Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

02.05.2015   Stinkende gouwe

Vandaag kregen we bezoek van een fotograaf die enkele foto’s heeft genomen voor een artikel in het juninummer van ErfgoedInzicht. In dit digitale tijdschrift wordt aandacht besteed aan het Groninger erfgoed en de mensen die binnen de erfgoedsector werkzaam zijn. Na een groepsfoto volgden enkele 'actiefoto's'.

Behalve wieden en schoffelen hebben we een aantal nieuwe aanwinsten geplant. Bijvoorbeeld de Cranberry (Vaccinium macrocarpon), die niet alleen veel vitamine C bevat maar ook bij de behandeling van blaasontsteking gebruikt wordt, en de Paarse Morgenster (Tragopogon porrifolius), die ook wel keukenmeidenverdriet genoemd wordt omdat de eetbare wortel heel moeilijk te schillen is. Het zal nog even duren voor deze twee planten op hun mooist zijn.

De status pracht en praal heeft nu al de Stinkende gouwe (Chelidonium majus). Ze bloeit nu volop met prachtig helder gele bloemen.

Stinkende gouwe

Lees meer...

18.04.2015   Sleedoorn

Omdat we voorlopig geen regen verwachten hebben we vandaag de beregeningsinstallatie aangesloten, zodanig dat deze in de komende periode op het juiste moment in actie kan komen.

De Sleedoorn (Prunus spinosa) staat nu volop in bloei. ‘Prunus’ komt van het Griekse woord prounos dat pruim betekent; spinosa = vol doornen. In augustus vormen zich vruchten die op kleine pruimen lijken. Ze zijn rijk aan vitamine C maar smaken zeer wrang. Ze worden daarom ook wel trekkebek genoemd. Pas na een paar nachtvorsten zijn ze enigszins eetbaar. De sleepruimen, ook wel sleeën genoemd, kunnen worden verwerkt tot jam, vruchtenmoes en vruchtensap die stimulerend werken op de spijsvertering. Ook wordt er sloe-gin, Patxaran, vruchtenwijn en brandewijn van gemaakt.

Sleedoorn

Lees meer...

04.04.2015   Heelkruid

Heelkruid (Sanicula europeana)
foto: Bernd Haynold

Gelukkig was het weer vandaag een stuk beter dan de vorige keer; in ieder geval droger maar nog wel koud. We hebben veel kunnen doen, bijvoorbeeld het planten van enige nieuwe aanwinsten zoals Heelkruid (Sanicula europaea).

Aan Heelkruid werden vroeger zeer veel geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. De geslachtsnaam Sanicula (van het Latijnse sanare = genezen) geeft dit al aan.

Lees meer...

21.03.2015   Start Kruidentuinseizoen
met onder meer Stinkend nieskruid

Met de voltallige tuingroep hebben we vandaag het nieuwe Kruidentuinseizoen ingeluid. Amper begonnen, werden we door een akelig koude regen eerst maar naar de koffie 'verdreven'. Dit gaf ons overigens mooi de gelegenheid om de nieuwe vrijwilligers­overeenkomsten te tekenen en de blouses en shawls, die alle vrijwilligers van het Klooster door een welwillende sponsor ter beschikking zijn gesteld, in ontvangst te nemen.

Terug in de tuin konden we vaststellen dat vooral de kleine veldkers (Cardamine hirsuta) al weer dapper stond te bloeien en wij rukten het met evenveel enthousiasme uit de grond 'want het is immers onkruid!'.

Kleine veldkers

Lees meer...

« Eerdere berichten

2015 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl