Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Terugblik

Kruidentuin Actueel
26.10.2019  
Terugblik

Ook dit tuinjaar is weer omgevlogen. Vandaag is alweer de laatste dag dat we met de groep in de tuin bezig zijn.

Het is wel een enigszins bijzondere dag want we hebben vandaag met gepaste eer afscheid moeten nemen van de Sleedoorn die vele jaren in de noordoosthoek van de tuin heeft gestaan. Hij heeft de aantasting van de Tonderzwam (Fomes fomentarius) in combinatie met de droogte van vorig jaar helaas niet overleefd en liep dit voorjaar niet meer uit. Onder zijn schaduw kon men op het houten bankje de tuin prachtig in alle rust overzien. We zullen zijn overvloedige witte bloei in april een tijdje moeten missen. Er groeit namelijk inmiddels al wel een vervanger, maar die moet nog een paar jaartjes groeien voordat we weer van zijn bloei en in zijn schaduw van de tuin kan genieten.

Terugkijkend kan vastgesteld worden dat er ook dit jaar weer het een en ander in en rond de tuin is gebeurd.

Expositie Heel bijzonder was natuurlijk dat er dit jaar een expositie aan de kruidentuin was gewijd. Op 17 mei werd deze met een bijzondere openingshandeling geopend. We hebben de Alruin (Mandragora officinarum) met de nodige voorzichtigheid geplant. Volgens de overlevering zou de wortel van de Alruin bij ondeskundig handelen namelijk zo hard gaan krijsen dat je er minimaal doof of gek van wordt. Er werden daarom voor de zekerheid aan alle aanwezigen watten voor in de oren uitgedeeld.

Gele Gentiaan Ook heel bijzonder dit jaar was dat na vele jaren van vertroetelen, bewateren en bemesten de Gele Gentiaan eindelijk bloeide!

Westerwolde Rijgt Eind juni zijn er in het kader van Westerwolde Rijgt verschillende activiteiten georganiseerd. Workshops, lezingen en plantenverkoop. De zwarte stokroos was zeer snel uitverkocht.

Allie Eenjes Een heel treurige dag was 31 juli toen Allie Eenjes is overleden. Op initiatief van Allie is in 1974 de kruidentuin van het Klooster opnieuw aangelegd, en dankzij hem kunnen we nog steeds genieten van deze prachtige tuin.

Lezing Eind augustus was er een hele boeiende lezing van oud-hoogleraar farmacie Ben Westerink, over de medicinale toepassing van kruiden.

Nieuw lid En we hebben een nieuw lid voor de tuingroep: Anja Ezinga. Daarmee is de groep nu 11 vrouw en man sterk.

Aanwinsten Ook zijn er dit jaar enkele nieuwe aanwinsten voor de plantencollectie bijgekomen: de Bergvenkel (Meum athamanticum), het Groot Hoefblad (Petasites hybridus), de Alruin en de Gagel (Myrica gale). Deze laatste is ter gelegenheid van de op 4 oktober geopende expositie over het bierbrouwen in de Middeleeuwen aangeplant.

Gagel De Gagel was in de middeleeuwen het belangrijkste bierkruid in het noordwesten van Europa. De Gagel heeft volgens Rembertus Dodonaeus geen geneeskrachtige werking maar kon wel gebruikt worden om de motten uit de kleding te weren; of zoals hij het in zijn Cruyde boeck beschrijft:

"Dit ghewas heeft gheen waerachtich ghebruyck in die medecijnen, maer dient wel om gheleyt te wordene in die cleerscapprayen, want het bewaert die cleederen daert by leyt van motten ende scieters."

Tot volgend jaar!
Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl