Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Edelweiss

Kruidentuin Actueel
30.04.2022  
Edelweiss

Vorig jaar hebben we van Gerda Vuurboom een hele mooie oude Bentheimer zandstenen trog gekregen. Het is tegen de muur van de oostelijke kruisgang geplaatst en vandaag is het gevuld met zand en grind en heb ik er drie verschillende planten in gepoot die het goed zouden moeten doen op deze plek. De steenanjer (Dianthus deltoides), huislook (Sempervivum tectorum) en de edelweiss (Leontopodium alpinum).

Viltig De edelweiss is nieuw in onze tuin en is een plant die tot de verbeelding spreekt. Vooral de bloemen met de viltige stervormige schutbladeren die de eigenlijke bloemetjes omgeven. Ook de bloemstengels hebben een viltige beharing. De Belgische fysicus Jean-Pol Vigneron ontdekte dat de edelweiss zich beschermt tegen schadelijke ultraviolette stralen dankzij deze fijne haartjes. De bloem heeft een soort microwimpers met een diameter van 0,18 µm, die de schadelijke stralen filteren.

Edelweiss

Edelweiss

Bedreigd Edelweiss komt van nature vooral voor in de Alpen en de Pyreneeën tussen de 2000 en 3000 meter hoogte. Omdat het veel door toeristen werd geplukt is het enige tijd met uitsterven bedreigd geweest. Hierdoor groeit het nu alleen nog maar op plaatsen waar echt niemand kan komen. Bovendien staan er zware straffen op het plukken van edelweiss. Plukken is ook niet nodig want men kan het gemakkelijk zelf uit zaad opkweken. Er zijn in Nederland veel commerciële kwekers die dit doen.

Kruidengeneeskunde Edelweiss is een vaste plant, het wordt circa 20 cm hoog, doet het goed op droge, schrale kalkhoudende bodem en bloeit van juni tot augustus. In de kruidengeneeskunde werd edelweiss begrijpelijkerwijs vooral in de Alpenlanden gebruikt. Een thee van de bloemen werd voorgeschreven als remedie tegen buikpijn, bronchitis, diarree, dysenterie en koorts buik- en ademhalingsziekten.

Onderzoek Tegenwoordig wordt er vrij veel onderzoek gedaan naar de werking van verschillende inhoudsstoffen van de edelweiss. Zo zou een extract uit edelweiss (LACCE) een sterke antioxidant zijn. Antioxidanten kunnen helpen tegen beschadiging van cellen en weefsel en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.1 Ook zou dit extract een ontstekingsremmende werking hebben én, heel belangrijk voor sommigen onder ons, een antirimpelwerking (anti-aging) hebben op de menselijke huid.2 Het onderzoek toonde aan dat de huidelasticiteit, huiddichtheid en huiddikte verbeterden en de gevreesde rimpels rond de ogen namen significant af. Verder zou het een rol spelen bij het herstelvermogen van de huidcellen. Een ander onderzoek heeft aanwijzingen gevonden dat wortelextracten van edelweiss bestanddelen bevatten die de neurotransmissie verbeteren en daardoor mogelijk toegepast kunnen worden als antidementia-middel.3

Nico Rookmaker

1 voedingscentrum.nl
2 ncbi.nlm.nih.gov/.../PMC7074254/
3 ncbi.nlm.nih.gov/.../PMC3526012/

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl