Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Duivelsdrek

Kruidentuin Actueel
08.04.2023  
Duivelsdrek

Het was vorige week te nat om in de tuin aan de slag te gaan. Gelukkig waren veel van de vrijwilligers flexibel en kwamen ze deze ongeplande ochtend naar de tuin waar we met zijn achten vooral druk geweest zijn met het weghalen van onkruid en mos.

Martelmethode Binnen wordt er al een aantal dagen volop gewerkt aan de inrichting van de tentoon­stelling De heksen van de Ruiten Aa die het komende weekend van start zal gaan. Het is een tentoon­stelling over de heksen­processen in Westerwolde die aan het eind van de 16e eeuw in de Burcht van Wedde werden uitgevoerd. In het artikel 'Swantke Wiltes, heks' van Albert van der Kaap is te lezen hoe deze processen verliepen. Het martelen was ook een onderdeel van deze processen:

"In elk geval werden ze vervolgens twee dagen lang gemarteld door de beul van Farmsum, waarbij ze o.a. duivelsdrek (asa foetida = hars met sterke geur) toegediend kregen."

Sterke geur Asa foetida is een sterk naar knoflook ruikende hars van de Ferula asafoetida, die in het Nederlands ook wel duivelsdrek wordt genoemd. Ferula betekent "drager", asa staat voor "hars" en foetidus betekent "sterk ruikend". Het is een vaste plant die bloeit met grote, gele, samengestelde bloem­schermen. Het hoort bij de scherm­bloem­familie waartoe ook venkel, Roomse kervel en de engelwortel behoren. Het is een tot twee meter hoge kruidachtige plant met stevige, holle stelen die aan de basis 5 tot 8 centimeter breed zijn. De bladeren zijn 30 tot 40 centimeter lang, sterk verdeeld, met een fiks steunblad aan de stam.1

De Engelse, Duitse en Franse benaming zijn vergelijkbaar met die van de Nederlandse naam: devil's dung, teufelsdreck, merde du Diable en ook in heel veel andere Europese talen komt de naam min of meer op hetzelfde neer. Het komt van oorsprong uit Zuid-Iran. Dat het, of althans de hars, aan het eind van de Middeleeuwen helemaal in Westerwolde terecht kon komen vind ik wel bijzonder.

Poeder De hars wordt gewonnen uit de penwortel als de planten 4 tot 5 jaar oud zijn. Vlak voordat de plant gaat bloeien wordt de stengel afgesneden waarna het melksap regelmatig van het snijvlak wordt geschraapt. Na drogen ontstaat er een hars dat tot poeder vermalen kan worden. Dit poeder wordt in de Indiase keuken veel gebruikt. Het is een smaak­versterker in curry's en stoofgerechten en wordt verwerkt in peulvruchtenschotels. Geur en smaak doen denken aan prei, ui en knoflook. Het wordt al heel lang toegepast in de Zuidoost-Aziatische volks­geneeskunde. Het zou helpen bij astma en spijsverterings­problemen, en het zou een laxerende en kalmerende werking hebben.

Zelf opgekweekt Uiteraard zou het mooi als de plant ook in het klooster te zien is tijdens de heksen­expositie, maar planten waren helaas nergens te krijgen. Gelukkig konden we vorig jaar nog wel enkele zaden bij Jekka's Herb farm, een kwekerij in Engeland, aanschaffen. Van de tien zaden zijn uiteindelijk vier planten opgekweekt. Tijdens de afgelopen winter zijn er helaas twee planten doodgegaan. De resterende twee, nog kleine planten, zijn nu onderdeel van de komende expositie. Ik hoop dat ze het in de tuin naar hun zin zullen hebben en in de komende jaren ook gaan bloeien.

Nico Rookmaker

Bronnen:
1 Wikipedia

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl