Homepage / Actueel / Kruidentuin Actueel / Archief / Rode spoorbloem

Kruidentuin Actueel
13.09.2020  
Rode spoorbloem

Ook vandaag is er weer hard gewerkt in de tuin. Binnen een mum van tijd waren alle perken bevrijd van het onkruid en hier en daar hebben we nog een slak kunnen arresteren. Het begint in de tuin overigens al herfst te worden; sommige kruiden beginnen alweer af te sterven. Een aantal planten blijven echter nog even doorbloeien, zoals bijvoorbeeld de Rode spoorbloem (Centranthus ruber).

De spoor Dat het schrijven van deze bijdrages leerzaam is blijkt ook vandaag wel weer. Ik heb me namelijk altijd afgevraagd waar de naam van de Rode spoorbloem vandaan komt. In mijn naïviteit dacht ik dat het misschien kwam omdat de plant vooral langs spoorlijnen te vinden zou zijn. Wat heel goed zou kunnen want het is een kalkminnende plant die van warmte houdt. Maar dat is dus niet zo. ‘Spoor’ komt van een onderdeel van de bloem: de spoor.

"Een spoor bij een bloem is een hol, meestal vrij conisch uitsteeksel aan de voet van een kelkblad, kroonblad of vergroeide kroon. In de spoor van een kroonblad zit meestal nectar. De spoor kan recht, gekromd, opstaand, afstaand of naar beneden gericht zijn." (Wikipedia)

Op de foto zijn de sporen duidelijk te zien. Ook de Latijnse naam verwijst naar dit kenmerk van de bloemen. Centranthus komt namelijk van het Griekse kentron: een spoor, en anthos: een bloem.

Vlinders De Rode spoorbloem is een plant uit de kamperfoeliefamilie (Caprifoliaceae). Het komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is in Nederland op enkele plaatsen verwilderd. De bloemkroon is rood, maar soms komen ook planten met witte bloemen voor. De rode spoorbloem bloeit van juni tot augustus, maar kan soms tot oktober in bloei blijven. Het trekt grote hoeveelheden vlinders aan, ook bijzondere soorten zoals de zeldzame kolibrievlinder. De stengels van de Rode spoorbloem zijn rond en zijn evenals de bladeren niet behaard. Stengel en blad hebben een hele mooie blauwgroene kleur.

Eetbaar Zowel de bladeren als de wortels zijn eetbaar. De bladeren kunnen als salade, maar ook kort gekookt gegeten worden. De wortels kunnen in soep gebruikt worden.

Geen medische werking Het heeft voor zover bekend geen medische werking. De rode spoorbloem wordt ook wel "Rode valeriaan" genoemd. Dit komt omdat de bloeiwijze sterk lijkt op die van de Echte valeriaan (Valeriana officinalis). De medische werking die onterecht aan de plant werd toegedicht, berust daarom ook hoogstwaarschijnlijk op een verwisseling met Valeriaan.

Pretty Betsy In het A Modern Herbal van Mrs M. Grieve lees ik dat de Rode spoorbloem in Engeland ook wel ‘Pretty Betsy’, ‘Bouncing Bess’, ‘Drunken Sailor’ en ‘Bovisand Soldier’ genoemd wordt. Helaas zonder verdere toelichting.

Nico Rookmaker

» Bekijk de Kruidentuin op de 3D-plattegrond

» Alle blogbijdragen van dit jaar » Breng een bezoek aan het museum

Meer artikelen Kruidentuin ActueelRubriek Nico Rookmaker
Coördinator Kruidentuinlieden
2024 © Museum Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5, Ter Apel [NL]   Tel. +31 [0]599 581370   info@kloosterterapel.nl
Twitter Facebook Instagram
privacy  |  cookies  |  links  |  contact  |  mobiel
Klooster Ter Apel
Boslaan 3-5
Postbus 139
NL-9560 AC Ter Apel
Tel. +31 [0]599 581370
Fax. +31 [0]599 587140
www.kloosterterapel.nl
info@kloosterterapel.nl