De Middeleeuwen
van Helmantel

Homepage / Actueel / Exposities / Lopende exposities / De Middeleeuwen van Helmantel

locatie Priorkamer en Subpriorkamer 3D-plattegrond permanente expositie

Schilderijen van fijnschilder Henk Helmantel, afgewisseld met middeleeuwse sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen uit de collectie van hem en zijn vrouw Babs.

Westeremden Tussen Groningen en de Eemshaven ligt het oude wierdedorp Westeremden. Hier staat de herbouwde middeleeuwse pastorieboerderij van Henk en Babs Helmantel. In deze pastorie is het Museum Helmantel ondergebracht. Er worden schilderijen van Helmantel getoond, maar ook bijzondere voorwerpen uit de eigen collectie.

Ter Apel Een belangrijk deel van de collectie wordt d.m.v. langdurig bruikleen geëxposeerd in de Priorkamer en Subpriorkamer van Museum Klooster Ter Apel. Naast de meer bekende schilderijen van Henk Helmantel zijn ook een aantal door hen verzamelde bijzondere middeleeuwse sculpturen, meubels en gebruiksvoorwerpen in de expositie opgenomen. De objecten worden geregeld vervangen en omgewisseld, waardoor de expositie steeds weer een andere inhoud krijgt.

Over Henk Helmantel

Het christendom staat centraal in het dagelijks leven en werk van Henk Helmantel (Westeremden, 22 februari 1945). Hij schildert veel stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters en richt zich met name op de romaanse en vroeg-gotische bouwkunst, zowel in Nederland als andere gebieden in West-Europa. Zijn christelijke levensovertuiging speelt een belangrijke rol in zijn beleving van schepping en cultuur. Inspiratie vindt hij met name in eenvoudige gebruiksvoorwerpen. Vruchten en groenten zoals appels, witlof, uien en druiven zijn veelvuldig te vinden in zijn stillevens. Ook mag hij mag graag oude voorwerpen met een "verleden" schilderen. Zijn werk vindt in brede kring en internationaal grote waardering.

Zie ook: www.helmantel.nl

  TERUG NAAR BOVEN

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl