Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Sneeuwklokje

Kruidentuin Actueel
20.03.2021  
Sneeuwklokje

Corona of niet, museum gesloten of niet, we gaan gewoon weer in de tuin aan het werk. Tuinieren is immers het beste middel tegen een winterdepressie en coronakilo’s. En hoewel het vannacht behoorlijk heeft gevroren en het vanmorgen daarom nog erg koud was, zijn we er vandaag toch al weer in geslaagd enkele vakken mos- en onkruidvrij te maken.

En de eerste voorzichtige bloeiers zijn ook al weer gesignaleerd. Zoals het Speenkruid (Ranunculus ficaria), Klein Hoefblad (Tussilago farfara) en uiteraard het Sneeuwklokje (Galanthus nivalis) of Gewoon Sneeuwklokje zoals het eigenlijk officieel heet.

Galanthus nivalis Het Gewoon Sneeuwklokje is een vaste plant, die zich in onze contreien vooral voortplant door middel van bolletjes. Het komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. Vandaaruit is het in de 18de eeuw in Noordwest-Europa als stinsenplant, maar ook in kloostertuinen geïntroduceerd waarna het verwilderde naar schaduwrijke plekken in loofbossen, boomgaarden en onder hagen. Carl Linnaeus beschreef Galanthus nivalis in zijn Species Plantarum uit 1753. De geslachtsnaam Galanthus is een samenstelling van Oudgrieks, gala (melk) en, anthos (bloem), nivalis betekent: in of bij de sneeuw groeiend.

Alzheimer De gehele plant van het Sneeuwklokje (ook de bolletjes) is vrij giftig voor de mens en kunnen misselijkheid, diarree en braken veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden gegeten. De reden dat deze plant in onze kruidentuin thuishoort is dezelfde reden als waarom ook de Narcis erin staat. Beide planten bevatten namelijk de stof Galantamine. Galantamine is een alkaloïde dat wordt gebruikt als hulpmiddel bij de behandeling van de lichte tot matige stadia van de ziekte van Alzheimer. Galantamine zorgt voor een stabilisering van de zogenaamde cognitieve functies. Dat betekent dat patiënten, minder snel achteruitgaan in cognitie, zoals b.v. het geheugen. Het is dus geen geneesmiddel maar kan wel de symptomen verzachten. Sneeuwklokje bevat verder ook nog een eiwit (lectine) dat vanwege zijn toxiciteit als een effectief insecticide gebruikt kan worden.

Bijnamen Het Sneeuwklokje heeft een opmerkelijk lange lijst van bijzondere bijnamen; zo wordt het in Nederland winterliedertjes, vroegopjes, morgensterretjes, februarigekjes, hanghoofdjes, vastenavondzotje, naakte mannetjes, naakte wijfjes, naakte eerstjes, naakte naarsjes en nakende aarsjes genoemd.

Vlaanderen Omdat het Sneeuwklokje rond 2 februari bloeit wordt het in Vlaanderen ook wel lichtmisbloem genoemd naar Maria Lichtmis. Maria Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari, 40 dagen na kerstmis, wordt gevierd. Dit zou de dag zijn dat Maria het kind Jezus meenam naar de Tempel van Jeruzalem. In Vlaanderen heeft men overigens ook nog enkele andere bijzondere namen voor het Sneeuwklokje: juffrouwkens, snottebel, spytsche duyvelkens, vastenavondzotje en Spijtse duvelkens.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl