Homepage / Heden / Begane grond / De Refter

De Refter

Strakke tafels uit de tijd van de kruisheren staan onder de zware beschilderde eiken plafondbalken in de voormalige Refter of eetzaal van het Klooster. De uitbouw met erker was in de 15e eeuw zetel van de voorlezer. Tijdens de maaltijden werd gelezen uit de Constitutie of Regel van het Huis en uit de Heilige Schrift. Het 20ste eeuwse gebrandschilderde glas in lood is van de hand van de bekende Groninger Ploegschilder Johan Dijkstra. Bij binnenkomst ziet u aan de linkerwand een overzicht van waar de 34 klooster stonden die Groningen ooit rijk was. Dit is een creatie van beeldend kunstenaar Gabriëlle Kroese.

» Kloosters in Groningen

De Refter

Het museumcafé in de Refter is voorlopig helaas gesloten en alleen op verzoek geopend. De ruimte is wel te bezoeken. Voor een kop koffie, lunch of diner verwijzen wij u graag naar het tegenover het Klooster gelegen Hotel-Restaurant Boschhuis, gebouwd op de fundamenten van het voormalige Back- en Brouwhuys.

Klooster Ter Apel Anno 1465 is een Rijksmonument. De toegang tot sommige zalen zoals deze, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl