Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Wilde marjolein

Kruidentuin Actueel
08.09.2018  
Wilde marjolein

Na het drukbezochte evenement 'Middeleeuws Ter Apel' dat vorige week in en rond het Klooster plaats vond, is de rust hier weer teruggekeerd. Zoals elk jaar tijdens het eerste weekend van september waan je je hier gedurende 2 dagen midden in de Middeleeuwen. Veel bezoekers van het evenement kwamen ook een kijkje nemen in de tuin. Zij zagen daar veel kruiden die in de Middeleeuwen ook al gebruikt werden.

Bijvoorbeeld de wilde Majoraan (Origanum vulgare) ook wel oregano genoemd. Wilde marjolein is een vaste plant die oorspronkelijk uit zuidelijk Europa komt, maar al in de 16de eeuw naar de noordelijke landen werd gebracht.

Keukenkruid Wilde marjolein is tegenwoordig vooral bekend als keukenkruid. Het kent daar vele toepassingen; in salades, op pizza’s en in tomatensaus, het kan worden mee gebraden met vlees en het wordt als smaakmaker gebruikt in kruidenazijn en ook bij het brouwen van bier.

Thee Aan een thee van Wilde marjolein wordt een breed spectrum van werkingen toegeschreven. Zo zou het ontstekingsremmend zijn, de spijsvertering verbeteren en de werking van de galblaas stimuleren. Ook helpt het bij hoest en keelpijn, heeft het een krampwerende werking en wordt het voorgeschreven bij diarree, menstruatiepijnen en spanningshoofdpijn.

Rustgevend Vanwege het hoge gehalte aan etherische oliën worden de blaadjes van Wilde marjolein ook veel gebruikt in kruidenpotpourri’s. De geur heeft een rustgevend effect. Marjoleinolie toevoegen aan het badwater of enkele druppels op het hoofdkussen heeft daarom een ontspannende en rustgevende werking. Het wordt ook verwerkt in parfums en cosmetica1.

Eau de Mélisse des Carmes De olie is ook een bestanddeel van het bekende maagmiddeltje "Eau de Mélisse des Carmes". Dat werd bedacht in het in 1611 gestichte klooster van de ongeschoeide Karmelieter monniken in Parijs. Zij hadden er het alleenverkooprecht van. In 1791 werden de goederen van de kloosters geseculariseerd en de overgebleven 45 monniken leefden van de opbrengst van dit elixer. Het eigendomsrecht van het preparaat zou gehandhaafd blijven tot de laatste gestorven was. De laatste, broeder Paradise, stierf in 1831. Maar voor zijn dood had hij de samenstelling bekend gemaakt en is het originele recept in particuliere handen en is de exacte samenstelling en bereidingswijze nog steeds geheim2.

Rembertus Dodonaeus schreef in zijn Cruyde boeck over Wilde Marjolein:

"Tsap van grove Marioleye es seer goet tseghen die swellinghen van den Amandelen ende van die keele ende gheneest die sweringhen des monts. Tselve sap duer die nuese opghetrocken suyvert die herssenen, ende doet dat geel coluer van den ooghen van der geelsucht vergaen."

Nico Rookmaker

1 Kruiden encyclopedie, Nico Vermeuelen
2 www.volkoomen.nl

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl