Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

11.06.2016   Steenanjer

Veel van de kruiden staan op dit moment prachtig te bloeien. Bijna onooglijk zijn de kleine bloemetjes van de steenanjer (Dianthus deltoides). Als je goed naar de bloem kijkt zie je dat de bloem een klein wondertje is. Verspreidt op de roze kroonblaadjes liggen witte stipjes met daar doorheen een purperen ring en de dunne haartjes maken het af.

Lees meer...

28.05.2016   Vuurwerkplant, actieplant

Dit weekend heb ik samen met Marian de tuinen van Appeltern en de kasteeltuinen van Arcen bezocht. Vlak bij ons hotel bevond zich het Praktijkcentrum Bijenteelt. Hier kon je niet alleen alles leren over het houden van bijen, er was ook een mooie tuin aangelegd met hierin speciaal voor bijen geschikte planten. Een van deze planten, die wij ook in de Kloostertuin hebben, is de vuurwerkplant (Dictamnus albus). Hoewel de Latijnse naam anders doet vermoeden bloeit hij roze. Het wordt albus (wit) genoemd door zijn opvallend witte wortels. Dit heb ik overigens zelf niet gecheckt.

Lees meer...

14.05.2016   Paarse Morgenster

Vandaag zagen wij voor het eerst dat de Paarse Morgenster (Tragopogon porrifolius) prachtig mooi bloeit. Hij heeft een mooie zacht paarse kleur die volgens mij ook wel mauve wordt genoemd. De plant, ook wel boksbaard, haverwortel, armeluisasperges, witte schorseneren, oesterplant of keukenmeidenverdriet genoemd, is nauw verwant aan de "vergeten groente" schorseneer. Maar... was de schorseneer al een vergeten groente, de Paarse Morgenster is dat zeker.

Lees meer...

30.04.2016   Rozemarijn

Na het winterse weer van de afgelopen week was het vandaag gelukkig zeer aangenaam tuin weer. Ondanks de kou bloeit nu een uitgesproken warmteminnende plant met mooie kleine lichtblauwe bloemen. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis). De geslachtsnaam 'Rosmarinus' betekent "dauw van de zee", dit omdat het kruid in zijn oorsprongsgebied vaak tegen rotsen aan de Middellandse Zeekust groeit.

Lees meer...

16.04.2016   Jacobskruiskruid

Steeds meer planten komen nu boven de grond. Ook het Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris ook wel Senecio jacobaea) heeft alweer mooie bladrozetten gevormd. Het is overigens een niet erg geliefd kruid. Sommige bezoekers hebben zelfs de neiging om hem eigenhandig uit de grond te trekken zodra ze het zien staan.

Lees meer...

02.04.2016   Driekleurig viooltje

Vandaag dreigt het de eerste echt mooie dag van het jaar te worden. Het begon echter nogal bewolkt, maar uitstekend weer voor in de tuin. Tussen het vele mos dat we vandaag weggehaald hebben stond een plantje heel enthousiast te bloeien. Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) zaait zich eenmaal gesetteld, makkelijk uit. Het bloeit van maart tot diep in het najaar. Het groeit het liefst op losse grond zoals akkers en braakliggende terreinen. Het komt in Nederland algemeen voor en het heeft geen echte voorkeur voor een bepaalde grondsoort.

Lees meer...

19.03.2016   Daslook

Het Daslook (Allium ursinum) bloeit nu nog niet maar steekt al wel met zijn frisgroen blaadjes boven de grond uit. De Nederlandse naam van deze plant en de soortnaam 'ursinum' (beer) verwijzen naar het oude volksgeloof waarbij men dacht dat zodra de das en de beer uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat Daslook om van te eten.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2016 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl