Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Hop

Kruidentuin Actueel
22.09.2018  
Hop

Vandaag was het voor het eerst sinds tijden weer eens fris buiten. We konden daardoor eindelijk onze speciale "tuinvesten" aan trekken. En eindelijk is er weer eens een fatsoenlijke hoeveelheid regen gevallen. De herfst is dan toch begonnen.

Een plant die het nu op z'n mooist is is de Hop (Humulus lupulus). De hop is 2-huizig, dat wil zeggen dat de soort planten heeft die alleen maar vrouwelijke bloemen hebben en planten heeft die alleen maar mannelijke bloemen hebben. De vrouwelijke planten van de Hop vormen de karakteristieke hopbellen. De Hop is een vaste plant die in de winter tot op de grond afsterft. Uit de wortelstokken groeien in het voorjaar weer nieuwe uitlopers die een hoogte van wel 4,50 meter kunnen bereiken.

Bier Hop is al eeuwen bekend als toevoeging bij de bereiding van bier. Vroeger wist men nog niet dat men ziek werd van de ziekteverwekkende organismen zoals bacteriën en schimmels in het ongezuiverde drinkwater. Men ontdekte in de vroege Middeleeuwen al wel dat door het drinken van bier i.p.v. water, mensen minder vaak ziek werden. Dit kwam doordat het, voor het bereiden van bier gebruikte, water eerst gekookt werd. Ook kinderen kregen daarom in de Middeleeuwen vaak bier te drinken. Het bier had destijds wel een beduidend lager alcoholpercentage dan tegenwoordig. Sint Arnoldus (11de eeuw) zou mensen in tijden van besmettelijke ziekten aangeraden hebben om bier te drinken in plaats van water. Hij sprak de zegening van het bier uit:

"Heer, zegen dit nieuwe bier dat door uw handen en uw geest werd gebrouwen met het zachtste graan ter wereld. Dat het voor de mensheid een geneeskrachtig middel mag zijn en dat het geluk en gezondheid mag brengen aan eenieder die het in Uw heilige naam zal drinken."

Conserverend Pas later ontdekte men dat Hop kon worden gebruikt om bier langer houdbaar te maken. Verantwoordelijk voor de conserverende werking van Hop is de stof Lupuline. In de hopbellen wordt deze poederachtige stof aangemaakt om de bloem te beschermen tegen aantasting door schimmels en bacteriën. Tegenwoordig wordt Hop alleen nog maar toegevoegd om zijn bittere smaak en het aroma.

Andere toepassingen Hop heeft ook nog een aantal andere toepassingen. De jonge scheuten die in het voorjaar uit de wortels komen kunnen als asperges gegeten worden. Uitlopers van de stengels kunnen worden gebruikt voor het kleuren van wol om een gele of bruine kleur te verkrijgen. Een thee gezet van hopbellen zou ook een rustgevende en slaapverwekkende werking hebben. Maar drink niet teveel, want, zo schreef Hildegard von Bingen in haar Physica:

"es vergrößert die Melancholie im Menschen und macht traurig."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl