Klooster Ter Apel Bieren

Homepage / Heden / Kelder / Proviandkelder / Klooster Ter Apel Bieren

Bier is de oudste en meest wijdverbreide alcoholische drank ter wereld; het vond zijn oorsprong duizenden jaren voor de geboorte van Christus in het oude Egypte, Babylonië en Mesopo­tamië. Maar het waren de kloosterlingen van de middel­eeuwse Kerk die het bier brouwen met grote geest­drift in de armen sloten. Het verval van het kloosterleven heeft niets kunnen afdoen aan de invloedrijke rol die brouwende monniken tot op heden blijven spelen. Vanaf de vroege Middeleeuwen hebben zij in de luwte van hun kloosters en abdijen op ambachtelijke wijze altijd geurige, smakelijke bieren gebrouwen en ze doen dat nu nog altijd.

Brouwgeschiedenis
Klooster Ter Apel
Klooster Ter Apel heeft een geschiedenis van bier brouwen die teruggaat tot 1465, het jaar waarin de kruisheren begonnen met de bouw van het Klooster. Tot 1619 werd het bier gebrouwen in het "back en brouwhuys" van het klooster, waar nu Hotel Boschhuis gevestigd is. Nakomelingen van de hop die de kloosterlingen destijds gebruikten zijn nog steeds te vinden in de bossen rondom het klooster. Vanaf 2018 wordt deze hop weer gekweekt op een akkerveldje op de kloosterenclave.

Tegenwoordig De Klooster Ter Apel Bieren zijn vanuit de Proviandkelder te koop als smakelijk souvenir voor thuis. De bieren worden speciaal voor ons gebrouwen door de lokale Brouwerij Westerwolde, een familiebedrijf in het hart van Westerwolde. Naast de Klooster Ter Apel Bieren hebben we ook andere bieren van Brouwerij Westerwolde te koop.

Westerwolder Kloosterbier
Zware Monnik
Zware Monnik is een stevig genietbier van het type Barleywine (Gerstewijn); hoog in alcohol en vol van smaak, zoals het een Gerstewijn betaamt. Gebrouwen op ambachtelijke wijze met zacht Westerwolds water, zorgvuldig geselecteerde hop en geroosterde mout. Zware Monnik is niet gepasteuriseerd of gefilterd en smaakt het best op een temperatuur van 8-10 °C. Ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist. Inhoud - %: 33 cl – 11%.

Westerwolder Kloosterbier
De Prior
De Prior is een stevige tripel met de smaak van hop, mout en kruiden. Alles in een mooie balans. Gebrouwen op ambachtelijke wijze met zacht Westerwolds water, zorgvuldig geselecteerde hop en twee soorten mout. De Prior is niet gepasteuriseerd of gefilterd en smaakt het best op een temperatuur van 10-12 °C. Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop, koriander en gist. Inhoud - %: 33 cl – 8,5%.

» Bezoek Klooster Ter Apel
» Over de Proviandkelder
» Neem contact op

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl