Werken in kloosters

DE BIERBROUWERIJ

Homepage / Actueel / Exposities / Lopende exposities / Werken in kloosters: De bierbrouwerij

locatie Galerie II 3D-plattegrond datum 28 september 2019 t/m 12 januari 2020

Bier is de oudste en meest wijdverbreide alcoholische drank ter wereld; het vond zijn oorsprong duizenden jaren voor de geboorte van Christus in het oude Egypte, Babylonië en Mesopotamië. Maar het waren de kloosterlingen van de middeleeuwse Kerk die het bier brouwen met grote geestdrift in de armen sloten.

Het verval van het kloosterleven heeft niets kunnen afdoen aan de invloedrijke rol die brouwende monniken tot op heden blijven spelen. Vanaf de vroege Middeleeuwen hebben zij in de luwte van hun kloosters en abdijen op ambachtelijke wijze altijd geurige, smakelijke bieren gebrouwen en ze doen dat nu nog altijd.

Domus Novae Lucis Museum Klooster Ter Apel heeft een geschiedenis van bier brouwen die terug gaat tot 1465, het jaar waarin de kruisheren begonnen met de bouw van hun Domus Novae Lucis. Voor wat betreft het brouwen werkten de kruisheren aanvankelijk samen met de norbertijnen of witheren in Emden, Duitsland. De kloostergemeenschap in Ter Apel ontving in 1521 een brouwketel als schenking van een brouwersweduwe uit Lathen in het hedendaagse Duitsland.

Back & Brouwhuys Uit inventarisatie van de kloosterbezittingen in 1614 en 1637 blijkt dat één van de bijgebouwen in de directe nabijheid van het klooster een Back & Brouwhuys betrof op de locatie waar nu Hotel-Restaurant Boschhuis gevestigd is.

Verwilderde hop De brouwgeschiedenis tref je nog steeds aan in de bossen rondom het klooster in de vorm van verwilderde hop die dateert uit voornoemde periode en van nature niet in deze streken groeit.

Tegenwoordig zijn er nieuwe speciaalbieren te koop vanuit de Proviandkelder van het voormalige klooster, als smakelijk souvenir voor thuis.

2019 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
colofon  |  privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl