Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Gevlekte Aronskelk

Kruidentuin Actueel
14.05.2022  
Gevlekte Aronskelk

Het was vandaag een relatief hectische dag in de tuin. Er was niet alleen veel te doen: wieden, harken en planten, er waren ook veel bezoekers die we graag te woord stonden. En we hebben de eerste rupsen van de buxusmot in de buxushaag gevonden. Het wordt weer een uitdaging om de schade die deze rupsen aan kunnen richten in de hand te houden.

Een van de planten die we vandaag hebben geplant is de Gevlekte Aronskelk (Arum maculátum). We hadden er al wel een staan maar die had niet de duidelijke typische roodbruine vlekken op de bladeren.

Gevlekte Aronskelk

Gevlekte Aronskelk

Klooster Sibculo Tot de bezoekers van vandaag behoorde ook een grote groep van de Stichting Klooster Sibculo (Overijssel). Op hun website lees ik dat 'deze Stichting zich ten doel heeft gesteld om de geschiedenis van het voormalige klooster Galilea Major zichtbaar te maken. Deels letterlijk: zo is op het kloosterterrein een prachtig gelegen kloostertuin gerealiseerd'. Deze tuin is ontworpen door Tini Brugge, schrijfster van diverse (religieuze) tuinboeken. Overigens staat de Gevlekte Aronskelk ook in de kloostertuin van Sibculo.

Zeer giftig De Gevlekte Aronskelk is een vaste plant die 20 tot 40 centimeter hoog kan worden. Het groeit bij voorkeur op humus- en kalkrijke beschaduwde plekken. De wortelstok loopt uit in een knolletje met vele zijwortels. Alle delen van de Gevlekte Aronskelk zijn zeer giftig. Het bevat onder andere aroïne. Dit is een giftige, prikkelende stof op huid en slijmvliezen. Het kan na opname in het bloed leiden tot zenuw­storingen en verlammings­verschijnselen, speekselvloed, stemverlies, krampen en hartritme­storingen.1 De giftigheid verdwijnt echter na zorgvuldig drogen, koken of roosteren. Omdat de knollen veel zetmeel bevatten werden deze vroeger soms gegeten.

Volksnamen Het heeft een groot aantal Nederlandse volksnamen: Duivelsstokjes, kalfsvoet, Kindje-in-het-pak en Vader-in-de-koekkas.2 In Engeland is de lijst met namen nog langer: Cuckoo-pint, Lords-and-ladies, Jack in the pulpit, Parson in the pulpit, Devils and angels, Red-hot-poker, Willy lily, Snake's meat, Cows and bulls, Adder's root, Adam and Eve, Wake Robin, Bobbins, Naked girls, Naked boys, Starch-root, Starchwort, Cheese and toast, Sonsie-give-us-your-hand, Friar's cowl, Tender ear... In het totaal zijn het er meer dan 100!

Hildegard von Bingen Mystica Hildegard von Bingen (1098-1179) schreef in haar boek Physica over de toepassing van aronskelk:

"Innerlich zur Erleichterung der Todesqualen bei der Beulenpest, gegen Versteifungen der Glieder infolge van Gicht, sowie Fiebererkrankungen und Melancholie."

Nico Rookmaker

1 kruidenproeverij.nl/tips/
2 Planten en hun naam, H. Kleijn

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl