Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Klimop

Kruidentuin Actueel
19.03.2022  
Klimop

En ja hoor, we mochten dit jaar weer voor het eerst de tuin in! Dit keer, sinds 2 jaar, zowaar zonder enige coronamaatregel. Men lijkt corona inmiddels al haast vergeten terwijl het gek genoeg, wat mij betreft, dichterbij is dan ooit. Veel collega's, familie en bekenden hebben het nu ineens of hebben het nog maar net gehad.

Het nieuws wordt inmiddels door heel andere zaken beheerst die zo ernstig zijn dat je nu alweer naar de goeie oude coronatijd terugverlangt. Eenmaal in de tuin vergeten we dit gelukkig allemaal even, en alsof we niet weg zijn geweest pakken we onze routine van wieden en harken weer op.

Hedera helix De klimop (Hedera helix) op de zuidmuur is vandaag ook weer netjes gesnoeid. De klimop is eigenlijk een heel bijzondere plant. Het wordt nauwelijks aangetast door ziektes en het groeit zowel in de zon maar ook in donkere schaduw. Ook qua grondsoort is het weinig kieskeurig; het doet het goed in zure zandgrond, maar voelt zich ook op zware kleigrond prima thuis. Verder is het in onze streken de enig zelf hechtende klimplant die zomer en winter groen blijft. En hoewel het klimop wordt genoemd doe ie 't, als er geen boom of muur voorhanden is, ook uitstekend als bodembedekker.

Bomen en muren In de kruidenencyclopedie van Nico Vermeulen lees ik dat gezonde bomen en goed onderhouden muren niet van deze klimplant hebben te lijden. Dit hopelijk ter enige geruststelling van diegenen die zich zorgen maken over de zich gestaag uitbreidende Hedera op de muur van de zuidelijke kruisgang.

Toepassing Omdat Hedera bij inwendig gebruik giftig is en sterk laxerend werkt, werd het vooral toegepast bij brandwonden, eczeem en likdoorns. De Engelse botanist Nicholas Culpeper (1616-1654) zei hierover:

"It is an enemy of the nerves and sinews, being much taken inwardly, but very helpful to them being outwardly applied. The fresh leaves boiled in wine will cleanse old ulcers if used as a wash. This will also cure all burns and scalds."

Heksen In "De taal der kruiden" van Mellie Uyldert lees ik dat volgens een middeleeuws volksgeloof iemand die een krans van Hedera draagt heksen zou kunnen herkennen. Dat zou nu ook wel eens van pas kunnen komen. Al was het alleen maar voor de tentoonstelling die binnenkort in het Klooster is te zien rond de heksenprocessen die aan het einde van de zestiende eeuw op de Gieselbarg in Wedde zijn gehouden.

In het Cruyde boeck van Rembertus Dodonaeus lees ik tenslotte...

"Tsap van den bladeren ende dijsghelijcx oock van den vruchten, duer die nuese opghehaelt, suyvert die herssenen, ende treckt daeruyt, duer den nuese, die taeye fluymen ende andere couwe vochticheden daer die herssenen mede verladen sijn."

Nico Rookmaker

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl