Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

18.04.2015   Sleedoorn

Omdat we voorlopig geen regen verwachten hebben we vandaag de beregeningsinstallatie aangesloten, zodanig dat deze in de komende periode op het juiste moment in actie kan komen.

De Sleedoorn (Prunus spinosa) staat nu volop in bloei. ‘Prunus’ komt van het Griekse woord prounos dat pruim betekent; spinosa = vol doornen. In augustus vormen zich vruchten die op kleine pruimen lijken. Ze zijn rijk aan vitamine C maar smaken zeer wrang. Ze worden daarom ook wel trekkebek genoemd. Pas na een paar nachtvorsten zijn ze enigszins eetbaar. De sleepruimen, ook wel sleeën genoemd, kunnen worden verwerkt tot jam, vruchtenmoes en vruchtensap die stimulerend werken op de spijsvertering. Ook wordt er sloe-gin, Patxaran, vruchtenwijn en brandewijn van gemaakt.

Sleedoorn

Lees meer...

04.04.2015   Heelkruid

Heelkruid (Sanicula europeana)
foto: Bernd Haynold

Gelukkig was het weer vandaag een stuk beter dan de vorige keer; in ieder geval droger maar nog wel koud. We hebben veel kunnen doen, bijvoorbeeld het planten van enige nieuwe aanwinsten zoals Heelkruid (Sanicula europaea).

Aan Heelkruid werden vroeger zeer veel geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De geslachtsnaam Sanicula (van het Latijnse sanare = genezen) geeft dit al aan.

Lees meer...

21.03.2015   Start Kruidentuinseizoen
met onder meer Stinkend nieskruid

Met de voltallige tuingroep hebben we vandaag het nieuwe Kruidentuinseizoen ingeluid. Amper begonnen, werden we door een akelig koude regen eerst maar naar de koffie 'verdreven'. Dit gaf ons overigens mooi de gelegenheid om de nieuwe vrijwilligers­overeenkomsten te tekenen en de blouses en shawls, die alle vrijwilligers van het Klooster door een welwillende sponsor ter beschikking zijn gesteld, in ontvangst te nemen.

Terug in de tuin konden we vaststellen dat vooral de kleine veldkers (Cardamine hirsuta) al weer dapper stond te bloeien en wij rukten het met evenveel enthousiasme uit de grond 'want het is immers onkruid!'.

Kleine veldkers

Lees meer...

25.10.2014   Einde Kruidentuinseizoen
en terugblik

De vrijwilligers van onze Werkgroep Kruidentuin hebben vandaag winterrust over ‘hun domein’ uitgeroepen. Verschillende nog zichtbare soorten onkruid werden weggehaald en de laatste dode stengels afgeknipt. En dat alles onder toeziend oog van zeer veel bezoekers. Want het was Rabobank Museumdag, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij de leden in staat gesteld worden om gratis een geselecteerd museum te bezoeken.

Lees meer...

11.10.2014   Saffraan

De Saffraan crocus Crocus sativus bloeit nu. En dat terwijl de Nederlandse omstandigheden niet ideaal zijn voor de saffraan krokus. Hij houdt namelijk van droge grond, koude winters en hete zomers. Saffraan wordt vooral in Iran geteeld. De Arabieren introduceerden de plant in Spanje in de tiende eeuw. Het woord saffraan is afkomstig van het Arabische zafaran dat geel betekent. Saffraan wordt eind oktober/begin november geoogst. Om 1 kilogram saffraan te oogsten zijn 85.000 bloemen nodig. Van 1 hectare wordt ca. 25 kg saffraan geoogst. Het is daarom ook de duurste specerij ter wereld.

Lees meer...

27.09.2014   Echte Guldenroede

Gelet op de naderende herfst, zijn wij vandaag vooral bezig geweest met het weghalen van afgestorven blad en de verwijdering van het laatste onkruid. Geja en Janneke zijn op de knieën langs de Zuid- en Westvleugel gekropen om het onkruid tussen de stenen weg te halen. Gerda, Herman en ik hebben de vakken losgemaakt en Alicia was traditiegetrouw met haar machete in de weer... Gelukkig: geen van ons raakte daarbij gewond. Was dat wel het geval geweest dan hadden wij in ieder geval de Echte Guldenroede (Solidago virgaurea) binnen handbereik.

Lees meer...

13.09.2014   Bezoek en Teunisbloem

Vandaag beleefden wij bijzondere dag. We kregen bezoek van een speciale ‘gasttuinier’. Herman had zijn vrouw Alicia namelijk vanuit de Filippijnen op bezoek en zij besloot ons flink mee te helpen. Het gebruik van een typisch Nederlands tuingereedschap, de schoffel, bleek haar echter onbekend. Ze is gewend haar tuin met een heuse machete te verzorgen. Niet alleen het snoeien maar ook het wieden doet zij met dit imposante kapmes.

Lees meer...

23.08.2014   Druif en Aronskelk

Na de hoosbuien in de afgelopen periode was het vandaag gelukkig prima tuinweer. De grond in de vakken is weer losgemaakt. Geja en Janneke hebben de randen langs Noord- en Westmuur ontdaan van onkruid. Rond deze tijd van het jaar tiert hier met name de klaverzuring welig. Binnen een week tijd lijkt het wel of het ineens herfst is geworden. Een aantal planten draagt inmiddels prachtige vruchten.

Lees meer...

26.07.2014   Hartgespan

Na de fikse regenregenbuien in de afgelopen periode hebben we vandaag de grond in de vakken weer losgemaakt. Een aantal planten zijn bezweken onder de last van het regenwater. Desondanks zijn er veel kruiden die op dit moment bloeien. Bijvoorbeeld het Hartgespan (Leonurus cardiaca). Leonurus is afgeleid van de Griekse leon, leeuw, en oura, staart. De bloemaren lijken op een leeuwenstaart. In het Duits wordt het daarom ook wel Löwenschwanz genoemd. ‘Cardiaca’ betekent ‘het hart betreffende’.

Lees meer...

12.07.2014   Kleine Pimpernel

Met een onooglijk klein bloemetje bloeit vandaag de kleine pimpernel (Sanguisorba minor). Als je het 1 á 2 centimeter grote bloemetje van dichterbij bekijkt dan zie je hoe eigenaardig deze in elkaar zit. De plant is eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). Het is dus niet één bloem maar een cluster van vrouwelijke en mannelijke bloemen. De bovenste bloemen zijn vrouwelijk, de onderste mannelijk. Op de foto zijn alleen nog maar de antennevormige vrouwelijke stijlen te zien. Later vormen zich in de onderste deel de bloemen met de meeldraden.

Lees meer...

28.06.2014   Bibelgartentagung

Vandaag hebben we niet gewied maar kregen we bezoek van een grote groep Duitse gasten. Het waren allemaal deelnemers aan de Fachtagung der deutschsprachigen Bibelgärten; een symposium van de Duitse Bijbeltuinen die dit jaar wordt gehouden in Papenburg. In een Bijbelse tuin worden planten verzameld die op een of andere wijze genoemd worden in de Bijbel. Uit de gesprekken die ik met een aantal van deze groep enthousiaste tuinlieden had bleek dat de beheerders van deze tuinen grofweg in twee groepen zijn te verdelen: de rekkelijken en de preciezen.

Lees meer...

14.06.2014   Wijnruit

Janneke en ik waren vandaag met z’n tweeën in de Kloosterhof actief. In juni is dat altijd een feest want dan is de tuin op z'n mooist. Een aantal kruiden bloeien volop en een aantal staan op het punt dit te gaan doen.

Lees meer...

17.05.2014   Iris germanica

De prijs voor de mooiste bloei in de kruidentuin gaat deze week naar de Iris sibirica. Eigenlijk had hier de Iris germanica moeten staan. Want niet de siberica, maar de ook wel baardiris genoemde germanica kent vele toepassingen die al sinds de oudheid bekend zijn. De onderste kroonbladen van de baardiris dragen draden die hommels de weg wijzen naar de diep in de bloem verborgen honingklieren. Onderweg hierheen krijgt het insect stuifmeel op de rug.

Lees meer...

03.05.2014   Wijsheden van Hildegard von Bingen en Jan-op-de-preekstoel

In de 12e eeuw leefde Hildegard von Bingen. Zij was abdis van kloosters in Disibodenberg, Bingen en Eibingen aan de Rijn in Duitsland. Hildegard componeerde, schreef met gezag de nodige folianten vol en was onder meer kruidkundige. Ze werd wel de eerste Duitse vrouwelijke arts genoemd. Met beeldend taalgebruik omschreef ze in ieder geval de werking van geneeskrachtige kruiden. Vandaag hebben we een aantal van deze teksten bij de betreffende planten gezet. Een mooi voorbeeld is haar omschrijving van de werking van de Sleutelbloem (Primula elatior).

Lees meer...

19.04.2014   Wildemanskruid

Deze week is de plant die verreweg het mooiste bloeit het Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris). Het is een vaste plant met paarse behaarde bloemen en groeit het liefst op droge kalkhoudende grond. Het bloeit van maart tot mei.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2015 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl