Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Tabak

Kruidentuin Actueel
04.08.2018  
Tabak

Nog steeds worden we geteisterd door een record droogte- en hitteperiode. Er is al heel veel schade zichtbaar: de bermen zijn bruin, veel landbouwgewassen in het veld sterven af, zelfs bomen gaan dood doordat ze niet meer voldoende water kunnen opnemen. Ondanks alle droogte ellende zijn we vandaag 'gewoon' in de tuin bezig geweest, die dagelijks met grondwater wordt beregend en er daardoor nog steeds prima bij staat.

Sommige planten doen het juist uitstekend bij dit mediterrane klimaat. Aan de vijgenboom hangen nu al rijpe vruchten die heel lekker zijn hebben we vastgesteld. En ook de tabaksplanten (Nicotiana tabacum) groeien als kool en bloeien nu volop. De botanische naam van Tabak is afgeleid van Jean Nicot, de Franse ambassadeur in Portugal. Hij stuurde in 1560 het pas ontdekte geneeskrachtige wondermiddel Tabak naar de koningin Catharina de' Medici om haar van haar hoofdpijn af te helpen.

Heilig Oorspronkelijk komt Tabak het uit Midden- en Zuid-Amerika. Hier werd het vooral gebruikt tijdens heilige ceremoniën. Nog steeds heeft het roken van tabak bij inheemse volkeren in Noord-Amerika en Canada een religieus en spiritueel karakter; de tabaksrook wordt gezien als de drager van de gedachten van de heilige geesten. Door de Europese kolonisten werd de tabak in het begin van de 16de eeuw naar Europa, en vandaaruit over de rest van de wereld geïntroduceerd. Het werd het als een medicinale plant geprezen. Het zou behalve een rustgevende werking ook vele kwalen genezen.

Weerstand Toch bestond er vanaf de introductie ook al weerstand tegen het roken. De Engelse Koning James I schreef in 1604, over het roken van tabak:

"custome lothsome to the eye, hatefull to the nose, harmefull to the braine, dangerous to the lungs, and in the blacke stinking fume thereof, neerest resembling the horrible stigian smoke of the pit that is bottomelesse."

Dit was waarschijnlijk een van de eerste antirookcampagnes.

Toepassingen Behalve het roken, snuiven en kauwen zijn er nog tal van andere methoden om tabak toe te passen. In sommige landen wordt het in een zalf of als kompres toegepast tegen kaalheid, bij het behandelen van zweren en andere huidaandoeningen. In andere landen worden bijensteken, verstuikingen en kneuzingen met een kompres of het sap uit het blad behandeld en kiespijn door het kauwen op de bladeren. In Brazilië wordt een afkooksel van het blad gedronken als remedie tegen bronchitis en longontsteking. In India wordt tandpasta met tabak gebruikt.

Onderzoek De belangrijkste inhoudsstof, Nicotine, is een sterk zenuwgif en wordt veel toegepast als insectenbestrijdingsmiddel. Tegenwoordig wordt er veel onderzoek gedaan om andere inhoudsstoffen van Tabak toe te passen bij o.a. de behandeling van Alzheimer, Parkinson, ADHD en Obesitas1.

Nico Rookmaker

1 Aarti Rawat, Rakesh Roshan Mali. Phytochemical Properties and Pharmcological Activities of Nicotiana Tabacum: A ReviewIndian J. Pharm. Biol. Res.2013; 1(2):74-82.

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl