Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Absintalsem

Kruidentuin Actueel
13.05.2023  
Absintalsem

Vandaag waren we weer met een grote groep in de tuin aan het werk, waardoor we weer veel konden doen. We hadden vandaag ook veel bezoekers in de tuin, waaronder een groep dames van zekere leeftijd die eigenlijk voor de tentoonstelling De heksen van de Ruiten Aa waren gekomen.

Een van de dames vertelde ons dat ze tijdens haar opleiding aan de kunstacademie absint gedronken heeft om zo dezelfde inspiratie op te doen zoals Vincent van Gogh die ook moet hebben gehad. Van Gogh was namelijk ook liefhebber van dit drankje. Absint is een sterkedrank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden.

Artistieke inspiratie Absint werd in de 19e eeuw vooral populair onder kunstenaars, het zou een belangrijke bron van artistieke inspiratie zijn. Deze veronderstelling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de mythe rond de psycho­actieve effecten van absint. Vincent van Gogh zou er zijn gele periode aan te danken hebben. Of het drinken ervan bij deze dame heeft geleid tot baanbrekende inzichten of spirituele wonderwerken vertelde ze ons helaas niet.

Algemeen voorkomend Absintalsem is een in Europa algemeen voorkomend kruid dat ongeveer een meter hoog kan worden en twee keer per jaar kan bloeien in de maanden juli, augustus en september. De bladeren zijn zijdeachtig en bleekgroen. Het heeft het liefst een zonnige, open plaatsen op droge, matig voedselarme, kalkhoudende, grond.

Hallucinogene werking Absintalsem wordt ook wel vermoutkruid genoemd. Het bittere aftreksel van deze knoppen vormt een belangrijk bestanddeel van de dranken vermouth (vandaar de Duitse naam voor Absintalsem: Wermut) en absintlikeur. Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende halluci­nogene werking en neurotoxiciteit van thujon, een bestanddeel van absintalsem. Sinds het begin van de 21e eeuw is absint in veel Europese landen weer toegestaan. De concentratie thujon in de absint die in de 19e eeuw werd gedronken is lange tijd veel te hoog geschat. Moderne absint bevat vergelijkbare concentraties thujon, die inmiddels als veilig worden beoordeeld.

Toepassingen Sinds de oudheid is Absintalsem een symbool van bitterheid en werd als talisman gedragen als verjager van boze geesten, heksen en insecten. Daarnaast was het eetlustopwekkend en werd het als medicinale plant gebruikt om uiteenlopende kwalen te bestrijden, zoals indigestie en hoge koorts. Absintalsem zou verder worm afdrijvend en versterkend zijn en de bloedsomloop stimuleren. In water gekookt levert Absintalsem een gele kleurstof, die voor het verven van textiel is te gebruiken. Vincent van Gogh gebruikte dit geel overigens niet in zijn gele periode! Hij maakte gebruik van het zogenaamde chroomgeel.

Nico Rookmaker

Bron:
- Wikipedia

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl