Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Huislook

Kruidentuin Actueel
28.09.2019  
Huislook

Het is herfst en het valt daarom niet mee om nog een bloeiende plant in de tuin te vinden. Dat maakt sommigen echter niet minder mooi. Bijvoorbeeld de Huislook (Sempervivum tectorum) ziet er met zijn bladrozetten prachtig uit.

Sempervivum komt van het Latijnse semper (altijd) en vivum (levend). Tectorum is afgeleid van het Latijnse tectum dat dak betekent. Het heeft een hele lange lijst met Nederlandse volksnamen, onder andere: Dakloof, Hoeslof, Huislak, Huiskruid, Jupiter's baard, Donderbaard, Donderblad en Wodansbaard.

Blikseminslag Wanneer precies weet ik niet, maar ooit heeft men om de een of andere redenen het geloof opgevat dat Huislook een huis tegen blikseminslag kon beschermen. Karel de Grote beval in het jaar 795 in zijn verordening met voorschriften voor het beheer van zijn landgoederen (Capitulare de Villis), dat het huislook op de daken geplaatst moest worden: "et ille hortulanus habeat super domum suam Jovis barbam". "Elke kweker moet op zijn dak donderblad laten groeien".

Huidaandoeningen Huislook zou je ook wel de AloŽ Vera van de lage landen kunnen noemen want het werd als huismiddel vooral bij de behandeling van de huidaandoeningen toegepast. Een gepeld blaadje werd op wondjes, verbrandingen, zomersproeten, puisten, uitslag, insectensteken, wratten, eksterogen, oogontstekingen, gesprongen lippen en wratten gelegd waardoor het alles sneller genas en ook had het een pijnstillende werking.

Adolphus Ypey Adolphus Ypey (1749-1822), Nederlands natuuronderzoeker, plantkundige en doctor in filosofie en geneeskunde, schreef in zijn 'Handboek der Materies Medica' uit 1811:

"Sempervivum tectorum bezit blaadjes, die steeds groen en zappig zijn, en die een ziltig verkoelend zamentrekkend zap bevatten, hetwelk in de Mondspoelingen met nut gebruikt kan worden, zo tegen de spruw, als tegen de scorbutische zweren van den mond, van het tandvleesch en van de tong, gelijk ook meer, buitenwaards tegen de zweren der lippen, de elders voorkomende lopende zweeren, de brandingen."

Hildegard von Bingen Hildegard von Bingen beschrijft weer een heel andere toepassing van de Huislook:

"En als bij een man het zaad verdroogd is, zodat hem het zaad ontbreekt zonder hij al een grijsaard is, moet hij huislook zo lang in geitenmelk leggen, tot deze helemaal van de melk doordrongen is, en dan zal hij hem in deze melk koken en er nog enige eieren aan toevoegen, zodat er een gerecht kan ontstaan. En dat moet hij drie tot vijf dagen lang eten, en zijn zaad zal opnieuw voortplantingskracht verwerven en hij zal kinderen krijgen."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2021 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl