In deze tijd van het jaar bloeit er veel in de tuin. Op de resten van het lavatorium bloeien twee anjersoorten prachtig. De dieprode steenanjer (Dianthus deltoides) en de Kartuizer anjer (Dianthus carthusianorum).
De Kartuizer anjer
De zuurstokroze bloemetjes, met licht behaarde kroonblaadjes van deze anjer, staan in trosjes van 3 tot 7 op opvallend lange dunne stelen. De Kartuizer anjer houdt van warmte en groeit op droge, kalkhoudende en schrale, vaak stenige grond.
In salades en thee De bloemblaadjes van de naar kruidnagel en nootmuskaat geurende bloemen zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. De bloemen worden toegevoegd aan salades of - eventueel versuikerd - gebruikt als garnering op desserts en taarten. Van de bloemen wordt ook wel een thee getrokken, die een rustgevende werking zou hebben, zeker wanneer ietsje hiervan aan wijn wordt toegevoegd.
Naam De soortnaam Diantus is afgeleid van Dios wat god betekent en anthos wat in het Grieks bloem betekent; een goddelijke bloem dus. Er bestaan twee verklaringen voor de soortaanduiding. Op veel sites is te lezen dat de soortnaam Carthusianorum afkomstig zou zijn van de Kartuizer kloosterorde die in de 11de eeuw nabij Grenoble in Frankrijk is gesticht. De Kartuizer monniken zouden deze anjer gebruiken voor zeep (de soort bevat saponinen) en tegen reuma. Maar in een artikel uit 2001 in Trouw lees ik dat de naam helemaal niets te maken heeft met de religieuze orde, maar met de gebroeders Karthauser: twee achttiende-eeuwse natuuronderzoekers, die men met deze soortnaam heeft willen eren. En inderdaad vind ik in Die Flora von Augsburg uit 1854:
"Den Spezies Namen hat diese Pflanze zum ehrenden Andenken an die beiden Naturforscher Johann und Friedrich Karthauser von denen ersterer im Jahr 1777 und der letzterer in 1796 starb."
Verder is over deze twee heren helaas zo goed als niets terug te vinden.
Kartuizerorde Over de kartuizerorde wel. De Orde der Kartuizers is in 1084 gesticht door de heilige Bruno van Keulen in het onherbergzame Chartreuse (gebergte) ten noorden van Grenoble. Het is een contemplatieve orde van kluizenaars die leven in een soort laura met aparte kluizenarijen in door muren omsloten tuintjes, onderling verbonden met lange gangen. Op een centrale binnenplaats staan doorgaans een kerk en een groot houten kruis.
Documentaire In 2005 maakte de Duitse cineast Philip Gröning de documentairefilm Die große Stille over het leven van de kartuizers. Bij wijze van grote uitzondering mocht hij meer dan een jaar lang het dagelijks leven delen van de monniken van de Grande Chartreuse (Wikipedia).
Deze film is op YouTube te zien en heeft Freek Lagerweij geïnspireerd bij het opnemen van de educatieve speelfilm die in het kader van het VR project voor het Klooster Ter Apel is gemaakt.
Nico Rookmaker
» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond
» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum