Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Venkel

Kruidentuin Actueel
20.08.2022  
Venkel

Met een klein groepje hebben we ons vandaag vooral gericht op het afknippen en weghalen van afgestorven stengels en bladeren. De tuin is hier en daar op zijn retour maar is nog steeds erg mooi. Zo staat de venkel nog in volle glorie te 'shinen'.

Stekelig De Gezegende distel is een eenjarige plant die 60 centimeter hoog wordt. Het heeft leerachtige, harige bladeren, met kleine stekels aan de randen. Het bloeit midden in de zomer tot de vroege herfst met relatief kleine gele bloemen die omgeven zijn door talrijke stekelige schutbladen. Het verste blad heeft een sterke bittere smaak. De stof die hiervoor verantwoordelijk is, cnicine, werd in 1837 door de Franse apotheker en chemicus Claude-Adolphe Nativelle (1812-1889) geïsoleerd.

Anijssmaak Venkel (Foeniculum vulgare) is een tweejarige maar meestal vaste plant uit de familie van de schermbloemigen, met fijn vertakte bladeren. Alle delen van de plant hebben een frisse anijssmaak. Venkelzaad smaakt enigszins zoetig. Het wordt in brood, appeltaart, salades, sauzen, soepen, stoofgerechten, fruit en vis gebruikt. In India kauwt men op de venkelzaden als ademverfrisser. Bovendien stilt het de honger en bevordert het de spijsvertering. Venkelpoeder wordt in de Aziatische keuken gebruikt in curries en stoofgerechten. De bladeren van venkel kunnen worden gebruikt bij vette vis, slasaus en schelpdieren.

Medicinale toepassingen Venkel wordt van oudsher ook geroemd om zijn vele medicinale toepassingen. De zaden werden voorgeschreven bij allerlei problemen met de spijsvertering, zoals indigestie, winderigheid, buikklachten of krampen. Ook werd het aangewend bij menstruatie­problemen, als vochtafdrijvend middel, als stimulering van borstvoeding, tegen pijn van de nieren en tegen slangenbeten. Venkel bevat fyto-oestrogenen. Dit zijn stoffen die in hun werking overeenkomen met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Het stimuleert de melkproductie bij zogende moeders, heeft invloed op de menstruatiecyclus en gaat hormoon­schommelingen tijdens de overgang tegen.

Walahfrid Strabo Walahfrid Strabo (808-849) schreef een gedicht over de kloostertuin van het benedictijnerklooster te Reichenau. Daarin beschreef hij ook de venkel:

"Ook venkel wil ik graag met ere noemen, zijn rijzige stronk en breedgestrekte takken, zijn matig zoete smaak en dito geur. Hij baat wanneer je een waas voor ogen krijgt, maar venkelzaad met geitenmelk werkt ook verzachtend bij verstopping en brengt trage darmen weer in beweging. Venkelwortel door wijn geroerd, tenslotte, helpt tegen hoest."

Hildegard von Bingen Ook Hildegard von Bingen (1098-1179) beschreef venkel in een van haar vele werken:

"Venkel maakt de mens blijgezind, geeft hem een mooie gelaatstint, een aangename lichaamsgeur en een goede spijsvertering. Wanneer venkelzaad dagelijks nuchter wordt ingenomen, vermindert het de slijmvorming, verdrijft stinkende adem en maakt de ogen helder."

Rembertus Dodonaeus Tenslotte een paar toepassingen volgens Rembertus Dodonaeus (1517-1585) in zijn Cruyde boeck.

"Die toppen van Venckel ghesoden ende ghedroncken versueten die pijne der nieren, doen die urine lossen ende den steen rijsen, ende verwecken die natuerlijcke cranckheyt der vrouwen. Die bladeren ende tsaet van Venckel sijn oock seer goet met wijn ghedroncken tseghen die beet van den scorpioenen ende andere fenijnnighe ghedierten. Venckel oft huer saet met water ghedroncken es seer goet   tseghen die cranckheyt van der maghe ende walghinghe den ghenen die de cortse hebben."

Nico Rookmaker

Bronnen:
nl.wikipedia.org
overkruiden.nl

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl