Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Verfbrem en terugblik op 2020

Kruidentuin Actueel
24.10.2020  
Verfbrem en terugblik op 2020

Op deze laatste tuindag van 2020 is de Verfbrem (Genista tinctoria) een van de weinige kruiden die nog bloeien.

Verven van kledingmateriaal De verfbrem bloeit in de zomer vanaf juli met goudgele bloemen. Daarna vormt het een soort peulen die 15-20 mm lang zijn en 6-10 zaden bevatten. Het wordt ook wel akkerbrem genoemd. Het komt voor op droge gronden en wordt tot een meter hoog in een dichte en opgaande groeiende vorm. Zoals de naam al aangeeft wordt de Verfbrem vooral gebruikt voor het verven van kledingmateriaal. Uit alle delen van de plant, maar vooral uit de bloeiende toppen, kan de gele kleurstof luteoline gewonnen worden. Afhankelijk van de toegepaste wijze van beitsen en fixeren kan ook een bruine of groene kleur verkregen worden. In combinatie met de Wede (Isatis tinctoria) kan een sterke groene kleur verkregen worden. Omdat het veel alkaloïden bevat is de Verfbrem ongeschikt als geneesmiddel.

Rembertus Dodonaeus achtte het in 1554 echter een probaat middel tegen nierstenen:

"Die rape van desen Brem es een seer sonderlinghe medecyne tseghen den steen, ende om water te doen lossen, ghesoden in wijn ende gedroncken, want sy opent alle verstoptheyt van den nieren ende van der blasen, sy doet die urine lossen ende rijsen, sy breeckt den steen, ende iaecht af dat graveel."

Lockdown Toch even een korte terugblik op dit bijzondere coronajaar. Het lijkt wel alsof de wereld dit jaar piepend en krakend tot stilstand is gekomen; alsof er iemand aan de grote noodrem heeft getrokken. Door de lockdown ontkwam ook het Museum Klooster er niet aan om haar deuren half maart te sluiten voor bezoekers. Daardoor was ook de kruidentuin niet toegankelijk.

Harder praten Maar we hebben de tuin niet onbeheerd gelaten. Voorzichtigheidshalve met maximaal 2 personen tegelijk werd regelmatig gewied, geharkt en geplant. Zo is het ons gelukt om de tuin netjes te houden. Op 30 mei kwam de hele tuingroep voor het eerst weer bij elkaar. De rest van het seizoen hebben we steeds, met in acht neming van de 1,5 meter-maatregel, in de tuin kunnen werken. Wat niet moeilijk was omdat de tuin groot genoeg is om steeds ruime afstand in acht te houden. Nadeel was alleen dat we tijdens de koffie wel wat harder moesten praten omdat we zo ver uit elkaar zaten. Gelukkig gingen de deuren op 3 juni voor het publiek weer open en kan iedereen sindsdien weer genieten van het museum en de kruidentuin.

Droog en warm Voor het derde jaar op rij was er ook dit jaar weer een periode van enkele weken van uitzonderlijk droog en warm weer. Dat was niet altijd erg want sommige planten hadden het daardoor juist extra naar hun zin, zoals bijvoorbeeld de vijg (Ficus carica), die dit jaar heel veel vruchten heeft gedragen die ook allemaal zijn afgerijpt - wat heel uitzonderlijk is.

Tot volgend jaar!!

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl