Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Klein kaasjeskruid

Kruidentuin Actueel
23.07.2022  
Klein kaasjeskruid

De tuin heeft gelukkig niet al te veel geleden van de extreem hete dagen die we de afgelopen week hebben gehad. Vandaag is het gelukkig alweer aangenaam tuinweer en er bloeit veel. Sommige planten doen dat uitbundig terwijl andere wat bescheidener zijn.

Malva neglecta Het Klein kaasjeskruid (Malva neglecta) is een van de minst opvallende planten in de tuin. Het bloeit op dit moment met kleine zachtroze bloemetjes. Het is familie van het Groot kaasjeskruid (Malva Sylvestris), een soort die veel groter en opvallender is en die uitbundiger en mooier bloeit met grotere en felgekleurde bloemen. 'Neglecta', de soortaanduiding van Klein kaasjeskruid, betekent dan ook niet zonder reden 'verwaar­loosd' of 'vergeten' terwijl het Klein kaasjeskruid toch dezelfde eigenschappen heeft als het Groot kaasjeskruid.

Brede geneeskrachtige werking De zaden van het kaasjeskruid vormen een ronde zogenaamde splitvrucht met deelvruchtjes, dit zijn de werkelijke zaden. Het ziet eruit als een platte kaas, wat de verklaring is voor de Nederlandse naam. Kaasjeskruid werd al door Plinius (23-79) geprezen om zijn brede geneeskrachtige werking. De plant bevat veel slijmstoffen die een verzachtende werking hebben. De gedroogde bloemen worden aan theemengsels toegevoegd tegen hoest en andere aandoeningen van longen en luchtwegen. Een aftreksel van de bladeren of een brij hiervan werd gebruikt om wondheling te bevorderen en zweren, blaasjes en andere huidziekten te genezen.

Purgeermiddel Ook werd het als purgeermiddel geprezen. Men dacht destijds dat door sterke laxatie er een reinigende werking optrad en het lichaam zo van alle ziekteverwekkers verlost zou worden. De oude Latijnse naam voor kaasjeskruid is Herba omniumorbium: het kruid voor allerlei ziekten.

In een oude vertaling van Medicina Salernitana (Voorschriften om de gezondheid te bewaren) van de Medische School van Salerno staat:

"De maluw heet dus in 't Latyn, gelyk men acht, Omdat zy zonderling, gebruikt, den buik verzacht. Haar wortel zal, geschraapt, de darmen ledig maken, En vrouwen aan den vloed der stonden doen geraken."

Hildegard von Bingen schreef over de Malva:

"Innerlich als leichtes Abführmittel und zusammen mit anderen Drogen als Gegenmittel gegen Gifte, äußerlich als Umschlag zur Behandlung von Fieberdelirien und Sehschwäche."

Ook wordt het in sommige bronnen niet alleen als afrodisiacum genoemd, maar ook als geboorte bevorderen. Zo schrijft Konrad von Megenberg (1303-1374) in Das Büch der Natur:

"daz kraut ist kalt und fäuht und waicht und öffnet den leip, und wenn man ainen undersatz dar auz macht ainer swangern frawen, so wirft ez ir die gepurt zehant auz, als man spricht."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl