Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel

21.10.2017   Echt Duizendguldenkruid

Vandaag was het voor ons alweer de laatste tuindag van 2017. Bijzonder aan dit jaar was de warme en vooral droge periode eind mei, begin juni. De beregeningsinstallatie heeft in die periode goed zijn best moeten doen. Verder verliep het jaar niet wezenlijk anders dan andere jaren. Dit jaar is de collectie met 5 nieuwe soorten uitgebreid: Moederkruid, Fenegriek, Poleimunt, Wilde Bertram en Echt Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea).

Lees meer...

07.10.2017   Cyclaam

Onder herfstige omstandigheden hebben we vandaag alle vakken weer onkruidvrij gemaakt, de paden aangeharkt en de beregenings­installatie in het depot opgeborgen. Laat de winter maar komen. De Cyclaam denkt daar echter toch nog even anders over. Nietsvermoedend bloeit het zachtroze met uiterst tere bloemetjes.

Lees meer...

23.09.2017   Poleimunt

Na enkele weken van veel regen was het de afgelopen dagen eindelijk weer eens aangenaam en droog weer. Vandaag hebben we daarom uitstekend kunnen werken in de tuin. Er bloeit nog steeds van alles. Ook de Poleimunt (Mentha pulegium) of kortweg Polei genoemd.

Lees meer...

09.09.2017   Kalmoes

Regen, regen, regen en nog eens regen. Vandaag regende het bijna de hele dag. Dat verveelt gauw. Maar zoals een oud Gronings spreekwoord het treffend verwoordt: 't weert altied aargens op'. En inderdaad zijn er in de tuin een aantal planten die bijzonder in hun nopjes zijn met dit vele water. De Moerasandoorn (Stachys palustris) bijvoorbeeld en de Moerasspirea (Filipendula ulmaria). Ook de Kalmoes (Acorus calamus) is een plant die van natte voeten houdt.

Lees meer...

19.08.2017   Rode bosbes

Een plantje dat nu met hele mooie kleine klokvormige witte kelkjes bloeit is de Rode bosbes (Vaccinium vitis-idaea) of ook wel Vossenbes genoemd. Vaccinium komt van het Latijnse vacca, dat koe betekent, en baccinium (bessen).

Lees meer...

05.08.2017   IJzerhard

Ondanks de beschutte ligging heeft de tuin af en toe toch te maken met het extreme weer van de laatste tijd. Enkele wolkbreuken hebben er voor gezorgd dat de tuin blank kwam te staan en de harde wind van de afgelopen dagen hebben de Kardoen en de Qunoa omver geblazen. Maar na vandaag ziet alles er weer piek fijn uit. Gedurende al dit natuurgeweld groeien de meeste planten onverminderd door. Bijvoorbeeld het IJzerhard (Verbena officinalis). Dat ook wel IJzerkruid wordt genoemd.

Lees meer...

22.07.2017   Boerenwormkruid

In juli begint het Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare) altijd prachtig geel te bloeien. De geslachtsnaam "Tanacetum" is vermoedelijk afgeleid van het Griekse woord "athanasia" dat onsterfelijk betekent. Dit slaat waarschijnlijk op het feit dat de bloemen niet makkelijk verwelken en het kruid lang zijn geur behoudt.

Lees meer...

08.07.2017   Groot Kaasjeskruid

De plant die deze week prachtig bloeit is het Groot Kaasjeskruid (Malva sylvestris). Malva is afgeleid van het Griekse malache. Dat week-makend betekent. Syvestris betekent zoveel als 'bosbewoner'. Dat is vreemd omdat de plant niet in de bossen groeit maar op stikstofrijke verstoorde gronden. Het dankt zijn Nederlandse naam aan het fijt dat de plant na de bloei ringen van zaden vormt die sterk lijken op een Goudse kaas.

Lees meer...

24.06.2017   Mariadistel

Na al die hitte en droogte van de afgelopen weken was de regen van vandaag zeer welkom. De beregeningsinstallatie kan eindelijk even een tijdje uitgezet worden. Het nadeel is dat nu de slakken weer te voorschijn komen. Zij hebben het altijd voorzien op een aantal specifieke planten. Ze zijn vooral gek op de zwarte nieswortel, de Kardoen, de Herfsttijloos en de Mariadistel (Silybum marianum).

Lees meer...

10.06.2017   Moederkruid

Een van de meer dan 200 verschillende kruiden in de tuin is het Moederkruid (Tanacetum parthenium). Deze in Nederland vrij algemeen voorkomende, op kamille lijkende plant kent al sinds de oudheid vele medicinale toepassingen.

Lees meer...

27.05.2017   Pioenroos

Op deze zomerse dag viel het niet mee om in de tuin te werken. Naarmate de schaduw in de loop van de ochtend meer en meer door de zon werd verdreven, werd het ons echt te warm en zijn we maar gestopt. De pioenroos (Paeonia officinalis) lijkt zich daar echter bijzonder weinig van aan te trekken.

Lees meer...

13.05.2017   Grote Engelwortel

Na de wolkbreuk van gisteren zag de tuin er weer fris uit. Vandaag hebben we met de tuingroep weer het nodige wiedwerk verricht. De tuin ligt er weer prima bij. De Grote Engelwortel (Angelica archangelica) begint te bloeien. Deze plant behoort tot een van de meest toegepaste kruiden. De Naam Angelica is Latijn voor 'Engel' en archangelica betekent 'Aardsengel'. Tijdens de pest­epidemie in de Middeleeuwen kreeg een monnik een visioen waarin hij van de (aards)engel RafaŽl deze plant aangereikt kreeg die zou helpen tegen de pest.

Lees meer...

29.04.2017   Vrouwenmantel

Het lijkt er op dat het eindelijk iets warmer wordt. De nachtvorst van de afgelopen week heeft binnen de beschutting van de kloostermuren gelukkig geen schade aangericht. De meeste planten staan nu allemaal wel boven de grond en veel bloeien al weer volop. Het jong blad van de vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) ziet er nu nog erg kwetsbaar uit. Je zou het niet zeggen maar deze vaste plant is familie van de roos.

Lees meer...

15.04.2017   Olijf

Vandaag, ťťn dag voor Pasen, hebben we in alle rust en vrede kunnen werken en de laatste vakken mos- en onkruidvrij gemaakt. Half mei kunnen de niet winterharde planten weer buiten gezet worden. De olijfboom bijvoorbeeld.

Lees meer...

01.04.2017   Mahonia

Het was heerlijk tuinweer vandaag. Er is de afgelopen tijd veel gebeurd in de levens van sommigen van onze groep en het is maar goed dat we van tevoren niet altijd weten wat er ons allemaal te wachten staat. Gelukkig hebben we een houvast aan de ijzeren regelmaat van moeder natuur. Neem nou de Mahoniestruik (Mahonia aquifolium).

Lees meer...

18.03.2017   Wouw

Sommige planten sterven in het najaar boven de grond volledig af en komen in het voorjaar pas weer boven. Bij andere planten, vaak 2 jarigen, blijft er gedurende de winter wel groen blad zichtbaar. Een mooi voorbeeld hiervan is de Wouw (Reseda luteola).

Lees meer...

« Eerdere berichten

2017 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook
colofon  |  sitemap  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl