Homepage / Heden / Begane grond / Kruidentuin

Kruidentuin

'De aarde weigert niet om voor ons gezonde en natuurlijke vruchten en groenten voort te brengen. Maar op één voorwaarde: dat we niet gevangen zitten in een lome luiheid en niet door een of andere zotte inbeelding denken dat alle tuinarbeid iets minderwaardigs is. Bovendien moeten we niet bang zijn onze handen vuil te maken of eelt in de handen te krijgen vanwege de dagelijkse aanraking met gereedschappen. Laten we bovendien niet vergeten in hitte en stof onze aarde een volle kruiwagen mest te geven... Ik heb dit niet alleen geleerd door volkse wijsheid noch door de wetenschap, geput uit oude boeken, maar vooral door het werk en de toewijding waaraan ik mij in mijn vrije tijd gegeven heb en die mij ervaren gemaakt hebben.'

Kruidentuin

Monnik Walafrid Strabo [9de eeuw] gaf deze waarschuwing in het voorwoord van zijn beschrijving over ondermeer geneeskrachtige planten die in de hof van zijn abdij te Fulda in Duitsland gekweekt werden. Het zouden net zo goed de woorden kunnen zijn van Allie Eenjes, beheerder van Klooster Ter Apel tussen 1973 en 1993, die uit een weelderig maar niet minder chaotisch plantenperk dé Kruidentuin schiep die thans tot ver buiten onze landsgrenzen bekendheid geniet.

Allie, in die tijd tevens lid van de plaatselijke Carnavalsvereniging De Kloosterwiekers, weet nog precies wanneer hij in de Kloosterhof voor de eerste keer zijn spade stijlvol de grond injoeg: om 11.00 uur op de 11de van de 11de in 1974. Hij had te lang moeten aanzien hoe de aanvankelijk in 1965, bij gelegenheid van het 500-jarig bestaan van Klooster Ter Apel aangelegde kruidentuin verloederde en ging tot actie over. Daarbij kreeg hij advies van de Universiteit van Groningen die via zijn Hortus Botanicus De Wolf in Haren voor deze kloosterkruidentuin passende planten beschikbaar stelden. Planten die kruiden opleveren voor in de keuken, geneeskracht hebben en geschikt zijn om verfstof te produceren. Goed geordend kwamen deze tot wasdom in door buxus omzoomde perken naar barok motief. De Middelbare Landbouwschool in Frederiksoord leverde daartoe 1700 buxusstruiken.

Vanaf die tijd gaat het uitstekend met de Kruidentuin van Klooster Ter Apel. Wisselende samenstellingen binnen de perken en nieuwe, toepasselijke aanwinsten als Jan-op-de-preekstoel, de geheimzinnige plant uit de bossen van Noord-Amerika, houden het geheel spannend op topniveau. Dankzij het vakkundige vrijwilligerswerk van Geja Kaman, Nathalie Kriek, Nico Rookmaker (coördinator), Gerda Vuurboom, Hessel Westerbeek en anderen.

Ruim 200 plantensoorten, behorend tot de museumcollectie van Klooster Ter Apel, is onze Kruidentuin rijk. De geschiedenis van de tuin en het verhaal achter 50 kruiden is te lezen in "Van Akelei tot Zwarte Nieswortel". Dit boekje is te koop in de Kloosterwinkel.

Bezoek ook Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl