Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Bosaardbei

Kruidentuin Actueel
01.05.2021  
Bosaardbei

Na de regen van afgelopen donderdag ziet de tuin er weer een stuk frisser uit. Nu alles weer langzaam begint uit te lopen duiken sommige planten op onverwachte plekken op. Zoals bijvoorbeeld de bosaardbei (Fragaria vesca) die ineens bij het lavatorium staat te bloeien. Het is waarschijnlijk door de merel, die al enkele jaren in de klimop nestelt, verspreid.

Fragaria komt van het Latijnse fragrans (welriekend) en slaat dan op de geur van de vrucht. Vesca betekent fijn, zwak of gering.

Schijnvrucht De vruchten van een aardbei zijn eigenlijk geen echte vruchten maar zogenaamde schijnvruchten. Echte vruchten ontstaan uit het vruchtbeginsel nadat een bevruchting heeft plaatsgevonden zoals bijvoorbeeld bij een appel of een bes. Schijnvruchten ontstaan juist uit andere onderdelen van de bloem zoals bijvoorbeeld de schutblaadjes (beukennoot), bloeistengel (ananas) of de bloembodem, zoals bij de aardbei het geval is. De zaden zitten bij de aardbei niet aan de binnenkant, maar juist aan de buitenkant van deze schijnvrucht.

Allergie Sommige mensen zijn allergisch voor aardbeien. Bij een allergie reageert het afweersysteem door het vormen van antistoffen die zich hechten aan het allergeen (bijvoorbeeld een eiwit uit de aardbei) en het opruimt. Tijdens de opruiming komt histamine vrij, dat verantwoordelijk is voor de symptomen van een allergie1.

Volksgeneeskunde Alle plantendelen van de bosaardbei kennen een groot aantal toepassingen in de volksgeneeskunde. Het sap van de bladeren zou een samentrekkende werking hebben en werd daarom ter genezing van wonden toegepast. Het spoelen met aardbeiwater zou het tandvlees versterken. Een thee getrokken van aardbeiblad zou verschillende maag- en darmstoornissen verhelpen; ook zou het de nierwerking versterken en bloedarmoede tegengaan en het zou een reinigende werking op een vette huid hebben. Een afkooksel van de wortels zou urinedrijvend werken2.

De vruchtjes zouden heel goed zijn voor de huid. Een moes van de bosaardbeien werd op het gezicht aangebracht waarna het een hele nacht moest inwerken om zo de huid te verzachten, de huidskleur te verbeteren en rimpels en sproeten te bestrijden. Ook winterhanden en -voeten dacht men te kunnen voorkomen door ze in de zomer in te wrijven met het moes.

Meer uitgesproken smaak Maar de vruchtjes van de bosaardbei zijn ook gewoon heel lekker om te eten, ze hebben een meer uitgesproken en frisse smaak dan die van de gekweekte aardbei en zijn daardoor zeer geschikt voor vruchtensalades.

Tenslotte Rembertus Dodonaeus, die schrijft in zijn Cruyde boeck over de bosaardbei:

"Eerdtbesien cruyt ghesoden en ghedroncken, stelpt den loop des buycx ende der vrouwen overvloedighe natuerlijcke cranckheyt. Tselve water daer Eerdtbesien in ghesoden es in den mont gehouden sterckt dat tantvleesch, het gheneest die quade sweeringhen des monts ende verdrijft allen quade rueck daer uyt."

Nico Rookmaker

1: www.dietcetera.nl/allergieen/aardbei-allergie
2: Kruidenencyclopedie, Nico Vermeulen

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl