Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Russische dragon

Kruidentuin Actueel
07.08.2021  
Russische dragon

Door de zomerse zon die vandaag de tuin bescheen gaven sommige kruiden vanwege hun glanzende blad een prachtige schittering af. Zoals de Russische dragon (Artemisia dracunculoides).

De Russische dragon is een robuust bijna struikachtig kruid dat ruim een meter hoog kan worden. Het heeft geen bijzondere bloei of andere in het oog springende kenmerken, maar door zijn dichte groeiwijze, waardoor onkruid geen kans heeft, en omdat slakken er totaal niet van houden, is het volgens mij het makkelijkst te onderhouden kruid in onze kruidentuin.

Oorsprong Russische dragon komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië en werd in de 13de eeuw tijdens de veroveringstochten van de Moren meegebracht naar Zuid-Europa. Hieruit is circa 600 jaar geleden een variëteit geselecteerd: de Franse dragon. De Franse dragon heeft weliswaar meer smaak en aroma dan de Russische maar is wel kwetsbaarder, is niet winterhard en heeft al met al veel meer aandacht in de tuin nodig dan zijn Russische stamvader.

Medicinaal Oorspronkelijk werd dragon vooral als medicinaal kruid toegepast. Een thee van dragonbladeren zou eetlustopwekkend en een kalmerende werking hebben op het spijsverteringskanaal. Hierdoor zou het de spijsvertering stimuleren. Ook zou een kopje dragonthee vlak voor het slapen gaan een slaapbevorderende werking hebben.

Hik Door op een dragon blad te kauwen of het innemen van een aantal druppels van de etherische olie zou een hikaanval gestopt kunnen worden. Gekneusd blad zou heilzaam werken bij insectenbeten en het zou zelfs werken bij slangenbeten.

Keuken Tegenwoordig wordt dragon, met name de Franse, vrijwel alleen nog maar toegepast in de keuken. De bladeren hebben een lichte anijssmaak en zijn vrij bitter.

Het is niet alleen erg bekend omdat het prima geschikt is om er een dragonazijn mee te maken maar het verse blad combineert ook heel goed met vlees, vis, schaaldieren en gebakken paddenstoelen. Verder is het heerlijk in een voorjaarsomelet. Dragon wordt ook veel toegepast in dressings, kruidenboters en mayonaise en het is een belangrijk ingrediënt voor bearnaisesaus. Bearnaisesaus is een romige saus met een anijsachtige smaak die perfect past bij gebraden of gegrild rundvlees.

Rembertus Dodonaeus had ook al oog voor de culinaire mogelijkheden van dragon. Hij schreef in zijn Cruyde boeck:

"Dit cruyt es oock goet met die Saladen ende Lattouwen gegheten, ghelijck die Rakette, want het beetert oock die couwicheyt van der Lattouwen ende dyerghelijcke cruyden. Ende daer en boven en behoeft men niet veel azijns oft souts, tot den saladen daer dit cruyt in ghedaen wordt, want als Ruellius scrijft dit cruyt es smaeckelick scerp ende sout ghenoech van sijn selven."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl