Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Borago

Kruidentuin Actueel
26.06.2019  
Borago

Het was zomers warm tijdens deze 2e zaterdag van ‘Westerwolde rijgt’ en we zijn daarom eerder gestopt vandaag. Er was ook niet heel veel te doen; de tuin ligt er mooi bij. Zoals op de foto is te zien heeft de beregening zijn werk de afgelopen nacht weer gedaan.

Het Komkommerkruid (Borago officinalis), ook wel Bernagie of Borago genoemd, heeft dikke holle stengels en licht grijsgroene bladeren die opvallend ruw behaard zijn. Het bloeit tot ver in augustus met hele mooie blauw/paarse bloemen die eetbaar zijn en het is een uitstekende bijenplant. Het is een eenjarig maar zaait gelukkig zelf vrij gemakkelijk uit. De zaden zijn voorzien van een z.g.n. mierenbroodje. Dit is een aanhangsel aan de zaden dat als voedsel kan dienen voor mieren. Ze worden daarom door deze dieren versleept en verspreiden zo de zaden verder van de plant af. Borago zou van het Latijnse “borra” komen dat “wol” betekent, verwijzend naar de dikke, grijsachtige beharing van de plant.

Komkommerachtige smaak Borago wordt veel gekweekt als toekruid. Als voedsel wordt de plant vooral in het Middellandse Zeegebied gewaardeerd als onderdeel van salades en andere zomerse gerechten. Ze heeft een komkommerachtige smaak waar het de Nederlandse naam Komkommerkruid aan te danken heeft. Behalve de bloemen kunnen ook de jonge blaadjes als sla of als spinazie gegeten worden.

Oliehoudende zaden Borago wordt tegenwoordig op grote schaal verbouwd om de oliehoudende zaden. Uit de zaden wordt Borago-olie (starflower oil) gewonnen. Borago-olie bevat 20 tot 27% Gamma-linoleenzuur (GLA) evenals zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Als een van de voornaamste natuurlijke bronnen van GLA heeft Borago-olie een grote vlucht genomen in de voedings­supplementen­industrie. GLA is namelijk betrokken bij de regulatie van veel lichaamsfuncties, de hormoonregulatie en de regeneratie van de huidcellen. GLA wordt in het lichaam omgezet in stoffen die een vaatverwijdende invloed hebben, bloeddruk­verlagend werken, ontstekingsreacties remmen en trombosevorming tegengaan. Ook wordt de aanmaak van cholesterol geremd. Sommige mensen kunnen onvoldoende linolzuur omzetten en zijn aangewezen op onder andere Borago-olie.

Opbeurende werking In de volksgeneeskunde werd een gekookt aftreksel van 2 eetlepels bloemen met 1 liter water enkele malen per dag voorgeschreven als thee. Dat zou helpen tegen reuma, nierontstekingen, ter bevordering van urine-afdrijving en tegen borst- en slijmvlies­ontstekingen. In wijn zouden de bloembladen helpen tegen neerslachtigheid. Reeds bij de Grieken stond de plant om zijn opbeurende werking bekend. De Romeinse Plinius schreef over deze plant “ego borago gaudia semper ago” wat “ik, borago, breng altijd blijdschap” betekent.

Of zoals Rembertus Dodonaeus het in zijn Cruyde boeck schreef:

"Van desen cruyde,
en van zijnen bloemen schrijft men, dat zy in wijn gheleyt,
ende daer af ghedroncken,
den menschen vrolijck ende blijde maecken,
ende alle droefheyt, swaer moedicheyt,
ende melancholie verdrijven."

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl