Naar de homepage
Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

19.04.2014   Wildemanskruid

Vandaag waren we slechts met z’n drieën: Gerda, Geja en ik. Door het mooie weer hebben we heerlijk van onze tuinochtend genoten. De Hedera dreigde behoorlijk te gaan woekeren tegen de kloostermuur aan de oostkant. Fiks ingrijpen onzerzijds heeft daar een eind aan gemaakt. De vele vele vele Esdoornzaailingen en de kleine Veldkers hebben we vervolgens een resoluut halt toegeroepen.

Deze week is de plant die verreweg het mooiste bloeit het Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris). Het is een vaste plant met paarse behaarde bloemen en groeit het liefst op droge kalkhoudende grond. Het bloeit van maart tot mei.

Lees meer...

05.04.2014   Echt lepelblad

Vandaag was het prachtig weer. Ideale omstandigheden om een ochtend op de knietjes in alle rust onkruid te wieden. Met z’n vieren hebben weer een aantal vakken onder handen genomen. Gelukkig had Geja deze week al een aantal van haar vrije uren besteed om de vakken 3 en 4 minutieus aan te pakken. Bijna alle vakken zijn nu zeer toonbaar en hebben de kruiden weer het rijk voor zichzelf. Een aantal staan reeds prachtig in bloei. Daaronder het vrij onopvallende Echt lepelblad (Cochlearia officinalis). De Nederlandse naam is ontstaan door de vorm van de bladen. Cochlearia komt uit het Latijn (cochlear) en betekent lepel. Officinalis betekent geneeskrachtig.

Lees meer...

22.03.2014   Maarts viooltje

We zijn weer begonnen. In tegenstelling tot vorig jaar kunnen we dit jaar gewoon eind maart in de Kruidentuin Van Klooster Ter Apel aan de slag. In 2013 was het rond deze tijd nog extreem koud. Weerplaza.nl noteerde toen: ‘De laatste decade van de maand (10 dagen) lag de gemiddelde etmaaltemperatuur zelfs maar nipt boven het vriespunt (0,3 graden), een nieuw kouderecord. Van 22 tot en met 26 maart stond er bovendien ook nog eens een snijdende oostenwind, met een gevoelstemperatuur van -10 tot -15 graden.

Lees meer...

19.10.2013   Afsluiting

Vandaag beleefde de Werkgroep Kruidentuin van Klooster Ter Apel de laatste reguliere tuindag van het seizoen. We hebben zo veel mogelijk dode stengels en bladeren opgeruimd. Laat de winter nu maar komen!

Lees meer...

05.10.2013   Narcissus

Narsiccus 'Carlton'

Vanmorgen oogde de kruidentuin prima. Er was maar weinig onkruid bijgekomen in de laatste 14 dagen. Behalve het gras in de paden en wat snoeiwerk volstond het om de grond in de vakken wat los te krabben.

Er zijn twee soorten narcissen geplant. De Carlton en de Pseudonarsiccus obvallaris.
Narcissen bevatten een stof (galanthamine) die het toenemen van geheugenverlies voorkomt bij mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer. Uit vergelijkend rassenonderzoek is vast komen staan dat een van onze bekendste rassen, de genoemde Carlton, verreweg het hoogste gehalte van deze stof bevat. Een Engels bedrijf verwerkt de stof in medicijnen, maar die genezen Alzheimer-patiënten overigens niet; het voorkomt alleen dat het geheugenverlies verergert. Galanthamine komt overigens ook voor in sneeuwklokjes (Galanthus nivalis).
De andere narcissoort, de Pseudonarsiccus obvallaris, is opmerkelijk omdat het al 1000 jaar geleden vanuit het Middellandse Zeegebied door Italiaanse monniken voor medicinale doeleinden naar Wales werd meegenomen.

Lees meer...

21.09.2013   Cichorei

Vandaag is de herfst begonnen. Met Gerda, Janneke en Herman hebben we de kruidentuin goed onder handen kunnen nemen. De vakken zijn allemaal onkruidvrij gemaakt en de paden ontdaan van het gras. Tijdens de koffie werden we getrakteerd op cake, koek en bovenal heerlijke druiven uit de eigen oogst van Gerda.

De koffie die wij dronken is uiteraard gemaakt van koffiebonen, maar vroeger waren er veel bedrijven die van de wortel van de cichorei (Cichorium intybus) surrogaatkoffie maakte; begin 1900 liefst 450 fabrieken in Europa waar 200.000 ton wortels werden verwerkt. In Nederland werd deze koffie ook wel peekoffie genoemd. Men deed 1 schep cichorei of peekoffie bovenop de koffie om er meer smaak aan te geven. Nu is de productie van surrogaatkoffie bijna uit Europa verdwenen. De laatste cichorei rooster fabriek in Nederland werd al in 1968 in Kloosterburen gesloten.
Uit de plant wordt tegenwoordig inuline gewonnen. Inuline wordt als glucosevervanger gebruikt bij de behandeling van suikerziekte, aangezien het de bloedglucosespiegel niet beďnvloedt. Dit jaar wordt in Nederland bijna 4000 hectare cichorei verbouwd ten behoeve van de inuline productie.

Lees meer...

07.09.2013   Vijg en Wolfskers

Vandaag waren Geja en ik maar met z’n tweeën. Toch is het ons gelukt om alle vakken onder handen te nemen en onkruidvrij te maken. Twee kruiwagens vol met vooral de klaverzuring werden verwijderd en afgevoerd.
Nu de herfst in aantocht is hebben een aantal planten in de tuin prachtige vruchten en bessen voortgebracht. We constateerden dat de druif (Vitis vinifera - Boskoop Glorie) en de vijg (Ficus carica) heerlijk zijn. De vijg is zoet en smaakt enigszins naar pruimen. Gelukkig hing er maar één eetbaar exemplaar aan de struik want deze heeft een laxerende werking; verder ook een verzachtend effect op de slokdarm maag en keel. De vijg wordt daarom ook in hoestsiropen verwerkt.

Lees meer...

17.08.2013   Blauwe knoop

Door de combinatie van voldoende regen en warm weer zijn alle planten de afgelopen dagen flink gegroeid. Alle planten wil zeggen ook het onkruid natuurlijk. Met name de klaverzuring was vandaag heel goed vertegenwoordigd.

Op dit moment bloeit de Blauwe knoop (Succisa pratensis) heel mooi.
Succisa is afgeleid van Succidere (Latijn) en betekent ‘onder afsnijden’. Het lijkt namelijk of de wortelstok van de blauwe knoop is afgesneden. Vroeger werd deze plant daarom Duivelsbeet genoemd. Dit is afgeleid van de volgende sage.
Een jongeman ging een wedstrijd aan met de duivel dat hij alle krachten van de planten kende. Omdat niemand meer stierf en ook in de hel geen dode meer verscheen, kwam Lucifer tot een verschrikkelijke daad: hij verblindde de jongen. Maar die wist zich natuurlijk zelf te genezen. De duivel beet daarom in blinde woede een stuk van de wortel van de helende plant af.

Lees meer...

03.08.2013   Dropplant en Grote Wederik

Vandaag was Cora Westerink (mooigesproken.nl) op bezoek in de Kruidentuin. Deze publiciste heeft een ruim geďllustreerd verhaal over onze tuin in petto, maakte daartoe de nodige foto’s en interviewde alle kruidentuinlieden. Het is de bedoeling dat haar artikel volgend jaar in het tijdschrift Landidee geplaatst wordt. In het komende nummer van het tijdschrift Buitenleven zal overigens ook aandacht geschonken worden aan onze Kruidentuin.

Lees meer...

20.07.2013   Moerbei, Zwarte Nieswortel en Griekse Alant

Vandaag hebben we de bessen van de moerbei (Morus alba) geoogst. Siny heeft hier jam van gemaakt die inmiddels in onze Kloosterwinkel - zolang de voorraad strekt - te koop is. De witte moerbei werd vooral om de zijderupscultuur aangeplant: de rupsen vreten blad, van het spinsel voor de cocon werd zijde geproduceerd. De vruchtjes werken licht laxerend. Het blad heeft een desinfecterende werking. Met het herfstblad kunnen stoffen geel worden geverfd.

Lees meer...

06.07.2013   Witte engbloem en Bilzekruid

Vandaag hebben we weer het nodige onkruid gewied. Langs de muren en in de perken. Ook het stukje tuin buiten de Kloostermuren hebben we onkruidvrij gemaakt. Hier laten we de natuur tot op zekere hoogte z’n gang gaan.
Een aantal opmerkelijke kruiden staan nu eveneens in bloei. Zoals de Witte engbloem (Vincetoxicum hirundinaria) met bijzondere kleine witte bloemetje met dikke blaadjes. Deze plant is zeer giftig. Het werd vroeger gebruikt omdat het braakneigingen opwekt en daarom als een soort tegengif diende.

Lees meer...

« Eerdere berichten

2014 © Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl