Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Huislook

Kruidentuin Actueel
22.08.2020  
Huislook

Vandaag was de opkomst erg groot. Met z’n achten maar liefst, hebben we heerlijk in de tuin gewerkt. Het aantal bloeiende planten neemt in deze tijd van het jaar weer af. Sommige kruiden hoeven echter niet per se te bloeien om toch heel mooi te zijn, zoals bijvoorbeeld de Huislook (Sempervivum tectorum).

De soortaanduiding Tectorum betekent ‘van de daken’. Het wordt namelijk al sinds de oudheid op daken van huizen ‘geplant’. Het zou bescherming bieden tegen blikseminslag. Een andere Nederlandse naam is daarom ook wel Donderblad.

Huidaandoeningen Huislook heeft dikke vlezige bladeren en de cellen in het blad hebben het vermogen om door sterk op te zwellen veel vocht vast te houden. Het bladmoes, ook wel chlorenchym genoemd, heeft een verkoelende en samentrekkende werking en wordt gebruikt bij een breed scala aan huidaandoeningen. De opperhuid kan eenvoudig van het blad afgepeld worden en direct op de huid opgebracht worden. Huislook wordt op deze wijze toegepast bij muggenbeten, jeuk door brandnetel, likdoorns, wratten, kneuzingen en brandwonden. De toepassingswijze is vergelijkbaar met die van Aloë vera. Een andere manier van toepassen is het gebruik in een stoombad. Hiervoor kunnen de verse bladeren in heet water worden geweekt. Met dit gezichtsstoombad kan de huid worden gevoed of genezen.

Inwendig gebruik Een aftreksel van de bladeren zou als gorgeldrank toegepast kunnen worden bij keelontsteking, bronchitis en mondkwalen. Inwendig gebruik wordt echter afgeraden omdat Huislook een aantal giftige alkaloïden bevat.

Kalmerende zalf John Gerard (1545–1612), een beroemde Engelse botanist, schreef Huislook voor als onderdeel van een kalmerende zalf, dat behalve uit het sap van Huislook, bestond uit reuzel, papaverblaadjes, Belladonna en de knoppen van de zwarte populier.

Hildegard von Bingen De bekende mysticus en abdis Hildegard von Bingen (1098-1179) beschreef weer een geheel andere toepassing:

"Als bij een man het zaad verdroogd is, zodat hem het zaad ontbreekt zonder hij al een grijsaard is, moet hij huislook zo lang in geitenmelk leggen, tot deze helemaal van de melk doordrongen is, en dan zal hij hem in deze melk koken en er nog enige eieren aan toevoegen, zodat er een gerecht kan ontstaan. En dat moet hij drie tot vijf dagen lang eten, en zijn zaad zal opnieuw voortplantingskracht verwerven en hij zal kinderen krijgen."

Donderbaert Rembertus Dodonaeus schreef over de ‘Donderbaert’ in zijn Cruyde boeck uit 1554:

"Tsap van Donderbaert met meel van gersten mout ende olie van Roosen ghemenght es goet gheleyt op die pijne en weedom des hoofts. Tselve sap alleene es goet ghedruypt in die heete roode en loopende ooghen, daer oock het cruyt ghestooten ende van buyten op die ooghen gheleyt goet toe es."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl