Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

10.06.2017   Moederkruid

Een van de meer dan 200 verschillende kruiden in de tuin is het Moederkruid (Tanacetum parthenium). Deze in Nederland vrij algemeen voorkomende, op kamille lijkende plant kent al sinds de oudheid vele medicinale toepassingen.

Lees meer...

27.05.2017   Pioenroos

Op deze zomerse dag viel het niet mee om in de tuin te werken. Naarmate de schaduw in de loop van de ochtend meer en meer door de zon werd verdreven, werd het ons echt te warm en zijn we maar gestopt. De pioenroos (Paeonia officinalis) lijkt zich daar echter bijzonder weinig van aan te trekken.

Lees meer...

13.05.2017   Grote Engelwortel

Na de wolkbreuk van gisteren zag de tuin er weer fris uit. Vandaag hebben we met de tuingroep weer het nodige wiedwerk verricht. De tuin ligt er weer prima bij. De Grote Engelwortel (Angelica archangelica) begint te bloeien. Deze plant behoort tot een van de meest toegepaste kruiden. De Naam Angelica is Latijn voor 'Engel' en archangelica betekent 'Aardsengel'. Tijdens de pest­epidemie in de Middeleeuwen kreeg een monnik een visioen waarin hij van de (aards)engel RafaŽl deze plant aangereikt kreeg die zou helpen tegen de pest.

Lees meer...

29.04.2017   Vrouwenmantel

Het lijkt er op dat het eindelijk iets warmer wordt. De nachtvorst van de afgelopen week heeft binnen de beschutting van de kloostermuren gelukkig geen schade aangericht. De meeste planten staan nu allemaal wel boven de grond en veel bloeien al weer volop. Het jong blad van de vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) ziet er nu nog erg kwetsbaar uit. Je zou het niet zeggen maar deze vaste plant is familie van de roos.

Lees meer...

15.04.2017   Olijf

Vandaag, ťťn dag voor Pasen, hebben we in alle rust en vrede kunnen werken en de laatste vakken mos- en onkruidvrij gemaakt. Half mei kunnen de niet winterharde planten weer buiten gezet worden. De olijfboom bijvoorbeeld.

Lees meer...

01.04.2017   Mahonia

Het was heerlijk tuinweer vandaag. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd in de levens van sommigen van onze groep en het is maar goed dat we van tevoren niet altijd weten wat er ons allemaal te wachten staat. Gelukkig hebben we een houvast aan de ijzeren regelmaat van moeder natuur. Neem nou de Mahoniestruik (Mahonia aquifolium).

Lees meer...

18.03.2017   Wouw

Sommige planten sterven in het najaar boven de grond volledig af en komen in het voorjaar pas weer boven. Bij andere planten, vaak 2 jarigen, blijft er gedurende de winter wel groen blad zichtbaar. Een mooi voorbeeld hiervan is de Wouw (Reseda luteola).

Lees meer...

22.10.2016   Mannetjesvaren

Op de laatste tuindag van 2016 hebben we het laatste dode blad weggehaald en voor de laatste keer de paden aangeharkt. We laten de tuin nu met rust en beginnen volgend voorjaar weer vol goede moed. De tuin is volop in de herfststemming. Met name de Mannetjesvaren (Dryopteris filix-mas) heeft al prachtige herfstkleuren. Dryopteris komt van het Griekse drys of dryos (eik) en pteris (varen), waarmee bedoeld wordt een varen die op een eik kan groeien. Filix-mas betekent "mannelijke varen".

Lees meer...

08.10.2016   Monnikspeper

Op deze mooie herfstdag waren we vandaag eigenlijk vrij snel klaar in de tuin. Veel wiedwerk was er niet meer. We hebben hier en daar nog wat onkruid en dood blad weg gehaald, de paden geschoffeld en aangeharkt en dat was het wel. We konden op tijd naar huis. De tuin bereidt zich op de winter voor. Om deze tijd van het jaar is er nog maar een enkel kruid dat bloeit. Zoals bijvoorbeeld de Monnikspeper (Vitex agnus-castus), ook wel kuisheidsboom genoemd. Het is een struikachtige plant uit de Verbena (IJzerhart)-familie.

Lees meer...

22.09.2016   Artisjok

Doordat het al meer dan twee weken niet geregend heeft, is er sinds de laatste keer dat we gewied hebben nauwelijks onkruid ontkiemd, waardoor we vandaag een makkelijke dag hadden. Door dit uitzonderlijke droge en warme nazomerweer is de Artisjok (Cynara scolymus) gaan bloeien. Deze uitzonderlijk grote bloem zien we maar zelden. Het groeit traag en de zomers zijn vaak net te kort voor de Artisjok om hier tot bloei te komen.

Lees meer...

10.09.2016   Zeepkruid

Het Zeepkruid (Saponaria officinalis) bloeit nu al weer enkele weken heel mooi met zacht roze lichtgeurende bloemen. Zoals de naam al aangeeft werd deze plant vroeger gebruikt als zeep. Er werd wol en andere textiel mee gewassen maar het werd ook gebruikt bij overmatige vetafscheiding van de huid, hoofdhuid en voor het ontvetten van het haar. Omdat vooral de wortelstokken veel zeepstoffen, ook wel saponinen genoemd, bevatten werd een afkooksel van de verse of gedroogde wortel gebruikt om zeepwater te maken. Regelmatig hiermee gewassen maakte de huid blank en zacht en het werd daarom ook wel schoonheidswater genoemd.

Lees meer...

20.08.2016   Zwarte Toorts

In de tuin staat op dit moment heel veel in bloei. Opvallend is de bloei van de zwarte toorts (Verbascum nigrum). Er zijn meerdere Verbascum soorten die allemaal ongeveer dezelfde toepassing kennen. De Zwarte toorts heeft anders dan bijv. de Keizerskaars (Verbascum phlomoides) en Koningskaars (Verbascum thapsus), purperen meeldraden.

Lees meer...

06.08.2016   Bergamotplant

Het is vakantietijd, dus waren we vandaag slechts met ons drieŽn. Door de vele regen van de afgelopen weken is er helaas weer veel onkruid in de tuin te vinden. Maar ook vandaag is het ons weer aardig gelukt om de tuin van het meeste onkruid te bevrijden. In deze tijd van het jaar staat er heel veel in bloei en alles geurt ook heerlijk kruidig. Beide kenmerken, uitbundige bloei en heerlijke geur, zijn zeker van toepassing op de Bergamotplant. Er staan twee soorten in de kloostertuin; De Monarda didima en de Monarda bradburiana.

Lees meer...

23.07.2016   Gewone Agrimonie

Gelukkig heeft de tuingroep onbewust aan vakantiespreiding gedaan, zodat er ook vandaag weer en goede bezetting was. Dat was ook wel weer nodig want het onkruid deed ook dit jaar niet aan vakantie. Ook nu bloeien er weer een groot aantal kruiden opvallend uitbundig. Zo ook de Gewone Agrimonie (Agrimonia eupatoria).

Lees meer...

09.07.2016   Christoffelkruid

Vandaag dachten we met een klein natuurwondertje te maken te hebben. Er zaten maar liefst drie konningepages in de tuin! Zeldzaam in Nederland. Of toch niet... Ze bleken gisteren door een bruidspaar in de tuin vrijgelaten te zijn. Nadat ze zich hadden opgewarmd in de zon zijn ze in de loop van de ochtend weggevlogen.

Lees meer...

25.06.2016   Zilverschoon

Vandaag waren we bijna op volle sterkte. "Westerwolde Rijgt, tien dagen tuinen en kunst" zou ook dit weekend weer veel bezoekers trekken die speciaal voor de tuin komen. We waren echter nauwelijks begonnen met het wieden en harken toen het begon te regenen. "Eerst moar kovvie, dan kiekn we wel eem weer". Maar helaas, na de koffie regende het mogelijk nog harder. We zijn dus maar gestopt. Ondanks deze regen en als gevolg daarvan een invasie van de vele, vele slakken ligt de tuin er heel mooi bij en er bloeit nu heel veel.

Lees meer...

11.06.2016   Steenanjer

Veel van de kruiden staan op dit moment prachtig te bloeien. Bijna onooglijk zijn de kleine bloemetjes van de steenanjer (Dianthus deltoides). Als je goed naar de bloem kijkt zie je dat de bloem een klein wondertje is. Verspreidt op de roze kroonblaadjes liggen witte stipjes met daar doorheen een purperen ring en de dunne haartjes maken het af.

Lees meer...

28.05.2016   Vuurwerkplant, actieplant

Dit weekend heb ik samen met Marian de tuinen van Appeltern en de kasteeltuinen van Arcen bezocht. Vlak bij ons hotel bevond zich het Praktijkcentrum Bijenteelt. Hier kon je niet alleen alles leren over het houden van bijen, er was ook een mooie tuin aangelegd met hierin speciaal voor bijen geschikte planten. Een van deze planten, die wij ook in de Kloostertuin hebben, is de vuurwerkplant (Dictamnus albus). Hoewel de Latijnse naam anders doet vermoeden bloeit hij roze. Het wordt albus (wit) genoemd door zijn opvallend witte wortels. Dit heb ik overigens zelf niet gecheckt.

Lees meer...

14.05.2016   Paarse Morgenster

Vandaag zagen wij voor het eerst dat de Paarse Morgenster (Tragopogon porrifolius) prachtig mooi bloeit. Hij heeft een mooie zacht paarse kleur die volgens mij ook wel mauve wordt genoemd. De plant, ook wel boksbaard, haverwortel, armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant of keukenmeidenverdriet genoemd, is nauw verwant aan de "vergeten groente" schorseneer. Maar... was de schorseneer al een vergeten groente, de Paarse Morgenster is dat zeker.

Lees meer...

30.04.2016   Rozemarijn

Na het winterse weer van de afgelopen week was het vandaag gelukkig zeer aangenaam tuin weer. Ondanks de kou bloeit nu een uitgesproken warmteminnende plant met mooie kleine lichtblauwe bloemen. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis). De geslachtsnaam 'Rosmarinus' betekent "dauw van de zee", dit omdat het kruid in zijn oorsprongsgebied vaak tegen rotsen aan de Middellandse Zeekust groeit.

Lees meer...

16.04.2016   Jacobskruiskruid

Steeds meer planten komen nu boven de grond. Ook het Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris ook wel Senecio jacobaea) heeft alweer mooie bladrozetten gevormd. Het is overigens een niet erg geliefd kruid. Sommige bezoekers hebben zelfs de neiging om hem eigenhandig uit de grond te trekken zodra ze het zien staan.

Lees meer...

02.04.2016   Driekleurig viooltje

Vandaag dreigt het de eerste echt mooie dag van het jaar te worden. Het begon echter nogal bewolkt, maar uitstekend weer voor in de tuin. Tussen het vele mos dat we vandaag weggehaald hebben stond een plantje heel enthousiast te bloeien. Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) zaait zich eenmaal gesetteld, makkelijk uit. Het bloeit van maart tot diep in het najaar. Het groeit het liefst op losse grond zoals akkers en braakliggende terreinen. Het komt in Nederland algemeen voor en het heeft geen echte voorkeur voor een bepaalde grondsoort.

Lees meer...

19.03.2016   Daslook

Het Daslook (Allium ursinum) bloeit nu nog niet maar steekt al wel met zijn frisgroen blaadjes boven de grond uit. De Nederlandse naam van deze plant en de soortnaam 'ursinum' (beer) verwijzen naar het oude volksgeloof waarbij men dacht dat zodra de das en de beer uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat Daslook om van te eten.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2017 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl