Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

30.04.2016   Rozemarijn

Na het winterse weer van de afgelopen week was het vandaag gelukkig zeer aangenaam tuin weer. Ondanks de kou bloeit nu een uitgesproken warmteminnende plant met mooie kleine lichtblauwe bloemen. Rozemarijn (Rosmarinus officinalis). De geslachtsnaam 'Rosmarinus' betekent "dauw van de zee", dit omdat het kruid in zijn oorsprongsgebied vaak tegen rotsen aan de Middellandse Zeekust groeit.

Lees meer...

16.04.2016   Jacobskruiskruid

Steeds meer planten komen nu boven de grond. Ook het Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris ook wel Senecio jacobaea) heeft alweer mooie bladrozetten gevormd. Het is overigens een niet erg geliefd kruid. Sommige bezoekers hebben zelfs de neiging om hem eigenhandig uit de grond te trekken zodra ze het zien staan.

Lees meer...

02.04.2016   Driekleurig viooltje

Vandaag dreigt het de eerste echt mooie dag van het jaar te worden. Het begon echter nogal bewolkt, maar uitstekend weer voor in de tuin. Tussen het vele mos dat we vandaag weggehaald hebben stond een plantje heel enthousiast te bloeien. Het driekleurig viooltje (Viola tricolor) zaait zich eenmaal gesetteld, makkelijk uit. Het bloeit van maart tot diep in het najaar. Het groeit het liefst op losse grond zoals akkers en braakliggende terreinen. Het komt in Nederland algemeen voor en het heeft geen echte voorkeur voor een bepaalde grondsoort.

Lees meer...

19.03.2016   Daslook

Het Daslook (Allium ursinum) bloeit nu nog niet maar steekt al wel met zijn frisgroen blaadjes boven de grond uit. De Nederlandse naam van deze plant en de soortnaam 'ursinum' (beer) verwijzen naar het oude volksgeloof waarbij men dacht dat zodra de das en de beer uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek gingen naar wat Daslook om van te eten.

Lees meer...

24.10.2015   Zomeralsem

Veel bezoekers zullen vandaag weinig aandacht hebben voor de tamelijk onooglijke, vaal gele bloemetjes van de Zomeralsem (Artemisia annua). De bloei van deze plant is bepaald niet spectaculair te noemen. Deze eenjarige plant heeft echter wel een erg opmerkelijke kamferachtige geur. Een lichte aanraking veroorzaakt al een walm van zijn kenmerkende reuk.

Lees meer...

10.10.2015   Groot Glaskruid

Er bloeit niet zoveel meer in de tuin daarom vandaag aandacht voor een plant die niet mooi bloeit en zelfs tamelijk onooglijk is maar zeker een plaats verdiend in een kruidentuin. Het Groot Glaskruid (Parietaria officinalis) is familie van de Brandnetel (Urtica) maar heeft geen brandharen.

Lees meer...

26.09.2015   Quinoa

Op deze zonnige herfstdag hebben Geja, Janneke en ik weer naar alle tevredenheid in de tuin kunnen werken. Veel planten zijn al in een diepe winterslaap, anderen zijn nu pas op hun mooist. Een plant die het hele jaar voor onooglijk onkruid werd aangezien is nu formidabel prachtig. De zaden van Quinoa (Chenopodium quinoa) rijpen heel mooi van geel naar oranje tot rood af.

Lees meer...

22.08.2015   Gevlekte Scheerling

Vandaag was eigenlijk een rustig dagje. In een heerlijk zonnetje hebben Geja, Janneke en ik de gebruikelijke wied- en schoffelactiviteiten weer ter hand genomen en al keuvelend verstreek de ochtend zeer aangenaam. Rond het middaguur kregen we bezoek van Tini Brugge. Zij wilde inspiratie opdoen voor een boek waarmee zij bezig is. Ze heeft al een aantal prachtige over kruiden en tuinen op haar naam staan. Zoals Geheimen uit de Kloostertuin waarin ze verschillende soorten (klooster)tuinen beschrijft en ook de symboliek van een aantal plantensoorten. Ik heb het haar niet gevraagd maar ik vermoed dat ze de Gevlekte Scheerling (Conium maculatum) niet in haar boeken beschrijft.

Lees meer...

08.08.2015   Suikerwortel

Elk jaar ben ik opzoek naar een aantal nieuwe kruiden om de collectie uit te breiden. Dit jaar was dat onder andere de Suikerwortel (Sium sisarum). De plant kent vele toepassingen. De verdikte wortels werden vroeger vooral als voedingsmiddel gebruikt. Deze ‘vergeten groente’ is in Nederland een winterharde vaste plant en redelijk makkelijk te telen. Het groeit het best is vochthoudende voedzame grond, kan tot anderhalve meter hoog worden en bloeit met mooie witte bloemen.

Lees meer...

25.07.2015   Heelblaadjes

Vandaag konden we tussen de buien door goed in de tuin werken. Terwijl het elders in het land stormde en code rood gold was het hier in de tuin hooguit code geel door alle gele bloemen van ondermeer Griekse Alant (Inula helenium), Teunisbloem (Oenothera biennis) en Heelblaadjes (Pulicaria dysenterica). Waarom het Heelblaadjes, in meervoud is, en geen Heelblaadje is onduidelijk.

Genadekruid

Lees meer...

11.07.2015   Genadekruid

Vandaag hebben we met z’n allen blad geruimd. Niet dat de blaadjes al weer van de bomen zijn gevallen, maar de buxushaag die rondom de perken staat is gesnoeid. Zelf heb ik vandaag ook weer een aantal foto’s gemaakt. Onder andere van het bloeiende Genadekruid (Gratiola officinalis). Met kleine helderwitte kelkjes kan deze plant tot in augustus doorbloeien. Dit plantje is oorspronkelijk inheems maar is nu zeer zeldzaam in Nederland. Gratiola is afgeleid van gratia (genade).

Genadekruid

Lees meer...

27.06.2015   Spelt

Vandaag was het een heerlijke dag om in de tuin aan de slag te gaan. Er staat op dit moment zeer veel in bloei en het was daarom erg moeilijk om te kiezen welke plant dit keer extra aandacht verdient. Lettend op de bordjes in de tuin met spreuken van benedictines Hildegard von Bingen (1098-1179), viel onze keus uiteindelijk op Spelt (Triticum spelta). Zij gaf immers al aan dat dit graangewas zeer gezond en heilzaam is.

Lees meer...

30.05.2015   Duizendblad

Het zat vandaag voor mij niet echt mee. Het weer was niet alleen bar slecht maar ik ging ook nog met ernstige koppijn naar de kruidentuin vanochtend. Gelukkig werd ik door Janneke en Geja moederlijk weer naar huis gestuurd. Toen het een dag later weer wat beter ging heb ik nog een aantal eenjarigen weten te planten waarmee het totaal aantal kruiden op meer dan 200 komt! Een van die 200 is een kruid die iedereen wel kent: Duizendblad (Achillea millefolium).

Lees meer...

02.05.2015   Stinkende gouwe

Behalve wieden en schoffelen hebben we een aantal nieuwe aanwinsten geplant. Bijvoorbeeld de Cranberry (Vaccinium macrocarpon), die niet alleen veel vitamine C bevat maar ook bij de behandeling van blaasontsteking gebruikt wordt, en de Paarse Morgenster (Tragopogon porrifolius), die ook wel keukenmeidenverdriet genoemd wordt omdat de eetbare wortel heel moeilijk te schillen is. Het zal nog even duren voor deze twee planten op hun mooist zijn. De status pracht en praal heeft nu al de Stinkende gouwe (Chelidonium majus). Ze bloeit nu volop met prachtig helder gele bloemen.

Stinkende gouwe

Lees meer...

18.04.2015   Sleedoorn

De Sleedoorn (Prunus spinosa) staat nu volop in bloei. ‘Prunus’ komt van het Griekse woord prounos dat pruim betekent; spinosa = vol doornen. In augustus vormen zich vruchten die op kleine pruimen lijken. Ze zijn rijk aan vitamine C maar smaken zeer wrang. Ze worden daarom ook wel trekkebek genoemd. Pas na een paar nachtvorsten zijn ze enigszins eetbaar.

Sleedoorn

Lees meer...

04.04.2015   Heelkruid

Heelkruid (Sanicula europeana)
foto: Bernd Haynold

Gelukkig was het weer vandaag een stuk beter dan de vorige keer; in ieder geval droger maar nog wel koud. We hebben veel kunnen doen, bijvoorbeeld het planten van enige nieuwe aanwinsten zoals Heelkruid (Sanicula europaea).

Aan Heelkruid werden vroeger zeer veel geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De geslachtsnaam Sanicula (van het Latijnse sanare = genezen) geeft dit al aan.

Lees meer...

21.03.2015   Start Kruidentuinseizoen
met onder meer Stinkend nieskruid

Met de voltallige tuingroep hebben we vandaag het nieuwe Kruidentuinseizoen ingeluid. Amper begonnen, werden we door een akelig koude regen eerst maar naar de koffie 'verdreven'. Dit gaf ons overigens mooi de gelegenheid om de nieuwe vrijwilligers­overeenkomsten te tekenen en de blouses en shawls, die alle vrijwilligers van het Klooster door een welwillende sponsor ter beschikking zijn gesteld, in ontvangst te nemen.

Terug in de tuin konden we vaststellen dat vooral de kleine veldkers (Cardamine hirsuta) al weer dapper stond te bloeien en wij rukten het met evenveel enthousiasme uit de grond 'want het is immers onkruid!'.

Kleine veldkers

Lees meer...

« Eerdere berichten

2016 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl