Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Heemst

Kruidentuin Actueel
08.08.2020  
Heemst

Vandaag zijn we extra vroeg begonnen in verband met de verwachte hitte. Het was ook een verdrietige dag omdat gisteren de uitvaart was van Marinus van der Werff, de man van Anastasia. Het was een hele indrukwekkende herdenkingsplechtigheid voor een indrukwekkende persoon.

Op een heel andere manier indrukwekkend is de Heemst (Althaea officinalis). Nico Vermeulen schrijft in zijn ‘Kruiden encyclopedie’: ‘Dat een levende apotheek niet lelijk hoeft te zijn bewijst Heemst’. De plant kan meer dan 2 meter hoog worden en heeft mooie grijsgroene bladeren die, net als de stengel en de bloemknoppen, zacht fluweelachtig behaard zijn. Heemst bloeit van juli tot september met prachtige bleekroze bloemen. Het is een vaste plant uit de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae).

Geneeskrachtige werking De naam 'Althaea' is afgeleid van het Griekse woord 'altho', wat 'genezen' betekent. Bij de Grieken was de geneeskrachtige werking van Heemst al ruimschoots bekend. Theophrastus prees het aan als een middel tegen hoest, Dioscorides schreef een papje van gekookte bladeren voor bij de behandeling van brandwonden en zweren. Zowel de wortelstok als de bladeren en bloemen hebben een hoog slijmgehalte en zijn nog steeds tegen allerlei kwalen, met name van de luchtwegen in gebruik. Het wordt daarom veel gebruikt in hoestdrank. Een thee van de wortels werd en wordt toegepast tegen ontstekingen in mond, keel maag en darmen, en een zalf van het gekookte blad en de wortel werd gebruik bij winterhanden.

Mrs. M. Grieve schrijft in haar ‘A Modern Herbal’ (1931):

"De pijnstillende en verzachtende eigenschappen van Heemst maken het uitstekend geschikt bij ontsteking en irritatie van de keel, slokdarm, urinewegen en luchtwegen. Een afkooksels van de plant, vooral van de wortel, is effectief bij het genezen van blauwe plekken, verstuikingen of pijn in de spieren of pezen."

Kruidenthee Heemst is één van de vier kruiden van de kruidenthee ‘Tisane de quatre fleurs’ dat vooral in Frankrijk bij verkoudheid wordt gedronken. De andere drie zijn papaver, stalkaars en klein hoefblad. Heemst wordt ook wel gebruikt als voedsel- en vezelplant. De wortelstok en de bloemen kunnen worden verwerkt in salades en de bladeren zijn gekookt eetbaar.

Marshmallows Het zetmeel met eiwitachtige stoffen in de wortel werd vroeger gebruikt voor de bereiding van het snoepgoed Marshmallows. In het Engels wordt de plant marshmallow genoemd. Tegenwoordig worden de Marshmallows niet meer van Heemst maar van met name maiszetmeel gemaakt. Van de vezels uit de stengel werd vroeger touw en papier gemaakt.

Rembertus Dodonaeus noemt het witten Maluwe en schrijft hierover in zijn Cruyde boeck:

"Tsaet van witten Maluwe met water ende azijn oft wijn ghesoden, es nut ende bequaem ghedroncken den ghenen die van Wespen ende Bijen ghesteken sijn."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl