Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Bonenkruid

Kruidentuin Actueel
14.04.2018  
Bonenkruid

Langzaam wordt duidelijk welke planten de afgelopen koude winter niet hebben overleefd. Voor het eerst moesten we het Bonenkruid (Satureja montana), ook wel Bergbonenkruid genoemd, herplanten. Normaal is dit een vrij wintervast kruid, dit keer kon het niet tegen de schrale vrieskou van de afgelopen winter.

Er zijn 2 vormen van het Bonenkruid, namelijk het eenjarig bonenkruid (Satureja hortensis) en het doorlevende Bonenkruid, ook wel Bergbonenkruid genoemd. De blaadjes van de eenjarige soort zijn aan de zachte kant, die van het doorlevende Bonenkruid zijn taaier. De jonge scheuten en de bladeren van het Bonenkruid hebben een zeer sterke, kruidige en peperachtige geur.

Potentieverhogend De blaadjes van het Bonenkruid zijn zeer aromatisch en kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. In het oude Rome werd het kruid gebruikt als peper voor de komst van de echte peper en werd het niet alleen toegepast als geneesmiddel tegen bijensteken maar ook als potentieverhogend middel. Door Karel de Grote werd het in de Capitulare de Villis als kruidenplant vermeld.

Toekruid Het Bonenkruid werd vroeger gelijk met bonen en andere groenten geplant om als toekruid te dienen. Het kruid zou namelijk zeer goed werken bij spijsverterings­stoornissen. Elke groente die hiermee gekruid wordt verliest zijn gasvormende werking. Het poeder van dit kruid met wijn gedronken "geneest de gebreken van de borst, van de longen en van de blaas en verwekt de maandstonden en laat water maken, versterkt de maag, verwekt de lust om eten en helpt de spijs verteren en bovendien beneemt het de walging, ook verscherpt ze het gezicht en verdrijft de winden van de buik".

Houdbaarheid verbeteren Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat de houdbaarheid van voedingsmiddelen op een natuurlijke manier verbeterd kan worden met de antioxiderende werking van de etherische oliën van Bonenkruid1.

Serpillum Rembertus Dodonaeus noemde het Bonenkruid Serpillum:

"Serpillum in alle spijse oft dranck ghebruyckt es een crachtighe medecyne tseghen alle fenijn, ende tseghen die beten ende steken van alle fenijnnighen cruypende ghedierten. Dat sap van Serpillum een halve once swaer met azijn, es goet inghenomen den ghenen die bloet braken ende overgheven. Serpillum met azijn ende olie van Roosen vermenght gheneest die pijne rasernie en de frenesie in thooft, op die slapen van den hoofde en op dat voorhooft gheleyt. Die roock van Serpillum veriaecht alle fenijnnighe ghedierten."

Nico Rookmaker

1: Thales Leandro Coutinho de Oliveira et al. (2012). Antioxidant effects of Satureja montana L. essential oil on TBARS and color of mortadella-type sausages formulated with different levels of sodium nitrite. Food Science and Technology, 45, 204-212.

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl