Naar de homepage
Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

23.08.2014   Druif en Aronskelk

Na de hoosbuien in de afgelopen periode was het vandaag gelukkig prima tuinweer. De grond in de vakken is weer losgemaakt. Geja en Janneke hebben de randen langs Noord- en Westmuur ontdaan van onkruid. Rond deze tijd van het jaar tiert hier met name de klaverzuring welig.

Binnen een week tijd lijkt het wel of het ineens herfst is geworden. Een aantal planten draagt inmiddels prachtige vruchten. Sommige soorten zijn in meer of mindere mate giftig, zoals bijvoorbeeld de zwart glimmende bessen van de Wolfskers (Atropa bella-donna), andere vruchten zijn juist zeer goed voor de mens. Bijvoorbeeld de druif (Vitis vinifera). Al sinds duizenden jaren wordt de druif alom geprezen omdat er wijn van gemaakt kan worden. Bij gebrek aan schoon water werd vroeger veelal wijn gedronken om de dorst te lessen. Ook bij de toepassing van geneeskrachtige kruiden werd vaak wijn gebruikt om ze in te nemen.

Lees meer...

26.07.2014   Hartgespan

Na de fikse regenregenbuien in de afgelopen periode hebben we vandaag de grond in de vakken weer losgemaakt. Een aantal planten zijn bezweken onder de last van het regenwater. Desondanks zijn er veel kruiden die op dit moment bloeien.

Bijvoorbeeld het Hartgespan (Leonurus cardiaca). Leonurus is afgeleid van de Griekse leon, leeuw, en oura, staart. De bloemaren lijken op een leeuwenstaart. In het Duits wordt het daarom ook wel Löwenschwanz genoemd. ‘Cardiaca’ betekent ‘het hart betreffende’.

Lees meer...

12.07.2014   Kleine Pimpernel

Vandaag waren we met z’n vieren in de kruidentuin en hebben alle vakken kunnen wieden. Het geeft altijd een heel voldaan gevoel als we na een ochtend hard werken de slag met het onkruid winnend kunnen afsluiten.

Met een onooglijk klein bloemetje bloeit vandaag de kleine pimpernel (Sanguisorba minor). Als je het 1 á 2 centimeter grote bloemetje van dichterbij bekijkt dan zie je hoe eigenaardig deze in elkaar zit. De plant is eenhuizig (mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant). Het is dus niet één bloem maar een cluster van vrouwelijke en mannelijke bloemen. De bovenste bloemen zijn vrouwelijk, de onderste mannelijk. Op de foto zijn alleen nog maar de antennevormige vrouwelijke stijlen te zien. Later vormen zich in de onderste deel de bloemen met de meeldraden.

Lees meer...

28.06.2014   Bibelgartentagung

Laurier

Vandaag hebben we niet gewied maar kregen we bezoek van een grote groep Duitse gasten. Het waren allemaal deelnemers aan de Fachtagung der deutschsprachigen Bibelgärten; een symposium van de Duitse Bijbeltuinen die dit jaar wordt gehouden in Papenburg.

In een Bijbelse tuin worden planten verzameld die op een of andere wijze genoemd worden in de Bijbel. Uit de gesprekken die ik met een aantal van deze groep enthousiaste tuinlieden had bleek dat de beheerders van deze tuinen grofweg in twee groepen zijn te verdelen: de rekkelijken en de preciezen.

Lees meer...

14.06.2014   Wijnruit

Janneke en ik waren vandaag met z’n tweeën in de Kloosterhof actief. In juni is dat altijd een feest want dan is de tuin op z'n mooist. Een aantal kruiden bloeien volop en een aantal staan op het punt dit te gaan doen.

Lees meer...

17.05.2014   Iris germanica

De prijs voor de mooiste bloei in de kruidentuin gaat deze week naar de Iris sibirica. Eigenlijk had hier de Iris germanica moeten staan. Want niet de siberica, maar de ook wel baardiris genoemde germanica kent vele toepassingen die al sinds de oudheid bekend zijn. De onderste kroonbladen van de baardiris dragen draden die hommels de weg wijzen naar de diep in de bloem verborgen honingklieren. Onderweg hierheen krijgt het insect stuifmeel op de rug.

Iris germanica

Lees meer...

03.05.2014   Wijsheden van Hildegard von Bingen en Jan-op-de-preekstoel

In de 12e eeuw leefde Hildegard von Bingen. Zij was abdis van kloosters in Disibodenberg, Bingen en Eibingen aan de Rijn in Duitsland. Hildegard componeerde, schreef met gezag de nodige folianten vol en was onder meer kruidkundige. Ze werd wel de eerste Duitse vrouwelijke arts genoemd. Met beeldend taalgebruik omschreef ze in ieder geval de werking van geneeskrachtige kruiden. Vandaag hebben we een aantal van deze teksten bij de betreffende planten gezet. Een mooi voorbeeld is haar omschrijving van de werking van de Sleutelbloem (Primula elatior).

Lees meer...

19.04.2014   Wildemanskruid

Vandaag waren we slechts met z’n drieën: Gerda, Geja en ik. Door het mooie weer hebben we heerlijk van onze tuinochtend genoten. De Hedera dreigde behoorlijk te gaan woekeren tegen de kloostermuur aan de oostkant. Fiks ingrijpen onzerzijds heeft daar een eind aan gemaakt. De vele vele vele Esdoornzaailingen en de kleine Veldkers hebben we vervolgens een resoluut halt toegeroepen.

Deze week is de plant die verreweg het mooiste bloeit het Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris). Het is een vaste plant met paarse behaarde bloemen en groeit het liefst op droge kalkhoudende grond. Het bloeit van maart tot mei.

Lees meer...

05.04.2014   Echt lepelblad

Vandaag was het prachtig weer. Ideale omstandigheden om een ochtend op de knietjes in alle rust onkruid te wieden. Met z’n vieren hebben weer een aantal vakken onder handen genomen. Gelukkig had Geja deze week al een aantal van haar vrije uren besteed om de vakken 3 en 4 minutieus aan te pakken. Bijna alle vakken zijn nu zeer toonbaar en hebben de kruiden weer het rijk voor zichzelf. Een aantal staan reeds prachtig in bloei. Daaronder het vrij onopvallende Echt lepelblad (Cochlearia officinalis). De Nederlandse naam is ontstaan door de vorm van de bladen. Cochlearia komt uit het Latijn (cochlear) en betekent lepel. Officinalis betekent geneeskrachtig.

Lees meer...

22.03.2014   Maarts viooltje

We zijn weer begonnen. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen we dit jaar gewoon eind maart in de Kruidentuin Van Klooster Ter Apel aan de slag. In 2013 was het rond deze tijd nog extreem koud. Weerplaza.nl noteerde toen: ‘De laatste decade van de maand (10 dagen) lag de gemiddelde etmaaltemperatuur zelfs maar nipt boven het vriespunt (0,3 graden), een nieuw kouderecord. Van 22 tot en met 26 maart stond er bovendien ook nog eens een snijdende oostenwind, met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2014 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl