Homepage / Heden / Begane grond / Subpriorkamer

Subpriorkamer

De Subpriorkamer was het domein van de tweede man van Klooster Ter Apel: de subprior tevens procurator. Hij beheerde de betaalmiddelen en leidde het omvangrijke landbouwbedrijf van het Klooster. Behalve de direct omliggende terreinen had Klooster Ter Apel veel grondbezittingen met vooral veehouderijen in de buurt van Blijham, Garrelsweer, Emmen en zelfs Hardenberg.

Proviandkelder De subprior had direct vanuit zijn kamer toegang tot de Proviandkelder, de toenmalige 'voorraadkamer' van de kruisheren. Momenteel is in die overwelfde kelder onze bier- en wijnspeciaalzaak gevestigd. De witte en rode huiswijn alsmede enkele exclusieve Klooster Ter Apel Bieren kunt u hier selecteren.

Helmantel Sinds 15 april 2012 worden in de Subpriorkamer en ook in de Priorkamer permanent objecten tentoongesteld uit de collectie van Henk en Babs Helmantel. Onder de titel De Middeleeuwen van Helmantel betreft het middeleeuwse sculpturen, gebruiksvoorwerpen en meubels. Daarnaast ook Helmantels schilderijen van kerken en klooster die gebouwd werden in de Middeleeuwen.

» De Middeleeuwen van Helmantel

Klooster Ter Apel Anno 1465 is een Rijksmonument. De toegang tot sommige zalen zoals deze, behouden volgens de oorspronkelijke opzet, hebben zodanige drempels en trappen dat die helaas niet geschikt zijn voor rolstoelgebruikers.

2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl