Kruisheren
Klooster Ter Apel
Bier

Homepage / Heden / Kelder / Proviandkelder / Kruisheren Klooster Ter Apel Bier

Bier is de oudste en meest wijdverbreide alcoholische drank ter wereld; het vond zijn oorsprong duizenden jaren voor de geboorte van Christus in het oude Egypte, Babylonië en Mesopo­tamië. Maar het waren de kloosterlingen van de middel­eeuwse Kerk die het bier brouwen met grote geest­drift in de armen sloten.

Het verval van het kloosterleven heeft niets kunnen afdoen aan de invloedrijke rol die brouwende monniken tot op heden blijven spelen. Vanaf de vroege Middeleeuwen hebben zij in de luwte van hun kloosters en abdijen op ambachtelijke wijze altijd geurige, smakelijke bieren gebrouwen en ze doen dat nu nog altijd, getuige de Kruisheren Klooster Ter Apel Bieren.

Brouwgeschiedenis
Klooster Ter Apel
Klooster Ter Apel heeft een geschiedenis van bier brouwen die terug gaat tot 1465, het jaar waarin de kruisheren begonnen met de bouw van hun Domus Novae Lucis. Voor wat betreft het brouwen werkten de kruisheren aanvankelijk samen met de norbertijnen of witheren in Emden, Duitsland. Rond 1500 werd een brouwketel gekocht en vond het brouwproces tot ca. 1619 plaats in het Back & Brouwhuys van het klooster, de locatie waar nu Hotel-Restaurant Boschhuis gevestigd is. De brouwgeschiedenis tref je nog steeds aan in de bossen rondom het klooster in de vorm van verwilderde hop die dateert uit voornoemde periode en van nature niet in deze streken groeit.

Tegenwoordig De Kruisheren Klooster Ter Apel Bieren zijn vanuit de Proviandkelder te koop als smakelijk souvenir voor thuis. Deze in België en Duitsland volgens verfijnde receptuur gebrouwen bieren onderscheiden zich nadrukkelijk van de reeds in omloop zijnde kloosterbieren. Dit bier wordt uiteraard gedronken uit de Kruisherenbokaal van Klooster Ter Apel.

De namen van de Kruisheren Klooster Ter Apel Bieren hebben in vrijwel alle gevallen te maken met personen die belangrijk zijn voor de kruisheren. De patronessen Odilia (medio 5e eeuw) en Helena (ca. 250-330); Theodorus van Celles (ca 1166-1236), stichter van de Orde van het Heilig Kruis; geestelijk vader Augustinus (354-430); Peregrinus van Kampen, van 1463 t/m 1473 Magister Generaal en Constantinus (ca. 280-337), Romeins keizer en zoon van Helena.

Jubileumbier In 2015 was het 550 jaar geleden dat Klooster Ter Apel werd gesticht. Ter gelegenheid van dit jubileum is Kruisheren 1465 uitgebracht, een bijzonder Kloosterbier Blond Urtype dat teruggaat naar de oorsprong. Zoals al onze Kruisheren Klooster Ter Apel Bieren in licentie gebrouwen door de Groningse Brouwerij. Ten aanzien van dit Jubileumbier met speciale hoge gist voor de volle rijke smaak én met een speciaal ondergist voor de doordrinkbaarheid. De bijzondere hop zorgt voor een zachte bittere afdronk.

Kruisheren Odilia Fris Premium Klooster Pilsener dat een licht zoetje combineert met een aangenaam luchtig bittertje in de nasmaak.

Kruisheren Helena Heerlijk verfrissend Rosébier gebrouwen uit water, gerst, tarwe en diverse soorten rode vruchten. De kers is een belangrijk ingrediënt en geeft zowel het zoetje als het aangename zuurtje mee aan dit bier. Qua smaak vergelijkbaar met een goede lichte Kriek.

Kruisheren Theodorus Klooster Dubbel. De cacao- en truffeltonen in samenhang met het lichte zoetje in de hoofdsmaak en de zachte nasmaak, maken Theodorus tot een prachtig bier.

Kruisheren Augustinus Klooster Tripel dat zich onderscheid door een volle ronde smaak. Na een lange rijping ontwikkelt Augustinus zicht tot een karaktervol bier. Zelfs jaren na afvulling nog zeer te genieten.

1e prijs: Beste Tripel
Bierfestival Groningen 2016

Kruisheren Peregrinus Fantastisch kastanjebruin gebrouwen Kloosterbier type Quadruppel. De hoge alcoholtonen geven dit hartverwarmende bier met een stevige romige schuimkraag haar gloedvolle smaak.

Kruisheren Constantinus Seizoengebonden Klooster Bockbier gebrouwen uit gekarameliseerde mouten. De bijzonderheid van dit bockbier is dat het een prettig zoete en truffelachtige afdronk heeft. Constantinus werd tijdens het Bockbierfestival in de Beurs van Berlage te Amsterdam in 2011 bekroond met de 3e prijs van de competitie Beste Bockbier van Nederland.

Kruisheren Winterbier Dit seizoengebonden bier is een robuust, zwaar en donker bier met een fluweelzachte afdronk. Op ambachtelijke wijze gebrouwen uit edele hop en geroosterde moutsoorten.

Prior Hinrick Klooster Amber Speciale Hinrick van den Berghe was de eerste prior van Klooster Ter Apel (1465-1486). Hij introduceerde daar de klooster-bierbrouwkunst. Prior Hinrick is een fluweelzachte Amber/Ale biertype (6% Vol. - Bier Cat: 1) gebrouwen uit water, gerstemout en edele hopsoorten.

» Bezoek Klooster Ter Apel
» Over de Proviandkelder
» Neem contact op

2020 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl