Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Christoffelkruid en terugblik

Kruidentuin Actueel
23.10.2021  
Christoffelkruid en terugblik

Vandaag was het alweer de laatste tuindag voor 2021. Pas eind maart volgend jaar zullen we weer met wieden en harken beginnen.

Christoffelkruid In deze tijd van het jaar oogsten we de zaden van sommige kruiden om ze in stand te kunnen houden. Hoewel Christoffelkruid (Actaea spicata) een vaste plant is heb ik hiervan voor de zekerheid ook maar wat zaden geoogst. Door de giftigheid van de gehele plant en met name de bessen werd de soort ook wel zwarte gifbes genoemd. Actaea komt van het Griekse akteia wat vlier betekent, naar de oppervlakkige gelijkenis van de bladen en bessen met die van de vlierbes. Spicata betekent aardragend. Dit slaat op de bloeiwijze. De bloeiwijze heeft wel iets van een aar.

Heilige Christophorus Christoffelkruid groeit bij voorkeur op beschaduwde plaatsen op vochtige, vrij voedselarme, kalkrijke grond.1 De Nederlandse naam verwijst naar de Heilige Christophorus, waarvan overigens een heel mooi houten beeld in een van de kruisgangen van het Museum Klooster hangt. Dit beeld werd vorige maand bij de Hanzehogeschool in Groningen radiologisch onderzocht om er meer over te weten te komen.

De Heilige Christophorus zou bescherming bieden tegen de pest en tegen een 'onvoorziene dood', dat wil zeggen overlijden zonder de laatste sacramenten te ontvangen. Er gold: "Zie je Christoffel, dan zal je die dag niets gebeuren". Daarom werd hij in de late Middeleeuwen op tal van plaatsen zoals marktpleinen, in huizen en in kerken afgebeeld.

Sint-Christoffel is de patroonheilige van een opmerkelijk groot aantal bevolkingsgroepen: de reizigers, alle verkeersdeelnemers, timmerlieden, schilders, pelgrims, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, haakbusschutters, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen en is hij patroon tegen besmettelijke ziekten, onverwachte dood, de pest, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen, oogziekten en tandpijn.2

Terugblik 2021 Tenslotte nog een korte terugblik op het tuinseizoen van 2021. Na een koude start op 22 maart hebben we tot vandaag de tuin 2-wekelijks op de zaterdagochtend onderhouden. Hoewel we het alweer haast vergeten zijn was er dit jaar een lockdown die voor Museum Klooster Ter Apel tot halverwege dit jaar duurde. Pas op 8 juni kon het museum zijn deuren weer voor bezoekers openen en was de tuin ook weer toegankelijk. De maanden april en mei waren relatief koud en nat waardoor de tuin erg laat "op gang" kwam. Bijzonder aan dit jaar is ook dat de inzet van de beregening geen enkele keer nodig is geweest. Dat is, zeker in vergelijking met de afgelopen drie jaar die bijzonder droog waren, heel uitzonderlijk.

Nico Rookmaker

1 wilde-planten.nl
2 Wikipedia

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl