21 t/m 30 juni 2019

Westerwolde Rijgt!

Homepage / Actueel / Evenementen / Archief / Westerwolde Rijgt! 2019

datum 21 t/m 30 juni 2019 (let op: maandag 24 juni gesloten) entree Kruidentuin en Kanukjes-Akkerveldje gratis te bezoeken
(voor de rest van het Kloostercomplex geldt een entreeprijs)

Tien dagen tuinen en kunst in Westerwolde! Tijdens Westerwolde Rijgt vormen meer dan 20 tuinen en bijzondere locaties een podium voor (regionale) kunst en cultuur. Museum Klooster Ter Apel is een van de deelnemers.

Kruidentuin Onze inpandig gelegen Kruidentuin telt momenteel tegen de 200 planten­soorten. De kruiden en planten werden destijds door de kruisheren gebruikt om hun genees­krachtige werking, als verfplant en keukenkruid. Het wel en wee van de Kruidentuin ligt in handen van de enthousiaste Kruidentuin­werkgroep. De Kruidentuin en het Kanukjes-Akkerveldje zijn gratis te bezoeken tijdens Westerwolde Rijgt. De overige museale Kloostervertrekken en de expositie over de Kruidentuin zijn toegankelijk tegen een entreeprijs.

zondag 23 juni 2019 Lezing over Hildegard von Bingen met aansluitend Kruidentuinwandeling

Lezing & Rondgang
Deze interessante lezing wordt gepresenteerd door Nico Rookmaker, vrijwillige coördinator van de Kruidentuin­werkgroep die zorg draagt voor het wel en wee van de Kruidentuin. Nico neemt u aan de hand van een beeldscherm­presentatie mee in de wereld van de bekende middeleeuwse mystica en Abdis Hildegard von Bingen. Vervolgens gaat u op ontdekkingstocht in de Kruidentuin. Zie de prachtige kleuren, ruik de overheerlijke geuren van de rijke verzameling kruiden en planten. Wat is het, waar komt het vandaan en wat kunt u ermee doen? De tuin 'vertelt' de geschiedenis van de kruisheren, de oorspronkelijke bouwers en bewoners van Klooster Ter Apel. Bijzondere spreuken van Hildegard von Bingen zijn na te lezen op de tekstbordjes. Deze zullen uw interesse wekken en nodigen uit tot overpeinzen!

Kloostercafé De Refter
In deze voormalige eetzaal van de kruisheren wordt tussentijds een kloostermok koffie/thee aangeboden met een stukje Kruisherencake.

Programma
Inloop vanaf 13.30 uur. Duur minimaal anderhalf uur.

 • Zondag 23 juni 2019
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname lezing & wandeling): € 10,00 per volwassene.
 • Reserveren via 0599 581370 of info@kloosterterapel.nl, uiterlijk twee dagen voorafgaand aan de lezing vòòr 16.00 uur. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen. Bij onvoldoende aanmeldingen heeft de lezing geen doorgang.

  TERUG NAAR BOVEN

dinsdag 25 juni 2019 Workshop 'Zelf handcrème maken' (VOLGEBOEKT)

Workshop
De presentatie van deze workshop ligt in handen van Nathalie Kriek, tevens vrijwilligster van de Kruidentuin­werkgroep die zorgt draagt voor het wel en wee van de Kruidentuin. De Kruidentuin staat volop in bloei met al zijn pracht aan kleur en geur. Hier gaan we een handcrème maken waarbij natuurlijke ingrediënten worden gebruikt en gèèn vaseline. Ons basisdeel, de vetbasis, bestaat uit de ingrediënten tegomuls, gele bijenwas, amandelolie en als stabilisator wordt cethylalcohol toegevoegd. Aan dit vet­component worden geuren, kruiden en water toegevoegd. Aan de gemaakte crème wordt een geurolie toegevoegd. Er is keuze uit verschillende geuren. Een heerlijke, verzorgende crème door u zelf gemaakt om mee naar huis te nemen voor gebruik of om iemand cadeau te geven.

Kloostercafé De Refter
In deze voormalige eetzaal van de kruisheren wordt tussentijds een kloostermok koffie/thee aangeboden met een stukje Kruisherencake.

Programma
Inloop vanaf 10.00 uur. Duur minimaal anderhalf uur.

 • Dinsdag 25 juni 2019
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname workshop): € 15,00 per volwassene, € 11,50 per kind.
 • Volgeboekt, reserveren is niet meer mogelijk.

  TERUG NAAR BOVEN

donderdag 27 juni 2019 Workshop Fotografie Kruidentuin (RESERVEREN NIET MEER MOGELIJK)

Workshop
De uitvoering van deze creatieve workshop ligt in handen van Meg Branca Fotografie. U wordt welkom geheten in de Kapittelzaal en krijgt een korte uitleg over het programma. Aan bod komen onder meer de basis­instellingen en wetens­waardigheden over de belichtings­driehoek. Aansluitend gaat u onder begeleiding in de Kruidentuin aan de slag om met uw eigen meegebrachte materialen te fotograferen: camera waarop de belichting (zoals iso, diafragma en sluitertijd) kan worden ingesteld. Laat u verrassen door de veelzijdige keuze uit de talrijke planten en kruiden en hun kleurschakeringen al dan niet met hun fotogenieke 'bewoners' als vlinders en insecten.

Kloostercafé De Refter
In deze voormalige eetzaal van de kruisheren wordt tussentijds een kloostermok koffie/thee aangeboden met een stukje Kruisherencake.

Programma
Inloop vanaf 13.30 uur. Duur minimaal anderhalf uur.

 • Donderdag 27 juni 2019
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname workshop): € 12,50 per volwassene.
 • Let op: reserveren is niet meer mogelijk!

  TERUG NAAR BOVEN

zaterdag 29 juni 2019 Workshop Kruidentuinwandeling met proeverij

Workshop
Deze actieve workshop wordt gepresenteerd door Nathalie Kriek, vrijwilligster van de Kruidentuin­werkgroep die zorgt draagt voor het wel en wee van de Kruidentuin.. In de Kruidentuin 'ontdekt' u onder begeleiding van Nathalie allerlei kruiden. Laat u verrassen door de talrijke geuren en kleuren van deze kruiden- en bloemenpracht. Tijdens de wandeling plukt u diverse (keuken)kruiden. Aansluitend worden de kruiden verwerkt in een zelf te bereiden biologische (kwark)pesto met tot slot een proeverij. Smaakvol en succes verzekerd!

Kloostercafé De Refter
In deze voormalige eetzaal van de kruisheren wordt tussentijds een kloostermok koffie/thee aangeboden met een stukje Kruisherencake.

Programma
Inloop vanaf 10.00 uur. Duur minimaal anderhalf uur.

 • Zaterdag 29 juni 2019
 • Kosten (incl. entree, consumptie en deelname workshop): € 12,50 per volwassene, € 10,00 per kind.
 • Reserveren via 0599 581370 of info@kloosterterapel.nl, uiterlijk twee dagen voorafgaand aan de workshop vòòr 16.00 uur. Er kunnen maximaal 8 personen deelnemen. Bij onvoldoende aanmeldingen heeft de workshop geen doorgang.

  TERUG NAAR BOVEN

zaterdag 29 juni 2019 Muzikale omlijsting door 'Wiltsangh'

Op het Kanukjes-Akkerveldje, in de directe omgeving van de Kloostermuren gelegen, een muzikale omlijsting door 'Wiltsangh', een ensemble met muziek uit de late Middeleeuwen en Renaissance.

 • Zaterdag 29 juni 2019, vanaf 11.00 uur

  TERUG NAAR BOVEN

21 t/m 30 juni 2019 Kanukjes-Akkerveldje

Op circa 200 meter afstand van het Klooster ligt een kleine akker. Er is een takkenril van hout omheen geplaatst en ieder jaar wordt de akker bewerkt met paard en eg. Op de akker groeien middeleeuwse gewassen, zoals hop, een grondstof voor bier die destijds door de kruisheren werd gebrouwen in het Bak- en Brouwhuezs

Vrijwilligers van het Museum Klooster en Staatsbosbeheer voeren de werkzaamheden met enthousiasme uit. De akker is onderdeel van het KanukjesPad, een (Groen) Erfgoed educatief project, dat zichtbaar maakt hoe de toenmalige kruisheren zelfvoorzienend leefden en werkten in samenhang met de flora en fauna van de omringende Kloosterbossen. Leuk om even een kijkje te nemen!

In de weekenden van 22/23 juni en 29/30 juni van 10.00 tot 17.00 uur staan vrijwilligers van Staatsbosbeheer en Kruidentuin u graag te woord.

 • 22 & 23 juni en 29 & 30 juni 2019, van 10.00 tot 17.00 uur

  TERUG NAAR BOVEN

21 t/m 30 juni 2019 Activiteiten voor Kids

Bezoek onze Kruidentuin en kom een spel of speurtocht doen! Neem je paps, mams, opa, oma, tante, oom of een andere volwassen begeleider mee zodat die je kan helpen. Als je dat wil mag je een 'habijt' aantrekken!

Speel het Honingraatspel
Houd jij van een uitdaging? Kies één van de vijf roodgekleurde honingraten en ga op ontdekkingstocht door de Kruidentuin met spelletjes en opdrachtjes. Opgelost? Neem dan gerust een kijkje in de andere roodgekleurde honingraten en ga verder op ontdekking. Leuk én leerzaam!

Speel het Geur- & Kleurspel
Houd jij van ruiken, zien en misschien ook proeven? Ga naar de waterbron en ontdek de verschillende kruidenpotten... Combineer de verschillende geuren en kleuren en ontdek de wetenswaardigheden. Stel zelf het palet van geur en kleur samen!

Speurtocht
Ben jij een speurneus? Neem jouw begeleider mee om de tekst van je speurtocht te laten lezen. Zo kun jij in alle rust op zoek gaan naar kruiden en plantjes. Welke kruid werd door de kruisheren gebruikt voor het helen van wonden? Aan jou de vraag!

 • 21 t/m 30 juni 2019, tijdens openingstijden

  TERUG NAAR BOVEN

21 t/m 30 juni 2019 Duo-expositie in de Kloosterwinkel

Het kunstenaarsechtpaar Monique Blaak en René van 't Land verzorgt een duo-expositie in de Kloosterwinkel. De expositie zal bestaan uit kunsttegels, kloostermoppen en schilderijen van Monique. De kunsttegels zijn creaties van René, maar ook Monique speelt een rol in de scheppingsprocedure. De basis is van hout, maar krijgt het uiterlijk van keramiek. Er zijn eetbare kruiden op afgebeeld, zoals die ook in de Kruidentuin van het Klooster groeien. De kloostermoppen, misschien een beetje schel en schaif, zijn kunstzinnig hergebruikte originele exemplaren. Ook schilderijen van Monique maken deel uit van de expositie, geschilderd in haar eigen herkenbare stijl, altijd uitgesproken kleurrijk, haar Afrikaanse jeugd weerspiegelend. Meer informatie: moniqueblaak.nl.

 • 21 t/m 30 juni 2019, tijdens openingstijden

  TERUG NAAR BOVEN

Kruidenplanten te koop

Diverse aan de Kruidentuin gerelateerde kruidenplanten kunt u ter plaatse aankopen. Eveneens wordt er gedurende de maand juni een beperkt aantal bijzondere kruiden te koop aangeboden. Voor deze diversiteit draagt Kwekerij Hamminga zorg, een 15.000 m2 parkachtig tuincentrum in het centrum van Ter Apel gelegen.

  TERUG NAAR BOVEN

» Naar de mobiele versie van de site » Naar de desktopversie van de site

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl