Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Groene munt

Kruidentuin Actueel
18.08.2018  
Groene munt

Vandaag werd onze tweewekelijkse routine enigszins verstoord door het bezoek van een fotograaf die fotos van ons heeft gemaakt voor het Dagblad van het Noorden voor een artikel van Marcel Looden. Omdat het vakantie is heeft hij uiteindelijk helaas maar weinig hardwerkende tuinlieden op de gevoelige plaat vast weten te leggen.

Gelukkig is het, behalve hier en daar wat onkruid weghalen, in deze tijd van het jaar niet heel erg druk. Op jacht naar het laatste onkruid kropen we tussen de planten door waardoor er de meest heerlijke geuren vrijkwamen. Bijvoorbeeld in vak 10 waar 4 verschillende muntsoorten staan: Poleimunt (Mentha pulegium), Pepermunt (Mentha x piperita), Kruizemunt (Mentha spicata crispa) en Groene munt (Mentha spicata).

Op de foto staan de bloeiwijzen van de Groene munt die worden bezocht door een vlinder die de mooie naam ‘Landkaartje’ heeft. De botanische naam van Groene munt is als volgt te verklaren: Mentha komt van het Griekse woord ‘minthos’ wat ‘sterk ruikend’ betekent. ‘Spicata’ is Latijn voor aardragend. Deze muntsoort heeft dus een aarvormige bloeiwijze. Het wordt daarom ook wel Aarmunt genoemd. Al de verschillende muntsoorten zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden en door onderlinge kruisingen zijn er ook allerlei tussenvormen. Gelukkig is de werking van de verschillende soorten ongeveer gelijk. Er kan bijvoorbeeld een verfrissende thee van worden gezet of jonge blaadjes kunnen worden toegevoegd aan salades. De etherische oliën die uit de plant gewonnen worden kunnen als smaak en geurstof gebruikt worden in snoep, ijs, likeuren en tabak.

In de oudheid werd munt vooral als medicijn toegepast. Pedanius Dioscorides schreef in Materia Medica in het begin van onze jaartelling de Munt al voor tegen braakneigingen en hoofdpijn. Tijdgenoot Plinius de oudere schreef over munt: ‘Het verkwikt de geest en haar smaak maakt gretig en lustig om eten en laat de spijs verteren’. Hij beschrijft ook hoe munt toegepast moet worden bij hoofdpijn; ‘Neem het gestampte kruid en bindt het voor het voorhoofd en op de slapen van het hoofd’.

In de eeuwen erna werd de lijst met toepassingen steeds langer en langer. In de Middeleeuwen was er bijna geen aandoening waar de munt niet goed tegen zou zijn. Het werd echter voornamelijk voorgeschreven bij, verkoudheid, slechte adem en maagklachten.

Rembertus Dodonaeus beschreef de toepassing als strooikruid in zijn Cruyde boeck in 1554:

"Die rueck van Munte maeckt den mensche vrolick ende blijde, ende daerom zoo worden die wilde Munten hier te lande in tstroysel ghemenght daermen die kercken ende huysen mede alst eenighe feeste es bestroyt."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl