Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Saffloer

Kruidentuin Actueel
26.09.2020  
Saffloer

We waren vandaag met z’n zessen en we hebben alle 12 plantenvakken een ‘behandeling’ kunnen geven van wieden en snoeien. Nu de herfst ook officieel is begonnen wordt het steeds moeilijker om nog uitbundige bloei in de tuin aan te treffen. Maar toch zijn er nog een paar doorzetters, de lichtpuntjes tijdens de korter wordende dagen, zoals bijvoorbeeld de Saffloer (Carthamus tinctorius).

Dat is opmerkelijk want Saffloer bloeit normaal gesproken al in juli en augustus. Saffloer bloeit eerst met gele bloemen die na verloop van tijd langzaam via oranje naar rood verkleuren. Het is familie van de distel en groeit het best waar niks anders wil groeien. Het heeft droge grond nodig en wortelt heel diep. Als het de kans krijgt, komt het tot 1,5 meter en dieper. Het gewas heeft veel zonuren nodig.

Valse saffraan De meeldraden worden soms gebruikt als een goedkope vervanger van Saffraan om als kleurstof te dienen in voedsel. Saffloer mist echter het kenmerkende aroma van Saffraan en het wordt daarom ook wel Valse saffraan genoemd.

Lipstick Een andere bijnaam is verfdistel omdat de bloemen een gele en een roodbruine kleurstof bevat dat vele toepassingen kent. Al duizenden jaren geleden werd het door de oude Egyptenaren gebruikt om kleding te verven en in muurschilderingen gebruikt. In China en India wordt de rode kleurstof gebruikt voor de traditionele maiko en geishalipstick.

Olie De zaden van Saffloer hebben een hoog oliegehalte van circa 35 procent. Saffloerolie (of distelolie) wordt vooral gebruikt voor margarine en als sladressing. Saffloerolie kan tot 75% bestaan uit de onverzadigde vetzuren linolzuur met twee, en linoleenzuur met drie onverzadigde verbindingen. Het werkt hierdoor cholesterolverlagend en is beter geschikt voor frituren dan bijvoorbeeld zonnebloemolie. Olie met veel verzadigde vetten vormt namelijk meer schadelijke stoffen als ze aan grote hitte worden blootgesteld. Saffloerolie wordt ook gebruikt als vloeimiddel in olieverf, met name bij witte pigmenten omdat deze olie niet vergeelt zoals lijnolie.

Rembertus Dodonaeus schrijft in zijn Cruyde boeck over de Wilde Saffraen:

"Tsaet van Wilden saffraen ghestooten ende het sap daer af met Huenich water, oft sop daer een hinne in ghesoden es, uyt gheperst, ende ghedroncken, maeckt camerganck, purgeert, ende iaecht af taye fluymen en waterachtighe vochticheden, en mits dijen eest goet teghen Colica, das es weedom en verstoptheyt der dermen, en oock teghen die cortheyt van den adem, hoest en verstoptheyt vander borst."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl