Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Citroenverbena en terugblik op 2022

Kruidentuin Actueel
22.10.2022  
Citroenverbena en terugblik op 2022

Vandaag was het de laatste dag van het jaar dat de tuingroep in de kruidentuin aan het werk is geweest.

Aloysia triphylla Een aantal van de planten staat in potten die we voor de winter, omdat ze vorstgevoelig zijn, binnenzetten. Onder andere de citroenverbena (Aloysia triphylla). De citroenverbena, in Frankrijk noemen ze het Verveine, is een kleine struik met kleine witrozige bloemen waarmee het de hele zomer bloeit. De blaadjes ruiken heel erg sterk naar citroen. Citroenverbena bevat olie die voor 30 à 35% uit citral bestaat, dat geeft deze sterke citroengeur. Het wordt als geurstof in de parfumindustrie gebruikt en zou ook een antibacteriële werking en feromoonachtige effecten bij insecten hebben. De blaadjes behouden lange tijd hun geur (ook gedroogd) en zijn daarom erg gewild in potpourri's.

Het wordt veel gebruikt als basis voor kruidenthee. Deze thee zou de spijsvertering bevorderen en rustgevend werken. De verse blaadjes van citroenverbena kunnen ook worden gebruikt in fruitpuddingen, ijs, in dipsauzen en vinaigrettes. En in zomerdrankjes past het kruid perfect.

Terugblik Aan het eind van ieder tuinjaar is een terugblik op het verstreken seizoen op zijn plaats vind ik. Ook dit jaar hebben de weers­omstandigheden weer een belangrijke rol gespeeld bij het verloop van het tuinseizoen. Die omstandigheden zijn ieder jaar weer totaal anders. Ook dit jaar verliep op een heel andere manier dan alle voorgaande jaren. Zo kenmerkt 2022 zich wat mij betreft door een koud maar vooral uitzonderlijk droog voorjaar. Ik heb niet eerder meegemaakt dat het in april en mei zo droog is geweest. In juli en augustus was het zeer warm en viel er ook weer opmerkelijk weinig neerslag. Het voordeel is wel dat er hierdoor ieder jaar weer andere planten zijn in de tuin die het ineens heel goed doen.

Aanwinsten We hebben in 2022 twee nieuwe aanwinsten in de plantencollectie: de edelweiss (Leontopodium alpinum), die al prachtig heeft gebloeid met zijn bekende viltige stervormige bloemen, en de gevlekte aronskelk (Arum maculátum). Net als de Italiaanse aronskelk vormt deze in het voorjaar prachtig getekende glimmende bladeren en na de bloei, die ook heel bijzonder is, spectaculaire oranje bessen.

Rupsen De twaalf perken in de tuin zijn omgeven door circa 200 meter buxushaag. En het was dan ook niet erg verrassend dat we dit jaar hier en daar rupsen van de buxusmot hebben gevonden. Gelukkig hebben we de schade kunnen beperken door ze, geholpen door de koolmezen en een merelechtpaar, regelmatig weg te vangen.

Ondanks dat we dit jaar door de één na de andere crisis zijn getroffen, zijn wij gewoon blijven wieden en harken en we zijn van plan om dat volgend jaar gewoon weer te gaan doen.

Tot volgend jaar.

Nico Rookmaker

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl