Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Gele Monnikskap

Kruidentuin Actueel
30.05.2020  
Gele Monnikskap

Hoewel het coronavirus zich gelukkig in ons deel van het land niet of nauwelijks heeft gemanifesteerd ontkwam ook Museum Klooster Ter Apel er niet aan om haar deuren sinds half maart gesloten te houden. Ook de kruidentuin was de afgelopen periode niet toegankelijk.

1,5 meter Maar we hebben de tuin niet onbeheerd gelaten. Met maximaal twee tegelijk werd regelmatig gewied, geharkt en geplant. Zo is het ons gelukt om de tuin netjes te houden. Vandaag kwamen we als tuingroep voor het eerst weer bij elkaar. Uiteraard volgen we daarbij alle geldende maatregelen. De tuin is groot genoeg voor een kleine groep om de 1,5 meter afstand te houden. Hoewel dat niet altijd meeviel. En tijdens de koffie moesten we wat harder praten om ons verstaanbaar te maken ;). Gelukkig gaan de deuren op 3 juni weer open voor publiek en kan iedereen weer genieten van het museum en de kruidentuin. Er is, zoals altijd, weer heel veel te zien.

Aconitum vulparia Direct bij binnenkomst links staat op dit moment de Gele Monnikskap (Aconitum vulparia) heel mooi te bloeien. Het is een vaste plant die ook als sierplant vaak in borders te zien is. De Nederlandse naam verwijst naar de vorm van de bloem die, heel toepasselijk hier, op een monnikskap lijkt. Aconitum komt van het Griekse akoniton dat ‘giftige plant’ betekent. De soortnaam vulparia komt van het Latijnse vulpus (vos). Dit verwijst naar het dier dat met het gif uit de wortels zou zijn bestreden.

Wolfswortel De oorspronkelijke Latijnse naam, Aconitum lycoctonum, heeft een vergelijkbare betekenis. Lykoso is Grieks en het betekent ‘wolf’. Kteino betekent ‘afsterven’. Dit is een verwijzing naar een door Dioscorides beschreven Romeins gebruik om het gif uit de plant te gebruiken voor het doden van wolven. De gele Monnikskap werd vroeger in het Nederlands daarom ook wel Wolfswortel genoemd, in het Duits Wolfs-Eisenhut, in Engels Wolf’s bane (de vloek van de wolf) en in het Frans Aconit tue-loup (wolfmoordenaar).

Giftig Vooral het gebruik als pijlgif wordt in heel veel bronnen genoemd. Toch wordt het ook wel, zij het alleen in de homeopathie, gebruikt bij de bestrijding van jicht, neuralgieën, reuma en tandpijn. Ook zou de wortel pijnstillend, kalmerend en een zweet- en een urinedrijvende werking hebben. Maar het gebruik is uiterst twijfelachtig en kan zelfs gevaarlijk zijn. De Gele Monnikskap is dus vooral giftig.

Rembertus Dodonaeus beschrijft in zijn ‘Cruyde boeck’ de giftigheid van Wolfswortel als volgt:

"Dese Wolfswortelen dooden niet alleen die menschen
maer oock die wolven, honden ende andere dyerghelijcke beesten
alst met vleesch huer voor gheworpen wordt."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl