Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Tijm

Kruidentuin Actueel
21.08.2021  
Tijm

Veel kruiden geven een heerlijke geur af als we in de tuin bezig zijn. De venkel ruikt bijvoorbeeld heerlijk anijsachtig en de rozemarijn, die enigszins over het pad hangt, ruikt sterk naar een of ander Italiaans gerecht zodra we erlangs lopen. Ook de tijm (Thymus vulgaris) ruikt heerlijk naar de Middellandse zee.

Keuken Tijm, ook wel echte tijm genoemd wordt vooral in de keuken gebruikt. Het zou eetlustopwekkend zijn, maar volgens mij is het gewoon een smaakmaker dat vele gerechten lekkerder maakt. Waardoor je er meer van eet en dat zou je inderdaad eetlustopwekkend kunnen noemen, maar ik weet niet of het zo bedoeld is. Het wordt vooral toegepast in soepen, sauzen, bij lams- en rundvlees, gevogelte, ovenschotels en natuurlijk op de pizza.

Andere toepassingen Het wordt echter niet alleen in de keuken toegepast. In de 'Kruiden encyclopedie' van Nico Vermeulen lees ik bijvoorbeeld dat een thee van verse tijmbladeren de spijsvertering zou stimuleren, diarree tegen gaat en de maag tot rust zou brengen. Verder zou tijm ook toegepast kunnen worden bij een ontstoken keel en het onderdrukken van hoest bij astma en bronchitis.

Zwakke benen In het 'Geneeskrachtige Kruidenhandboek' van A. Rogler lees ik: "Kinderen met zwakke benen moeten tijmbladeren nemen!" Hier is het mij niet helemaal duidelijk wat er bedoeld wordt, maar in de door H. Neuray samengestelde 'Zak-encyclopedie van de medicinale planten' lees ik dat tijm als een 'Fortificans', oftewel een versterkend middel, voor kinderen toegepast kan worden. Kook hiervoor 100 gram tijmblad in 2 liter water, voeg dit 'decoct' of 'decoctum', wat afkooksel betekent, na filtratie toe aan het badwater. Weer wat geleerd dus.

Mummies De olie van tijm bevat Thymol. Deze stof geeft tijm zijn karakteristieke geur en heeft een sterk antiseptische werking. Vanwege die werking werd tijmolie al in het Oude Egypte gebruikt bij het conserveren van mummies.

Dodonaeus Rembertus Dodonaeus geeft een lange lijst van toepassingen van tijm in zijn Cruyde boeck. Dit zijn slechts enkele:

"Thymus ghepoedert drije vierendeel loots swaer, met huenich azijn ende wat souts inghenomen iaeght af duer den camerganck die taye slijmachtighe fluymen, ende die scerpe heete bytende colerijcke vochticheden, ende alderhande onsuyverheyt des bloets. Thymus in der selver manieren ghebruyckt, es goet tseghen die pijne ende weedom der huepen, der sijden en van der borst, tseghen die opblasinghen ende winden der sijden van den buyck, tseghen die swellinghen van der manlicheyt, hy es oock seer goet den ghenen die bevreest, benauwt, swaermoedich ende onsterck van sinnen sijn."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl