebruikt voor medicinale doeleinden en werd het toegepast in de voeding en als geurstof. Van Plinius is bekend dat de Romeinen hun eten met rozenolie aromatiseerden en hun lichaam met rozenolie parfumeerden. De Damastroos zou door de Franse kruisvaarder Robert de Brie, die in 1148 tijdens de tweede kruistocht deelnam aan de belegering van Damascus, van Syrië naar aan Europa meegenomen zijn.

Rozenolie Rozenolie is een etherische olie en wordt verkregen doormiddel van stoomdestillatie van de rozenblaadjes. Deze techniek werd vele eeuwen geleden in het toenmalige Perzië al toegepast. De zo verkregen olie wordt ook wel attar genoemd. De blaadjes worden ook tegenwoordig nog met de hand geplukt. Er zijn enkele tonnen blaadjes nodig om 1 liter olie te verkrijgen. Rozenolie heeft een lange reeks van toepassingen maar wordt vooral veel in cosmetica gebruikt. Het wordt geroemd om zijn zeer goede huidverzorgende eigenschappen. Ook heeft de geur van de olie een rustgevend effect.

Rozenwater Bij de destillatie wordt naast de olie ook rozenwater gewonnen. Rozenwater wordt vooral gebruikt in parfum, als smaakmaker in voeding, kent medicinale toepassingen en wordt evenals de olie heel veel toegepast bij huidproblemen. Met name in het Midden-Oosten wordt het rozenwater tegenwoordig nog in veel gerechten toegepast. Zoals bijvoorbeeld in baklava, marsepein en Turks fruit. Ook in de westerse keuken werd het rozenwater veel als smaakmaker in recepten gebruikt, maar is hier vrijwel verdrongen door de vanille. Tijdens het joodse Poerimfeest, worden een speciaal soort droge koekjes, Hamansoren of ook wel Kiesjeliesjs genaamd, gegeten. Hier een recept (bron: www.bijbelaantekeningen.nl).

1/2 kopje suiker
1/2 kop zachte boter, en wat extra om mee in te vetten
1 ei, gecontroleerd op bloed, losgeklopt
1 eetlepel rozenwater of oranjebloesemwater
2 kopen bloem, gezeefd
1/2 theelepel bakpoeder
1/4 kop maanzaad

Roer de suiker en de boter romig in een grote kom, voeg het ei en rozenwater toe. Meng de bloem met het bakpoeder. Strooi meel en maanzaad in de kom en kneed alles tot een stevig deeg. Maak van het deeg een rol van ongeveer 5 cm doorsnee, wikkel de rol in folie en leg hem een paar uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius (of stand 4). Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik van de rol deeg. Leg de koekjes op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 tot 15 minuten goudbruin.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl