Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Dille

Kruidentuin Actueel
10.07.2021  
Dille

Gelukkig zijn er dit jaar tot nu toe geen extreme weers­omstan­digheden geweest zoals we die de afgelopen drie jaar hebben gehad. Geen lange, droge, hete periodes en geen enorme wolkbreuken. Ook vandaag blonk uit in gewoon, rustig, gemiddeld Hollands zomerweer: geen echte zon, niet te warm en niet te koud. Hopelijk blijft het weer dit jaar zo gewoontjes want er zijn al voldoende andere zaken waar we ons druk over kunnen maken.

Bijvoorbeeld 'wat eten we vanavond?!' Wat dacht je van vis! Want het kruid dat daar heel goed bij past staat nu prachtig te bloeien. Dille (Anethum graveolens) is een éénjarig gewas, heeft hele sierlijke, fijne, naaldachtige bladeren en kan tot 1 meter hoog worden. Het bloeit met prachtige gele bloeischermen en heeft een hele bijzondere, aangename geur. De soortaanduiding graveolens, wat 'sterk geurend' betekent, geeft dit ook aan.

Oorsprong Dille komt vermoedelijk oorspronkelijk uit Zuidwest- en Zuid-Azié, wordt al heel lang gecultiveerd en is tegenwoordig wereldwijd verspreid. Het wordt al beschreven in de 'papyrusrollen van Ebers'. Dit circa 3500 jaar oude document beschrijft enkele honderden medische kwalen en wat ertegen gedaan kan worden. Dille wordt hierin voorgeschreven als pijnstiller.

Pedanius Dioscorides schreef aan het begin van onze jaartelling dat een afkooksel van dillezaden lichaamspijnen verminderd en blaren verdrijft. Ook zou het braken tegengaan en het plassen stimuleren. Hij waarschuwde wel voor te veel gebruiken want dat zou het gezichtsvermogen verzwakken.

Ook de Grieken en Romeinen gebruikten dille bij verschillende ziektes. Vermoedelijk hebben de Benedictijner monniken het kruid naar noordelijke streken meegenomen. Omstreeks 800 na Christus kwam het in Noordwest-Europa terecht. Het wordt in de Capitulare de villis uit 812 vermeld en ook staat het in het 'Het Plan van Sankt Gallen' uit 820.

Volksgeneeskunde De lijst met kwalen, die in der loop der tijd volgens de volksgeneeskunde met dille verholpen zouden kunnen worden is heel erg lang. Zo wordt er voorgeschreven om met behulp van kompressen van blaadjes steenpuisten en zwellingen te verhelpen, het kauwen op de zaden zou de slechte adem verhelpen en zou tevens het slijm in de keel losmaken. Thee getrokken van dillezaad zou een (licht) slaapverwekkend effect hebben en daardoor een goede nachtrust bevorderen. Ook zou het helpen bij spijsverteringstoornissen, winderigheid, buik- hoofd- en maagpijn en tegen leverkwalen. Kinderen kregen in Noord-Amerika wat dillezaad om op te kauwen tijdens de onverteerbaar lange preken in de kerk. Het werd daarom 'sermoenzaad' genoemd*. Sermoen is een ander woord voor preek.

Rembertus Dodonaeus schrijft in zijn Cruyde boeck over de toepassing van dille:

"Dille doet oock die opblasinghe winden ende crimpsel van den buyck vergaen, stilt dat overgheven ende den camerganck, ende doet die urine lossen in manieren als voor ghebruyckt. Dille veel ghebruyckt maeckt doncker ende onclaer ghesichte ende verdroocht die natuere ende dat mannelijck saet."

Nico Rookmaker

* Uit: Kruidenencycopedie van Nico Vermeuelen

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl