Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Fenegriek

Kruidentuin Actueel
17.04.2021  
Fenegriek

Hoewel het einde van de Coronatunnel gloort is het helaas nog steeds onzeker wanneer we in het museum en de tuin weer bezoekers mogen ontvangen. Ondanks dat hebben we toch ook vandaag weer onze best gedaan de tuin er op z’n mooist (dat wil vooral zeggen: onkruidvrij) uit te laten zien.

Er zijn ook een aantal eenjarige kruiden geplant die eerder dit jaar in een kasje zijn opgekweekt. Zoals b.v. Anijs (Pimpinella anisum), Kervel (Anthriscus cerefoliumen) en Fenegriek (Trigonella foenum-graecum).

Vers hooi Fenegriek is een eenjarige plant die behoort tot de familie van vlinderbloemigen. De zaden en bladeren, zowel gedroogd als vers, hebben een kruidige, bittere smaak en ruiken licht naar vers hooi. Fenegriek heeft een zeer groot verspreidingsgebied; van Azië tot Noord-Afrika en Zuidwest Europa komt het van nature voor.

In de keuken In deze gebieden wordt het al heel lang, vooral in de keuken, gebruikt. Met name in de Iraanse, Indiase en Pakistaanse (curry), de Arabische (gebak en brood) en de Noord-Afrikaanse keuken (vlees en vis) wordt Fenegriek als ingrediënt toegepast. Helba is de naam van een bekende zoete kleverige cake die vooral in Noordwest Afrika wordt gemaakt van griesmeel, olijfolie en geweekte fenegriekzaden. De Fenegriekzaden geven een bitte smaak die vergelijkbaar is met ahornsiroop of gekaramelliseerde suiker. Fenegriekzaden zijn ook bekend en populair als kiemzaad om als kiemgroente op te kweken. Ook als toevoeging aan kaas vindt het, op vergelijkbare wijze als komijn en kruidnagel, een toepassing.

Volksgeneeskunde Fenegriek wordt ook al heel lang in de volksgeneeskunde gebruikt. Het werd onder andere toegepast bij spijsverteringstoornissen. Het zou een stimulerende werking op de spijsvertering hebben, de voedselopname verbeteren en eetlustopwekkend zijn.

Gewasbescherming Poeder van Fenegriekzaden is zelfs door de Europese Commissie toegelaten als gewasbeschermingsmiddel voor de bescherming van planten tegen echte meeldauw (Uncinula necator) bij druif. Het poeder van fenegriekzaden is zelf geen fungicide, maar het activeert het zelfverdedigingsmechanisme van de plant.

Rembertus Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck over Fenegriek:

"Water daer Fenigrieck saet in ghesoden es met wat huenichs ghedroncken iaecht af alle quade humueren die aen die dermen hanghen. Tselve sap met daden ierst ghesoden ende daer naer met wat huenichs tot dat ghelijck een syrope wordde suyvert seer die borst ende es goet den ghenen die op die borste verladen sijn ende gheene pijne in thooft oft cortsen en hebben, want den ghenen die cortsachtich sijn oft pijne in thooft hebben en dient dese Syrope niet. "

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl