Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Salie

Kruidentuin Actueel
28.05.2022  
Salie

Vandaag waren we met een grote groep in de tuin aan het werk, waardoor we alle vakken al snel onkruidvrij hadden. Ook konden we weer veel bezoekers begroeten en die zagen dat er in de tuin nu veel in bloei staat. Zoals bijvoorbeeld de Echte Salie (Salvia officinalis). Salie is misschien wel het meest aansprekende voorbeeld van een plant die in geen enkele kruidentuin zou mogen ontbreken.

Koningin Sinds de oudheid wordt het al geprezen om haar geneeskracht en als keukenkruid. Salie wordt ook wel de koningin onder de genees­krachtige planten genoemd. Het is een vaste plant die behoort tot de lipbloemen­familie. De plant wordt 40 tot 80 centimeter hoog en kan zeer goed tegen droogte. De bladeren zijn dik, grijs en sterk aromatisch. De grond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn.

Wonderplant De Latijnse werkwoordsvorm voor salie is salvare en betekent genezen, helen of zelfs redden. Eeuwenlang werd salie als een wonderplant beschouwd. Voor de Romeinen was salie een Heilige plant, die zij dan ook "herba sacra" noemden. Salie werd gezien als een universeel panacee of wondermiddel. Een bekend Latijns gezegde uit de de Middeleeuwen luidt: "Cur moriatur homo cui Salvia crescit in horto?" (Waarom zou een man sterven als er salie in zijn tuin groeit?). Een ander gezegde uit de Middeleeuwen luidt: "Wie in de meimaand salie eet, krijgt levensjaren bij de vleet".

Toepassingen Pedanius Dioscorides schreef, aan het begin van onze jaartelling in zijn beroemde Materia Medica, salie voor bij een zere keel, aften, mondzweren, hoest, koorts, tering, zweren en om grijze haren weer een zwarte kleur te geven. Vrouwen die moeilijk zwanger raakten werden salie voorgeschreven. Ook bij slangenbeten, vergeetachtigheid en als levensverlengend medicijn werd salie voorgeschreven. Verder zou het helpen om de menstruatie te bevorderende en zou het ook wondhelende eigenschappen hebben. Gorgelen met lauwe saliethee werd voorgeschreven bij keelpijn en ontstoken amandelen. Een aftreksel (decoct) werd gebruikt als mondspoeling bij ontstekingen van het tandvlees of mondslijmvlies en bij keelpijn. Later werden er, vreemd genoeg, ook wel saliesigaretten voorgeschreven bij aandoeningen van de luchtwegen (!) zoals keelpijn, angina, heesheid, astma en een rokershoest.

Tegenwoordig wordt salie vrijwel alleen nog maar in de keuken gebruikt. Een beroemd gerecht met salie is Saltimbocca alla Romana. Dit is een heel eenvoudig gerecht met kalfsoesters en salie. Een ander bekend gerecht is Aígo Boulido, een Franse knoflook­soep met salie.

Hildegard von Bingen Mystica Hildegard von Bingen schreef over de werking van salie:

"Salbei vermindert den Überfluss an selchten saften. Gegen Verschleimung und stinkenden Atem, Appetitlosigkeit, Schlaganfall, Kopfschmerzen, als warmer Umschlag gegen Blähungen, als Trank gegen Störungen der Harn Ausscheidung, husten, Blutfluss, Hämoptoe; gegen Schlaflosigkeit und heftige Erregungszustände als Kataplasma."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl